fbpx

Bæredygtige investeringer på ansvarlig vis

Gæsteindlæg om bæredygtige investeringer – skrevet af Eva Grønbjerg, CSR Konsulent samt stifter af Sustainify og medlem af Moneypenny.

Indeholder *affiliate link

Bæredygtige investeringer med samfundsansvar

Jeg har fået lov til at skrive et blogindlæg til MoneyPenny & More om bæredygtige og ansvarlige investeringer. Et stort emne til et blogindlæg, men jeg har alligevel forsøgt at koge det ned til en introduktion til emnet og lidt om, hvad du selv kan gøre for at begynde med bæredygtige og ansvarlige investeringer. Husk at bæredygtige og ansvarlige investeringer er for alle – og hvis jeg kan, så kan du også.

Jeg er stor fan af at dele viden og mit hjerte banker for fora som Moneypenny and more, hvor vi kan dele vores viden og erfaringer og dermed styrke og inspirere hinanden. Min tanke med dette blogindlæg er det samme – hvis du nu tænker at der mangler noget, eller du har et spørgsmål – så spørg. Jeg hjælper gerne alt det jeg kan.

 

Gode råd til bæredygtige investeringer – med god samvittighed

Første råd:

Bæredygtige og ansvarlige investeringer er både for nye og garvede investorer – det er for dem af os der har lyst til at lave et afkast i aktiemarkedet med god samvittighed. Mit bedste og første råd er at forholde dig kritisk. Der skyller en tsunami af ’green washing’ over os alle, hvor alt bliver ’grønt’ og ’bæredygtigt’ men kun af ord ikke af reelt indhold. Dette er også kommet til investeringsverdenen. Så hold dig kritisk. Er du til finansielle produkter (såsom fonde, ETF’ere, etc.), så se dig godt for og husk at skelne mellem rådgiver og sælger. Det at være kritisk kan alle mennesker finde ud af, hvis du er bange for at du ikke helt har pudset de kritiske briller, så alliér dig med en veninde, der kan hjælpe dig med. Hjælp hinanden med at lege djævlens advokat. Du skal også vide at finansielle produkter ikke er nødvendige, og at du godt kan selv, ved at vælge enkelt aktier.

Andet råd:

Mit andet råd er at bruge lidt tid på det. Det behøver ikke at være en opgave eller øvelse eller noget træls du skal igennem. Men sluk en gang i mellem for fjernsynet og brug en time om måneden på dine aktier. Det kræver lidt research, men ingen ph.d.-grad. Find 1-3 punkter som betyder meget for dig og som er noget du helt sikkert gerne vil investere i. Dette kaldes også en positiv liste. Jeg kalder dem dine egne krav.

Tredje råd:

Råd nummer 3 er det modsatte af positiv listen. Det hedder også en negativ screening. Det er når man udelukker visse produkter eller brancher man ikke vil investere i. Dette er bestemt ikke nyt og må siges at være, at sætte barren lavt. Rigtig mange finansielle produkter, når kun hertil. Måske du kender til det engelske begreb ’sin stocks’, det er aktier i selskaber der laver våben, spil, tobak, alkohol og porno. Det kan du også starte med at undgå. Nogle selskaber laver ikke våben, som deres primære produkt og det kan derfor kræve lidt mere research – men hvis du er i tvivl, så spørg. Det kan være andre har tjekket selskabet før dig, og fandt svaret.

Fjerde råd:

Lav en strategi for dine køb og salg. Altså, hvad skal der til for at du sælger en aktie – en pris? En skandale? Eller noget tredje. Jeg selv oplevede, at havde købt aktier i det selskab, der producerede min robotstøvsuger. Den er poseløs og har altså ikke det ekstra affald. Den er lavet, så jeg selv kan udskifte dele uden værktøj og jeg kan forlænge holdbarheden, for hele maskinen, ved at købe delene enkeltvis. Men. Jeg opdagede at de muligvis også lavede robotter, for den amerikanske hær. Det havde jeg ikke lyst til at lave et afkast på, så jeg solgte. Her må du gøre op med dig selv, hvad du vil gøre, hvis det sker for dig. Altså, hvis selskabet har en samfundsansvarlig skandale – hvad vil du da gøre?

Gør dig selv den tjeneste at lave et minimum af research. Gå lige ind på selskabet hjemmeside og find deres CSR-årsrapport. Du behøver ikke at nærlæse, men se om du mener de skøjter over emnerne eller om de reelt fortæller om deres samfundsansvar. Det gode ved CSR er nemlig, at det er børsnoterede selskaber i EU, forpligtet til at rapportere. Så vi kan fint sammenligne – og det leder mig til sidste råd.

Femte råd:

Sammenlign aktierne. Lad os sige at du gerne vil have aktier i den finansielle sektor eller tech-branchen. Så find minimum 2 selskaber og sammenlign dem på de 1-3 punkter du identificerede tidligere og som betyder noget for dig. Det kan være du sidder med en bank og et forsikringsselskab, så sammenlign dem og vælg den der er bedst.

 

Samlet så anbefaler jeg at:

  1. Hold dig kritisk
  2. Sæt 1-3 krav til din egen positivliste
  3. Lav en negativ screening – altså en liste over det du bestemt ikke vil investere i
  4. Lav en strategi for dine køb og dine salg
  5. Sammenlign aktierne og køb den der bedst matcher dine egne krav

Jeg håber du kan se, at det ikke kæver alverdens, hvis du gerne vil i gang med bæredygtige investeringer. Hyg dig med det og involver måske andre. Det kan være til en af Moneypennys aktiecafeer, hvor vi mødes og nørder aktier. Husk at ingen spørgsmål er dumme og vi har alle været begynder på et tidspunkt. Jeg er blevet så glad for emnet bæredygtige og ansvarlige investeringer, at jeg har udviklet et værktøj, så alle nemt kan finde de selskaber der tager samfundsansvar. Du kan finde mere info på www.sustainify.dk

 

Herunder kan du se nærmere på en række kurser som Eva har lavet.

Det består af 3 enkeltkurser og så en samlet pakke med dem alle 3, plus en samlet pakke inklusiv vores Moneypenny e-guide til at komme igang med at investere.
På den måde kan du altså købe lige præcis det som du har brug for.

Og med vores kode, så får du 10% rabat på alle kurserne, og så får Moneypenny et lille *affiliate cut, så på den måde støtter du også os, plus at du får rabat ;o).
Koden du skal bruge er: moneypenny10
Se dem alle herunder, tryk på hver enkelt og læs mere på linket:

 

 

 

 

 

Fakta om Eva Grønbjerg

Jeg har i mere end 10 år arbejdet med virksomheders samfundsansvar – også kaldet CSR, med kvalitetssikring af produkter indenfor miljø, sikkerhed og sundhed og startede i 2016 med at investere i aktier. Jeg har praktisk erfaring med at lave bæredygtige og ansvarlige investeringer og arbejder dagligt med at rate børsnoterede selskaber på deres samfundsansvar, så alle nemt kan lave bæredygtige og ansvarlige investeringer. Jeg holder også foredrag om emnet, hvor jeg deler viden om bæredygtige og ansvarlige investeringer, herunder begreber og definitioner og mine egne erfaringer. Der er også tips, værktøjer og eksempler – så man kan blive klogere og evt. selv komme i gang med bæredygtige og ansvarlige investeringer.

– Eva Grønbjerg

Bæredygtige investeringer

Er der mere du vil vide indenfor ansvarlige og bæredygtige investeringer som kom endelig med input herunder, så vil jeg rigtig gerne skrive flere blogoplæg om dette emne jeg brænder så meget for ;o)

––> Vil du høre mig fortælle lidt mere om bæredygtige investeringer? Se disse 5 korte videoer her.
––> Læs også Karin Bechs indlæg om hvordan man lægger en god aktiestrategi her.

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment