fbpx

How Do You Do – Ann-Christina Lykke Motzfeldt

Så er det tid til endnu et “How Do You Do”-interview. I denne måned interviewes Ann-Christina Lykke Motzfeldt – en fantastisk kvinde, iværksætter og investor, som har mange bolde i luften! 🙂
I kan glæde jer til at læse hendes personlige fortælling omkring, hvordan hun begyndte at investere.
/Linnéa

 

Hvem er Ann-Christina Lykke Motzfeldt?

 Jeg er uddannet Mediekoordinator og Art Director og har arbejdet på de 4 største reklamebureauer i Aarhus igennem 16 år. Men jeg har altid haft en lille iværksætter i maven og startede et lille reklamebureau som bibeskæftigelse, allerede da jeg læste. Det har jeg nu haft i 19 år, hvoraf de seneste 3 år har været som fuldtidsselvstændig, og jeg elsker friheden og alle de muligheder, der dukker op, når man er åben og fleksibel. Jeg har derfor også rodet mig ud i mange andre sjove projekter, hvor jeg bl.a. har hjulpet andre startup-firmaer med deres visuelle identitet samt hjulpet velgørende projekter med alle mine grafiske kompetencer og sågar også taget patent på en opfindelse. Min mand er ingeniør og ligeledes selvstændig, så vi nyder friheden, brainstormer hele tiden ideer sammen og støtter hinanden, når vi til tider også knokler dag og nat for deadlines. Jeg har været temmelig meget igennem sygdomsmæssigt i mit liv, som har betydet, at jeg desværre ikke kunne få børn, men med min mand har jeg været så heldig at få hele pakken med de 3 skønneste bonusbørn, jeg kunne ønske mig. Jeg har investeret siden 2008 og er blevet mere og mere bidt af det med årene.

 

Hvorfor investerer du?

For at få mine penge til at vokse. Det giver mig en stor tilfredsstillelse at have fuld kontrol over mine investeringer og kunne følge dem tæt. Jeg styrer også selv min pensionsopsparing.

 

Hvor finder du din motivation?

Motivationen findes i at se, at mine penge blive til flere. I love it! I perioder bliver det helt en sport, hvor jeg sætter mit privatforbrug ned, for at kunne have endnu mere at handle for. Ja, investeringsnørd, ik´, ha ha.

 

Hvordan begyndte du at investere?

I 2008 sagde svigerfar, at Danske Bank aktier aldrig havde været lavere! De var i kurs 87. Han handlede en del, og jeg syntes, det lød spændende. Min nysgerrighed var vakt, og jeg ville vide mere. Så jeg købte en bog, der hed “Tjen en million på aktier” og slugte den råt. Derefter ringede jeg til min bank og bad dem oprette et aktiedepot, og så ventede jeg. Jeg havde læst i bogen, at selvom en aktie aldrig havde været lavere, kunne den måske sagtens komme endnu længere ned. Så jeg holdt øje med kursen i nogle måneder, og den kom helt ned omkring 34. Og så ventede jeg på, at der var tydelige tegn på, at den var på vej op. Den gik lidt op og ned, men tendensen var, at både toppe og bunde blev højere og højere, så jeg sprang til i kurs 56. Da jeg noget tid senere skulle bruge penge til udbetaling til en lejlighed, solgte jeg med en pæn stor gevinst. Det var ret sjovt, og jeg var for evigt hooked og har handlet mere og mere lige siden.

 

Hvordan ville du beskrive dig selv som investor?

I mine pensionsdepoter er jeg meget langsigtet og skifter ikke ret meget ud. I mine likvide depoter er jeg egentlig meget risikovillig og køber og sælger meget i perioder, når jeg har tiden til det. Jeg har gjort det ret godt alle år fra 2008 til 20017. Mit første dårlige år har været 2018! Av av, en masse i minus. Jeg har ikke kunnet gennemskue, hvor markedet er på vej hen, så jeg har brugt det meste af året på at trække kontanter ud og være afventende. Så hvis, eller nærmere når, der kommer en krise, så holder jeg på pengene, og så er jeg klar til at handle på vejen op igen.

 

Hvad er dine opsparingsmål?

At spare godt sammen til at investere i en studielejlighed til de 3 dejlige bonusbørn om nogle år, når de skal studere og dermed hjælpe dem, plus at det er en god investering til pensionen. Derudover er mit mål at sørge for, at jeg har nok til at kunne klare mig ganske fint, når jeg skal på pension.

 

Hvilke tærskler syntes du var de sværeste at komme over, da du begyndte?

Jeg synes, det sværeste var, ikke at have andre i min omgangskreds at snakke investeringer med. Jeg kendte dengang kun min svigerfar, som handlede lidt. Jeg kunne godt have tænkt mig, at der var flere af mine venner, kollegaer og veninder, der handlede, som man kunne sparre med. Jeg synes, det at handle med aktier burde være ligeså normalt som at snakke om boliglån og pensionsopsparinger.

 

Hvordan tror du aktiemarkedet udvikler sig de næste 10 år?

Jeg tror på, at historien gentager sig, og at der må være en ny krise på vej indenfor få år. Vi har haft det længste bullmarked i historien, så det er formentlig bare et spørgsmål om tid. Det plejer at tage et års tid eller to, og så plejer det at vende opad igen. Og så sætter jeg alt ind til den tid.

 

Du adminsitrerer Danmarks største facebookgruppe omkring privatøkonomi og investering for kvinder, Moneypenny – Kvinder som investerer. Hvorfor tror du, der er behov for denne type af gruppe?

Som sagt startede jeg med at handle aktier i 2008 og blev totalt grebet af det. Fra 2008 til 2016 havde jeg ingen at snakke med omkring dette. Jeg var alene på den rejse. Jeg synes, det var super spændende og drømte også om at prøve kræfter med at daytrade, men følte jeg manglede et forum, hvor kvinder kunne dele erfaringer og viden med hinanden indenfor denne investeringsverden. Jeg googlede en del og var misundelig på USA med deres mange pengeklubber for kvinder. Jeg fandt frem til et par facebookgrupper om aktier med en klar overvægt af mænd. Jeg nåede kun at stille 2 spørgsmål i disse grupper, før modet blevet taget helt fra mig. Jeg synes desværre ikke, der var så stor hjælpsomhed at mærke, tonen var meget hård, og jeg følte mig dum! Jeg gik med tanker om selv at starte en gruppe for kvinder – der måtte være andre end mig, der havde behov for sådan et forum. Men så en dag faldt jeg over Moneypenny som var præcis det, jeg selv havde manglet. Jeg meldte mig til en aktiecafe, hvor jeg mødte Linnéa for første gang og synes, hun var topsej. Jeg har selv fået rigtig meget ud af dette fantastiske forum. På grund af Moneypenny kender jeg i dag mange seje kvinder, der investerer. Jeg er derfor rigtig glad for, at hun nu har taget mig med på rejsen med at få Moneypenny udbredt til mange flere kvinder, og at vi sammen kan opbygge et inspirerende og motiverende community for kvinder, som viser at privatøkonomi og aktiehandel ikke er spor kedeligt.

 

And last but not least – How do you do?

Jeg har 2 pensionsdepoter med aktier i en langsigtet strategi. Jeg har et stor legedepot med aktier spredt over forskellige sektorer (jeg har før været overvægtet i én sektor, som pludselig alle sammen faldt, så nu sørger jeg altid for at være godt spredt ud på mange sektorer), som igen er spredt over flere lande, blandt andet Danmark, Sverige, Tyskland, USA og Canada og en enkelt ETF (jeg er altså bare mest til aktier). Og så er jeg ved at opbygge et udbyttedepot, som også er meget langsigtet.
Derudover har jeg spredt mine investeringer til nogle fysiske, nemlig en gammel klassisk bil, som er steget en del i værdi, samt et afrikansk startup-firma og har aktier i Sheanødder. Jeg holder godt øje med boligmarkedet, for min næste investering skal være i en lejlighed til udlejning, og så kunne jeg godt tænke mig at investere lidt i crowdlending.
Ann-Christina Lykke Motzfeldt

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment