fbpx

Har vi en indeksboble?

Hej!

Måske lidt repræsenterende for mit liv lige nu, at de gange jeg har tid at skrive her er når jeg ligger i sengen med en forkølelse. Nyt (dejligt) job, en lille trold som skal køres ind i dagpleje og lidt andet som svenske kronikker  og arbejde med Pennyrapporten (vores kortlægning af kønsdiversitet i bestyrelser og ledelse i danske børsnoterede virksomheder) har taget en del tid…

Ja… time altså. Hvis bare døgnet havde 28 timer… Der er så mange ting jeg vil skrive om. Har en del opdateringer af mine porteføljer, et nyt excelark jeg lavet som live-tracker direkte afkast fra REITs (så jeg får mit eget lille signal når jeg skal købe :)) til min og min kærestes udbyttesportefølje. Og så skal børneopsparingsporteføljen også op på bloggen! 😀

Nu til dagens tema. Den Indeksboble som alle snakker om.

Har vi en indeksboble?

Det seneste skræmme-halløj derude er, at ETF´er og indeksfonde skulle være den næste store boble. F.eks. Michael Burry, manden fra filmen The Big Short som kunne forudsige finanskrisen, siger at en indeksboble er den næste store boble. Læs mere om dette og lav din egen analyse af det HER og HER.

Syntetisk ETF-boble?

Hvad Burry mener er altså, at indeksinvestering er en boble i sig selv og, at den øgede mængde penge som går til indeksfonde skulle give virksomheder i indeks en umotiveret høj vurdering. Burrys udtale er fremfor alt gældende for, som jeg forstår det, syntetiske produkter, altså hvor man investerer i derivat og ikke i reelle aktier (læs mere f.eks. HER). Jeg tænker, at disse vel er relativt få, og andelen er endda gået ned siden finanskrisen (se figur nedenfor), så er  denne diskussion egentlig blæsts lidt for meget op? Hmmm.

Syntetiske ETFer er gået ned siden 2008.

 

Anyway. Lad os alligevel diskutere dette med en indeksboble, da mange virker er blevet lidt skræmt af det.  Jeg byder AL input fra eksperter velkommen med kyshånd, og der er sikkert dele som jeg ikke forstår – MEN mine spontane tanker er:

1) Der findes mange mange indekser. Jeg har ikke specifik statistik på det, men med tanke på hvordan ETF´er og indekser er steget de seneste mange år, så er det ikke helt umotiveret at tænke, at mange af verdens virksomheder er med i et indeks. Er alle så overvurderede?

2) Michael Burry siger bland andet “Passive investments such as index funds and exchange-traded funds are inflating stock and bond prices in a similar way that collateralized debt obligations did for subprime mortgages more than 10 years ago“. (Kobling til nr 1) – Jeg har ikke hørt at man taler om hvor overvurderede virksomheder i f.eks. OMXC25 eller S&P500 skulle være?

3) ETF´er optager omkring 6% af “the global equity market”, og selvom passiv investering er øget fra 25% for 10 år siden til 45% i dag (data for USA, globalt set ejer indeksfonder ca 18% af aktierne) er det ikke noget jeg ser som en “trussel”.

4) Jeg er altid skeptisk overfor alt som kan give aktive forvaltere “vand på sin mølle” ;). Når flere investorer går over til de billigere ETF´er og indeksfonde, tages de penge fra de aktive fonde. Jeg har stadig ikke set mange studier som viser at de aktive slår de passive over tid. Ingen faktisk.

5) Selvfølgelig er Michael Burry svær at ignorere. Jeg synes han virker til at være en meget klog mand. Men der findes mange kloge mennesker, og mange af disse så jo ikke finanskrisen komme. Er Burry nu en “finansgud” fordi han havde ret den gang? Kriser skal jo komme og nogen skal jo have ret..?

Min eneste indvending mod indeks

Det eneste jeg kan være lidt skeptisk over, når det kommer til indekser er, at virksomheder kan komme med i et indeks kun grundet omsætning. Dette betyder at f.eks. aktier som Beyond Meat, som er så tydeligt hypet, går direkte ind i et smallcap-indeks. Og ja, det er vel egentlig lige det Burry også siger. At det ikke er nogen som laver en grundig analyse af de virksomheder som er med i et indeks. Men jeg synes bare at man burde kunne se dette meget mere tydeligt i så fald. Så ville eksperter og analytikere vel reagere? Hvis en stor del af f.eks. S&P500 blev “over-inflated” p.g.a. indeksinvesteringer?

Burry siger f.eks: “And now passive investing has removed price discovery from the equity markets. The simple theses and the models that get people into sectors, factors, indexes, or ETFs [exchange-traded funds] and mutual funds mimicking those strategies – these do not require the security-level analysis that is required for true price discovery.“.

Her er jeg ret uenig, fordi jeg tror det er umuligt for os mennesker, at agere rationelt – det vil sige, jeg tror at der ALTID vil findes dem som vil prøve at slå markedet. Selvfølgelig kan jeg se et problem hvis alle investerede passivt, men jeg tror bare personlig ikke at det vil ske. 

Hvad gør jeg så med denne information?

Jeg fortsætter med at spare op og investere regelmæssigt, i ja, primært indeksfonde. Indeksfonde som investerer i aktier. 🙂 Og når boblen en dag brister, fordi krisen kommer en dag, vil jeg give indeksfondene et knus, og fortsætte i min kedelige stil. Og hey, endda Warren Buffet synes jo indeksfonde er gode: “I think it’s the thing that makes the most sense practically all of the time.

Hvad tænker i? Indeksboble? Please give input! 🙂

/Linnéa
(som på billedet er mega bange for at flyve, men alligevel mega klar på en rejse til solen – og på et næsten tomt fly fik vi gratis drinks hele vejen! :)) 

[subscribe2]

Links

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment