fbpx

Finanskrise – Hvordan forbereder man sig til den næste?

Jeg er en relativt ny investor. Jeg startede i 2015 og er i dag ret tilfreds med min strategi som helhed. Dog er jeg jo selvfølgelig spændt på at se, hvordan jeg klarer næste nedgang eller finanskrise, som kan komme anytime… Jeg tror jeg har en strategi som vil fungere godt for mig. Men jeg er selvfølgelig også nysgerrig på, hvad de mere erfarne investorer har at sige til det! 🙂

 

Hvad har man lært fra den tidligere finanskrise / børskrak?

For at få svar på dette spørgsmål, så spurgte jeg på Twitter. Der befinder sig en stor del af “finans-Sverige”, og jeg håbede på at få nogle gode svar fra mere erfarne investorer. Her er mit spørgsmål:

Finanskrise - hvad er det bedste råd?
Kære Finanstwittere, I som var med i 2008, eller måske endda 1999/2000, hvad er jeres bedste råd til mig/os som ikke har været aktive under en større nedgang?

Svaret kom hurtigt. TAK til dem som delte generøst af sig <3. Nu føler jeg mig klogere, og jeg håber, at I også føler jer lidt klogere når I læst med her :). Her er de tre top kommentarer. Petrusko og 40procent20år har som altid kloge råd. Petrusko er en stor svensk blogger indenfor investering, og hans blog finder du HER og George, som er 40procent20år, driver den fantastiske analyse-side Börsdata.
Og altså.. Da jeg var 8 år sad jeg glad foran tv´et i sommerhuset i Sverige og kiggede på et børneprogram som hed “Tippen”. Og nu svarer Morgan Alling (som var en af hovedpersonerne i Tippen) mig på en tweet omkring aktier.  I love it. 😀

Finanskrise råd fra Morgan Alling

 

Summary om hvordan man skal håndtere en kommende finanskrise / børskrak

Her er nogle flere screenshots og en opsummering af de råd som jeg fik.

Flere gode råd

Ja, man kan godt helt lukke ned og ikke kigge på sine investeringer. Måske have det som en del af sin strategi, “når indeks går under X punkter”… Men så synes jeg det er meget vigtigt, at man er virkelig tilfreds med de virkomheder / fonde som man har i porteføljen. Der er altid vigtigt med risikospredning. Ja, Warren Buffett har vel sagt noget i stil med at man kun skal købe virksomheder som man føler sig så tryg ved, at man kan lade vare med at kigge på dem igennem 10 år.. Something like that 🙂

Diversificering er vigtig i en finanskrise

Spred din risiko er nok et af de mest almindelige råd. Og et af de bedste. Sove godt om natten er en selvfølgelighed, og husk altid at have en risikoprofil som matcher din tidshorisont (hvornår har du brug for pengene?).

Andre råd jeg fik:

  • Køb indeksfonde. Du spreder din risiko helt automatisk, og det er meget nemt.
  • Bliv ikke bange. Køb i stedet for.
  • Sælg ikke!!
  • At man skal eje noget man forstår. Dette minimerer risikoen for at agere med følelserne.
  • Hav en strategi, og hold dig til din strategi.
  • Gift dig aldrig med en aktie.
  • “Keep calm and carry on”

 

gode råd i nedgangstider

 

Word på @Grimdahl ! Børspsykologi er så utroligt centralt. Det vigtigste er at være on top of it hvis du spørger mig. Man skal lære sig selv at kende, og finde sin egen vej.  Jeg tror at det mentale er det farligste ved finanskriser / børskrak…At man ikke kan håndtere at se sine penge tabe i værdi. Man får panik og sælger.. på det helt forkerte tidspunkt.  Jeg er altså..MEGET enig i Grimdahls svar. 🙂

Gunnar Råbe (@z_balata) var med om alle de seneste nedgange, inklusive 1987 og 1990. Han skriver:

“Nedgångarna gjorde mig onödigt rädd. Har haft för lite pengar på börsen under uppgångarna”

 

 

Reflektion. Min strategi omkring håndtering af kommende finanskrise / børskrak

Det er som altid meget nemmere at tænke scenarier igennem, end at faktisk opleve dem. Så jeg gør mit bedste for at optimere min strategi så at jeg relativt smæ®tefrit (og successfult) tar mig igennem næste nedgang på børsen.

Man skal tænke sin strategi igennem, måske endda skrive den ned? Du skal identifiere hvad som stresser dig og hvordan man reagerer når ens portefølje går ned 50%. Jeg plejher faktisk selv at prøve, at tænke på min portefølje som kun halve værdiet. Kun for at øve… 🙂

Andra punkter som jeg har taget til mig:

  • Hav en lille “krigskassa”. Denne vil jeg bruge når jeg synes det er tid at øge lidt på min månedsopsparing. (fordi jeg tror ikke jeg kan time markedet)
  • At arbejde med at holde mit interesse på banen selvom alt ser mega trals ud. 🙂 Her har jeg jo en udbyttesportefølje som jeg håber kan hjælpe mig at holde ud igennem nedgangen på børsen, og jeg håber den også vil minde mig om at købe når det gø® som mest ondt 🙂
Linnéa Schmidt funderer over finanskriseråd
Her står Lærke og jeg og prioriteter lidt strand i stedet for portefølje. Håber vi husker det når alt en dag står i rødt…! 🙂

Links

 

[subscribe2]

1 Comment

  • Godt indlæg! Havde du spurgt mig, så ville jeg have svaret, at ens strategi skal kunne være på en post-it og den skal være den samme både i medgang og modgang. Lav eksempelvis en post-it-challenge: https://www.frinans.dk/post-it-challenge/ /Sune

Leave a comment