fbpx

Aktiemarkedet falder – sådan agerer jeg

Indlægget indeholder affiliate links

Aktiemarkedet falder – hvad gør man?

Jeg ved, det føles forfærdeligt at se dine penge forsvinde!

Jeg har selv mistet tusindvis af kroner de seneste uger. Men fortvivl ikke! Her fortæller jeg om hvad jeg selv gør, og giver mine tre bedste tips til at håndtere et fald på aktiemarkedet.

Min kommentar om “Faldende knive”!

Mange skriver om faldende knive lige nu. Der må jeg bare sige, at når HELE markedet falder er det altså ikke tale om faldende knive. Medmindre du tror hele verden går under.. En faldende kniv er defineret af at ÉN virksomhed f eks får et dårligt regnskab, og hvor man tror at det er et godt køb (ofte fordi man er biased til at tro at aktien f eks stadig er værd det man gav for den), fortsætter nedad, fordi det ganske simpelt ikke går så godt for den virksomhed. Derfor skal man altid selv undersøge HVORFOR en enkelt aktie falder, og kun købe hvis der ikke er noget fundamentalt som har ændret sig. At hele markedet falder har ikke noget med faldende knive at gøre… Måske kan man gå for tidligt ind i et globalt børskrak, men det synes jeg bare ikke er det samme som at gå ind i en aktie som er på vej mod konkurs..

Børspsykologi ved fald og optur på aktiemarkedet

I samme stil som børsen har op- og nedture, har vores psyke det også. Se for eksempel dette billede. Hvor er du på skalaen? På billedet kan du også se, at det er SÅ normalt at have følelser i at investere. Hvor tror du, vi er i cyklussen “aktiemarkedspsykologi”? Og hvor er du?

Mine tips til hvordan du skal agere!

1. Gå ikke i panik!
Gå en tur rundt om blokken, lad være med at logge ind, hvis du ikke har tillid til, hvordan du agerer med den salgsknap. Når du sparer og investerer langsigtet, betyder det ikke noget, om aktiemarkedet falder i denne uge.. eller i den næste. Hvordan tror du, det vil se ud om 10, 20, 40 måske endda 50 år? Hvis du vil berolige dig, skal du se på en graf af OMXC25 fra f.eks. 1980’erne. Kriser som finanskrisen -08 er således noteret i en kurve, der over tid bevæger sig opad. Ved at fortsætte med at spare månedligt, selv i vanskelige tider, kan vi drage fordel af det afkast, som børsen giver på lang sigt, hvilket er et gennemsnit på 8% pr. år. Ved også at investere i vanskelige tider kan du drage fordel af lavere priser og få et bedre afkast senere.

2. Gennemgå din strategi igen
Prøv at de dette krak som noget positivt. Du får mulighed at teste dig selv og se om din strategi fungerer.
Tænk din strategi igennem igen. Er der noget fundamentalt ændret? Gå igennem din strategi, måske består den af langsigtede og regelmæssige besparelser? Så har du selv svaret – fortsæt ad den vej! Er du langsigtet – Ingen grund til at bekymre dig. Hvis du har en nedskrevet strategi, godt – hold dig til den. Hvis du ikke har det, tag en dyb indånding og formuler en. Måske ikke i dag, hvis du føler dig ustabil. En given del af en strategi, vi mener, er at handle månedligt, og det er præcis, hvad du skal fortsætte med! Derefter får du et jævnt købsniveau fordi du køber i både op- og nedture.

3. Fokuser på noget andet
Hvis du er berørt og føler dig dårlig ved fald – skal du ikke se på, hvordan det går! Hvis du har skabt langsigtede besparelser i gensidige fonde eller aktier, skal du ikke have behov for at kontrollere dem hver dag, hvorfor du kan undgå dage som disse. Hvis du er en person, der er psykisk påvirket af fald som disse, kan en fondsportefølje med en masse risikospredninger være en god pasform, og så har du endnu mindre grund til at tjekke den ofte. Så tag et skridt tilbage og fokuser på lang sigt! Hvad vil du opnå med dine besparelser senere? Husk nu dit mål, dit WHY! 🙂

Er du nybegyndere – this is especially your time!

Selvom børskrak er en god tid at købe ind i aktier for os alle, er det især godt for nybegynderen. Det er som en gave, at få mulighed at komme ind når aktiemarkedet står lavt. De som startede sin investeringsrejse i 2008 har set sine investeringer gå op 2-300%.

Hvad gør jeg?

Jeg sidder helt stille i båden. Sælger ikke noget som helst. Jeg har en del opsparing som jeg flyttet over til mit Nordnetkonto, og jeg har sat orders ind og handlet både sidste fredag (5/3 – 2020) og i dag (9/3 -2020). Jeg har f eks køpt op i de svenske virksomheder Axfood, Investor, Midsona og Kinnevik og den norske virksomhed Equinor. Måske er vi på vej ind i en bjørnmarked (når vi går under 20% fra toppen) eller så er dette kun en korrektion. Den må fremtiden vise. Går vi ind i et bjørnmarked er en del af min strategi at øge på min månedsopsparing, dvs den portion penge som går fra mit Nemkonto til Nordnet (adlink) og det automatiske månedsopsparing jeg har der. Lige nu er den på 950 kroner, og jeg vil nok øge til minimum 1500 kr om muligt. Gerne mere.

Hvordan håndterer du denne oro på markedet? Har du flere tips? 🙂

 

2 Comments

  • Hvordan bevarer I roen lige pt? Kommer I til at lave et indlæg omkring jeres tanker om Corona omstændighederne? Jeg tror, at vi er flere, der holder vejret i øjeblikket.
    • Linnéa Schmidt
      Hej Charlotte, Tak for input. Jeg har lige skrevet et indlæg om dette, du finder det her: https://moneypennyandmore.dk/corona-og-min-aktieportefoelje/ God aften! Kh, Linnéa

Leave a comment