fbpx

De bedste nybegynderaktier – de svenske investmentbolag!

Oktober 2021

Kære du,

Jeg er jo svensk og derfor vil der nok, udover det sproglige ;D, komme med indlæg hist og pist som fokuserer lidt på jeres nabolandet Sverige. Et indlæg jeg har villet skrive i lang tid, er et indlæg om de aktier som vi i Sverige plejer at anbefale som de bedste nybegynderaktier. Ja, udover en fond selvfølgelig – en global passiv fond er en virkelig god start :). Det er nemlig de “svenske investmentbolag”!

Hvorfor synes jeg det er mega godt med investmentbolag? Jo, for eksempel fordi det er:

  1. Nemt. I et investmentbolag får du spredning med detsamme, lidt som en fond (læs mrre nedenfor).
  2. Billigt. Du betaler måske 0.1% i ÅOP (sammenlignet med ca 0.5% for en passiv fond og op til 2% for en aktivt forvaltet fond)
  3. Giver god spredning. I en enkeltaktie får du spredning i mange forskellige virksomheder.
  4. Har et godt historisk afkast. Se mere nedenfor 🙂
bedste nybegynderaktier
Så glad bliver jeg (og min datter Tilda) når nogen siger investmentbolag! 😀

De bedste nybegynderaktier – de svenske investmentbolag!

Her kommer så en række med information om nogle af mine favoritaktier, nemlig de svenske investmentbolag. Håber du finder det inspirerende og informativt. Spørg eller kommentér endelig! 🙂

Hvad er et investmentbolag?

Hvis du kender Warren Buffett, kender du nok også til Berkshire Hathaway som er et konglomerat, altså et selskab der ejer hele eller dele af andre virksomheder (du kan også købe Berkshire som aktie, Ticker BRK.B eller BRK.A, om du vil, men så skal du måske tage B-aktien, hvis du ikke har millioner, da A-aktien i dag er 420.000 dollars værd :).. whaaat.. yes it’s true!).

Berkshire er altså hvad man kalder for et konglomerat. De svenske “investmentbolag”, hvor det er en virksomhed som investerer i andre virksomheder, er lidt detsamme (men de plejer normaltvis ikke at investere udenfor Sverige). Måske kan det også sammenlignes med en holdingstruktur. Nå, så man kan faktisk sige at “investmentbolag” er lidt som en fond i aktieform men meget billigere. Et investmentbolag har ca 0.1% i ÅOP sammenlignet med ca 0.5% for en passiv fond og op til 2% for en aktivt forvaltet fond. Investmentbolag kan investere i både børsnoterede selskaber og unoterede selskaber. De fleste drives af gamle svenske finansfamilier som Wallenberg og Lundberg.

Eksempel på svenske investmentbolag

På det svenske site Ibindex kan du finde masser af fantastisk god information omkring hvilke investmentbolag der findes og hvad de enkelte investerer i. Du kan også se “substansvärde” og evt. “substansrabatt” eller “substanspremie”. Hvad er det så? Substansvärde er det som aktien er værd ud fra de beholdninger den har. Substansrabat får du hvis du kan købe aktien billigere end værdien af beholdningerne, og substanspremie får du hvis du kan købe aktien dyrere end værdien af beholdningerne.

Her er et screenshot fra denne side, hvor du også kan se en liste over de svenske investmentbolag deres “substansvärde”. Man skal dog ikke altid gå kun efter “substansvärde”, da jeg fx ejer Latour som stort set ALTID har haft “substanspremie” – så hvis jeg ville være gået efter dette, så ville jeg aldrig have købt denne fine aktie. På billedet her kan du se substansrabat i grønt og premie i rødt.

Jeg vil nok sige, at dem man snakker mest om i Sverige er Öresund, Investor, Kinnevik, Latour, Lundberg, Svolder, Industrivärden, Bure, Creades og Spiltan (kan ikke købes på børsen dog) hvor de andre er lidt mindre. Men det er bare min egen fornemmelse 🙂

Hvad er det historiske afkast?

Ibindex har, ja måske selvsagt fra navnet, lavet et index af de svenske investmentbolag. Sådan her ser udviklingen ud sammenlignet med det svenske index OMXS30, de 30 mest omsatte aktier i Sverige:

Ja, som i kan se er de gået rigtigt rigtigt fint. Og det er også derfor jeg er så glad for de svenske investmentbolag. God spredning i en enkeltaktie og et godt historisk afkast (siger selvfølgelig ikke noget om fremtiden, men jeg stoler på, at de vil blive ved med at gøre det godt).

Her er lidt data for nogle enkelte investmentbolag. Data er fra den svenske blogger Kronan till Miljonen som har lavet en gennemgang af nogle af de svenske investmentbolag. Kig ind hos denne seje blogger for at se al data :), her er lidt fra bloggens analyse af nogle investmentbolag:

Gennemsnitligt totalafkast* 

5 år 10 år 20 år
Investor 21.9% 23.2% 14.1%
Latour 28.10% 30.42% 19.58%
Kinnevik 22.47% 20.2% 14.8%
Ratos 12.10% 1.86% 9.88%
Bure 36.0 % 27.0 % 8.11%

Som du kan se, er det lidt forskelligt hvordan de har præsteret. Men generelt er det meget pænt. Her har jeg kun taget nogle af de investmentbolag med hun/ham har analyseret, men du kan se hele analysen HER.

*kursgevinst plus geninvesteret udbytte

 

Hvad med udbytte og kildeskat?

Sverige trækker 15% og dette modregnes automatisk ved skat, så du skal ikke foretage dig noget ifht skat på udbytte. Det har været lidt jungle-agtigt med de svenske aktier tidligere, hvor jeg har læst, at de trækker 30%… Jeg undersøgte ret voldsomt under min research til min bog om udbytte (den er stadig i støbeskeen ;)) men synes ikke engang Skat kunne svare ordentligt… det endte så med, at jeg købte Investor på mit danske Nordnetdepot og ventede på udbytte. Og boom – Sverige trækker altså kun 15% i kildeskat.

Risiko?

Udover den risiko man altid har, når men investerer i aktier, så er der med de svenske aktier en valutarisiko hvis man handler dem som dansk. Du kan dog selvfølgelig altid oprette en valutakonto så bliver du ikke ramt på samme måde og kan styre lidt mere. Her kan du se hvordan DKK/SEK er gået de sidste år:

Hvor mange svenske kroner du får for en dansk krone. 🙂

 

Mine personlige favoritter af de svenske investmentbolag

Mine favoritter er Investor, Kinnevik og Latour. Må udvikle mere om disse i et separat indlæg måske 🙂

Håber du kunne lide denne lille artikel, giv endelig lyd i kommentarer om du har noget på hjerte eller hart spørgsmål! 🙂

Links & kilder

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment