fbpx

Børneopsparing! -Alt hvad du skal vide

Børneopsparing. September 2021

Kære du, hvor er du sej, at klikke dig ind på dette indlæg om børneopsparing, hvor du kan lære mere om at starte en god opsparing til dit barn (eller måske barnebarn! :)). Your kid will love you for it! 🙂

I dette indlæg vil jeg fokusere på den traditionelle børneopsparing i banken, og i det næstkommende indlæg vil jeg gå igennem de muligheder du har, for at spare op til dit barn, udover den traditionelle børneopsparing.

 

 

Vidste du, at du på en traditionel børneopsparing kan investere pengene?

Der er faktisk ikke ret mange der ved, at det er muligt at investere pengene på den traditionelle børneopsparing. I “gamle dage” var renten man fik på disse konti ret god og eftertragtet. Og det er som om den opfattelse har holdt ved,  at “man blot skal overføre penge til kontoen, og så er det, det…”. Men der er stort set INGEN rente på en børneopsparingskonto i dag. Og med inflationen*, så mister pengene faktisk værdi over tid. Ja, man kan kalde det en form for garanteret negativt afkast.

bog om børneopsparing

Derfor er det en god idé, at investere pengene – for så har man muligheden for et positivt afkast på disse penge. (I skal vide, ja nu er jeg lidt kynisk måske, at bankerne ELSKER at have penge stående der. De tjener stadig godt på at de blot står). Det vigtigste for dig er at vide, at de penge sagtens kan komme ud at arbejde for dit barn, hvis du investerer dem! 🙂 Nu vil jeg gennemgå reglerne for den traditionelle børneopsparing i banken og de muligheder du har, hvis du gerne vil investere pengene.

*Inflation er nedgang i værdien af en valuta, f.eks. DKK, over tid. Tænk f.eks. på hvor meget en liter mælk eller hvad en is kostede, da du var lille – og hvad det samme produkt koster i dag. Købekraften går med tiden ned, pga. inflationen. Læs mere om inflation hos Investopedia HER.

Regler for den traditionelle børneopsparing i banken

 • Du kan oprette en børneopsparing fra barnet er 0-14 år.
 • Du kan kun oprette én børneopsparing pr. barn (yderligere vil ikke være skattefri)
 • Både forældre, værge, bedsteforældre og oldeforældre kan oprette en børneopsparingskonto til barnet, og alle må indbetale på kontoen
 • Du må maks. indsætte 6.000 kr. pr. år og maks. 72.000 kr. i hele opsparingsperioden
 • Pengene på kontoen er bundet i mindst 7 år, og kan tidligst udbetales når barnet fylder 14 år, og senest når barnet fylder 21 år
 • Afkastet er skattefrit
 • Du kan investere pengene på en børneopsparingskonto

De muligheder du har på den traditionelle børneopsparing i banken

Der er ikke alle banker som tilbyder alle tre muligheder, men her kommer de tre muligheder du kan have, når du opretter en traditionel børneopsparing i banken:

 1. Opsparing med variabel rente

  Alle banker som tilbyder en traditionel børneopsparingskonto, tilbyder også opsparing med en variabel rente*. Problemet i dag er at renten er ca 0-0.5% hos de fleste banker. Dette er lavere end inflationen, og pengene på opsparingen vil derfor miste værdi over tid. Det er, kan man sige, et garanteret negativt afkast.
  *I vores bog har vi en liste over 11 store danske banker og den rente de har i dag.

 2. Opsparing/investering i depot i bankens puljer

  De fleste banker (vi har ikke mødt nogen som ikke tilbyder denne mulighed) har muligheden for at tilknytte børneopsparingen en puljeinvestering (altså hvor banken vælger fonde/puljer som pengene investeres i. Du kan læse mere om hvad fonde er for noget HER). Her kan du diskutere med din rådgiver om hvilken risiko du gerne vil have. Her er et screenshot fra vores bog hvor vi, som eksempel, har sammenstillet de muligheder Jyske Bank tilbyder:
  børneopsparing puljeinvestering
  Største ulempe ved at lade banken stå for investeringen er, at det koster et gebyr. Fordelen er, at du ikke skal bruge så meget tid på det.

 3. Opsparing/investering i eget depot

  Mange banker tilbyder også, at man selv investerer pengene. Der er dog nogle banker hvor dette ikke er muligt, herunder Danske Bank. Er dette vigtigt for dig, skal du tjekke op på mulighederne inden du starter op (du kan sagtens flytte en børneopsparing, men det koster bare nogle gange et flyttegebyr).

  I vores undersøgelser ligger kurtagen omkring 40-50 kr. for de fleste banker. Derudover tager de et depotgebyr.

  Største ulempe ved selv at stå for investeringen er, at det kan tage lidt tid (dog kan man jo sagtens gå ind og købe én gang pr. år for de 6000 kr. og så er man færdig med det :)). Fordelen er, at der ikke er ekstra gebyrer tilkoblet som hvis banken investerer for dig eller hvis du f.eks. bruger Tobi.

Tag den risiko DU føler dig tilpas med!

Mange tøver med at investere sine børns børneopsparing pga. risikoen. Selvfølgelig er det scary at tænke på, at man måske kan miste sit barns penge… det forstår jeg 100%. Men tænk på inflationen, og den ekstremt lave rente (tæt på 0%) du får i banken i dag… det er, og jeg skriver det igen, et garanteret negativt afkast på pengene… Og man kan sagtens selv vælge risiko (!) :), og man kan justere risiko hen ad vejen, som barnet bliver ældre og nærmer sig udbetalingstidspunktet. Jeg investerer selv begge mine pigers børneopsparinger i 100% aktier.  Marlene, som jeg har skrevet bogen “Alt du skal vide om børneopsparing” med, investerer i 100% aktier til sine tre drenge. Det er fordi vi tror på fremtidig vækst og på, at aktiemarkedet vil blive ved med at give de ca. 7% pr. år i gennemsnit, som det har gjort historisk set. Men aktiemarkedet VIL svinge, og det kan svinge meget. Så er det at man skal holde fast, tænke langsigtet og stole på, at det hele kommer igen. Men det absolut vigtigste er, at det føles godt i DIN mave. Hvordan man finder sin risikoprofil, kan du læse mere om HER.

Vil du lære mere om børneopsparing? Find vores bog her!

I september/oktober 2021 udkommer vi med vores bog “Alt du skal vide om børneopsparing” skrevet af Marlene Maria Nielsen og Linnéa Schmidt. Vi tager dig i hånden og går igennem alle de muligheder du har. Både indenfor rammen af den traditionelle børneopsparing, men også ved opsparing til børn udover den traditionelle børneopsparing. Vi går igennem alle de skatte- og gaveregler som findes i Danmark og som kan være en fordel at kende til, når man investerer for sine børn. Derudover har vi samlet en liste med kapitalindkomstbeskattede produkter som man kan investere i for, at kunne bruge barnets frikort.

Resumé:

”Alt du skal vide om børneopsparing” giver dig den information og de værktøjer du har brug for, til at starte dit barns opsparing, på den bedste måde. Bogen går i dybden med de to primære muligheder du har for, at spare op og/eller investere til dit barn, nemlig 1: Den traditionelle børneopsparingskonto i banken og 2: Opsparing til børn for frie midler (herunder for eksempel et depot for mindreårige, en Aktiesparekonto eller en Aldersopsparing). Om du vil investere alle, eller blot nogle af pengene, giver bogen dig den information, du har brug for, for at tage de valg som passer dig bedst. For eksempel information omkring aktier, fonde, skat og risikoprofil. Udover dette indeholder bogen også Moneypennys egne prioriteringer, i forhold til opsparing og investering til børn. Ydermere giver den en grundig gennemgang af de gave- og skatteregler som du skal kende til. Bogen er god til både forældre, bedsteforældre og andre som vil spare op til børn og unge helt op til 21 år. Bogen afsluttes med to personlige historier til inspiration.

mødrehjælpen børneopsparing

Vi er ikke økonomer, men to helt almindelige kvinder og mødre, som vil hjælpe flere danske forældre med, at finde rundt i junglen, når det kommer til børneopsparing. Derudover ønsker vi at give inspiration, information og motivation til dem der ønsker, at give sit barn de bedst mulige økonomiske forudsætninger for fremtiden. – Marlene & Linnéa

Her finder du indholdsfortegnelsen:

børneopsparing indhold1

børneopsparing indhold2

 

Linnéa skriver om børneopsparing

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment