fbpx

How Do You Do Louise Fredbo-Nielsen

I dette indlæg har vi fået den store fornøjelse at interviewe den meget inspirerende Louise Fredbo-Nielsen. Tak fordi du ville være med!

Hvem er Louise Fredbo-Nielsen?

Jeg er fremtidsforsker og forfatter til bestsellerbogen om investering, Sæt Kursen. Jeg er mor (snart til to) og bor med min lille søn og kæreste i Indre By i København. Jeg er cand.merc i International Business & Politics fra CBS, Paris og Beijing med speciale i innovation og iværksætteri. Jeg er fast tilknyttet DR P1 og så holder jeg foredrag i Danmark og resten af verden. Og så er jeg selv gået fra økonomisk fiasko og angst for at tjekke sin konto til at være investor.
 Lige nu arbejder jeg hårdt på at lancere et nyt investeringsunivers med digitale kurser, CURIE Invest, der skal gøre det nemt for alle at komme godt i gang med at investere og holde styr på deres porteføljer, når de er kommet i gang. Tjek det endelig ud og skriv dig op til at høre mere: https://curieinvest.dk/
 

Hvorfor investerer du?

Fordi det er så spændende! Jeg har altid været nysgerrig på forretningsverdenen og bladret i min stedfars Børsen og JP erhvervssektioner, da jeg boede hjemme i Nordjylland som teenager, men jeg har altid tænkt, at man skulle have en eller anden speciel inside viden, have læst finansiering eller som minimum arbejde i en bank for at kunne investere. 
Men i dag handler investering for mig om at være interesseret i verden omkring mig. Om at forstå virksomheder, trends i samfundet, psykologi og ikke mindst pengemekanismer. 
 

Hvor finder du din motivation?

Min motivation til at investere er en følelse af økonomisk usikkerhed og utryghed, som jeg prøver at eliminere. Og en positiv følelse af at have styr på mine penge; vide, at jeg gør, hvad jeg kan for at sikre min og min families fremtid; og at have ro på ‘ bagsmækken’.    
 

Hvordan begyndte du at investere?

Vendepunktet for mig og min økonomi blev, da jeg mødte min kæreste Christopher, som har en helt anden tilgang til penge end jeg. Uden at tænke så meget over det, formår han ofte at få sine penge til at arbejde for sig. Om han vælger at købe en faldefærdig lejlighed og sætte den i stand eller at eksperimentere med at investere sine pensionsmidler, formår han at placere sine penge mere givende end på en konto i banken. Og det med at få sine penge til at arbejde for sig var helt nyt for mig. Jeg har altid brugt hver en krone, der kom ind på min konto og måske mere til. Så Christopher gav mig virkelig noget at tænke over.
På en ferie til Oman få dage efter nytår 2014 gik jeg rundt og kiggede på den ene kæmpe bil efter den anden og huse større, end jeg nogensinde havde set før. Rigdommen var blændende! Jeg besluttede mig for at studere alle de velhavende mennesker, jeg der så over det hele. Jeg tænkte, at de ikke alle kunne være født med en guldske i munden, men at de måtte have nogle egenskaber, som gjorde, at de formåede at tjene og forvalte deres penge på den snedig måde. I liggestolen svor jeg, at jeg ville lære at vende de røde minustal på min konto til overskud. Og ikke nok med det, jeg ville også lære at investere og få mine penge til at formere sig og arbejde for mig.
Jeg tog en beslutning. Jeg ville ikke længere være bange for at åbne min netbank og tjekke min konto, fordi jeg havde brugt meget mere, end jeg tjente. Selvom jeg havde et godt job, havde jeg ikke styr på, hvor mine penge forsvandt hen. Jeg havde ingen pensionsordning, og jeg sparede generelt ikke op. Grundlæggende følte jeg mig som én stor fiasko i forhold til privatøkonomi. Nu skulle det være slut!
Da vi vendte hjem fra Oman, lavede jeg en plan for, hvordan jeg kunne lære så meget, som muligt om investering og købe mine første aktier inden, der var gået 6 måneder. Og så gik jeg ellers i gang med at trave Københavns gader tynde om morgenen før arbejde med podcasts (Millionærklubben, So Money, The Stacking Benjamins, We Study Billionaires osv) og lydbøger (MONEY Master the Game af Tony Robbins, Rich Dad Poor Dad af Robert T. Kiyosaki, osv.).
 
Da de 6 måneder var gået have jeg købt min første aktieportefølje:)  
 

Hvordan ville du beskrive dig selv som investor?

Jeg er fundamental investor og jeg går meget op i, hvad det er for nogle virksomheder, jeg køber. Det er vigtigt for mig, konstant at lære og blive ved med at være meget ydmyg overfor alt det, jeg ikke ved endnu.  
 

Hvad er dine opsparingsmål?

Hver måned sigter jeg efter at spare mellem 30-50% af min netteindkomst op, så jeg stille og roligt kan arbejde mig henimod det tal, jeg har defineret som økonomisk uafhængighed for mig. Derudover har jeg sat nogle mål for min pensionsopsparing og  
 

Hvilke tærskler syntes du var de sværeste at komme over, da du begyndte?

  • Nu griner du måske af mig, men da jeg satte mig for at lære at investere vidste jeg helt ærligt ikke, hvor i verden, jeg skulle købe aktier.  Skulle jeg gå ned i min bank eller var der et hemmeligt sted alle børsmæglerne handlede. Så det føltes som en kæmpe barriere at skulle finde ud af praktikken.
  • Frygten jeg havde for at fejle.
  • At trykke ‘køb’ første gang. Jeg havde en forestilling om, at der ville sidde en hær af bankmænd i mørke jakkesæt og skraldgrine af mig, hvis de så hvordan jeg købte, hvordan jeg bød på aktien og navigerede rundt på investeringsplatformen. Men surprise, der kom ingen og grinede 😉
 

Hvordan tror du aktiemarkedet udvikler sig de næste 10 år?

Aktiemarkedet går jo op og ned hele tiden og jeg vil absolut ikke udelukke, at vi får nogle gevaldige bump på vejen de næste 10 år. Men når det sker, så retter det sig helt sikkert op igen. Jeg holder øje med, hvor markedet bevæger sig hen, men det er ikke noget, jeg bruger særligt meget tid på, fordi jeg er meget langsigtet i stort set alle mine investeringer.  
 

Du har jo en lille jo dreng derhjemme. Hvordan tænker du omkring hans opsparing?

Det er ikke det vigtigste for mig at kunne give vores børn en stor opsparing, når de fylder 18 eller 21 år. Hovedårsagen til, at jeg har oprettet et aktiedepot til min søn er, at jeg gerne vil afmystificere investering, aktier og virksomheder for ham i en tidlig alder. Jeg vil gerne kunne snakke med vores børn om hvad det betyder at eje en aktie og en lillebitte del af en virksomhed. Og jeg håber, at det vil give ham lyst til at følge med i aviserne. Så det handler faktisk mere om at give ham lyst til at lære noget om samfundet ved selv at være involveret i form af aktier. 
 

Vil du fortælle lidt om din bog “Sæt kursen”?

Min bog, Sæt Kursen, har jeg skrevet, mens jeg har været på min egen spirende investeringsrejse. Jeg har skrevet den til mig selv og til 5 af de kvinder og piger, jeg holder mest af. For da jeg selv begyndte at investere gik det jo op for mig, at jeg ikke var alene om at tro, at investering ikke var noget for mig og tro, at jeg ikke var klog nok, vidende nok osv. til at investere. Derfor ville jeg skrive en bog til andre, der måske har haft det ligesådan og at sætte en stor, fed streg under “DU KAN GODT!”. Og så har jeg skrevet den, fordi jeg selv blev irriteret over, at de fleste bøger, der fandtes om investering, da jeg startede, var skrevet i et indforstået sprog, som jeg nærmest skulle  bruge en fremmedordbog for at forstå. 
  
Bogen har jeg bygget op, så du får du gode råd, investeringsstrategier, værktøjer, fif og kærlige spark, som skal inspirere dig til at tage stilling til din økonomi. Bogen er en blanding af gode råd fra kendte kvinder og eksperter om, hvordan de er kommet tættere på et liv i økonomisk frihed, og om hvordan du kan gøre det samme. Det handler om at skabe præcis det liv, du drømmer om!
 

And last but not least – How do you do?

Jeg øver mig i hele tiden at gøre min portefølje bedre og bredere og derfor har jeg for nylig solgt rigtig meget ud i min portefølje for at optimere den. Jeg fokuserer på at få værdipapirer, der dækker forskellige sektorer, lande /verdensdele, typer af aktier mv., og så har jeg også en stor del af mine penge i mursten, som de fleste danskere. Min investeringer fordeler sig cirka sådan:
  • Jeg har min pensionsopsparing i et pensionsselskab, som jeg selv forvalter.
  • Derudover har jeg oprettet en aldersopsparing for nogle år siden, hvor jeg hovedsagligt investerer i brede ETF’er. Den oprettede jeg, fordi jeg kom sent i gang med min pensionsopsparing.
  • Så har jeg mine investeringer for frie midler og det er mit ‘lege-depot’. Det er herfra jeg køber enkeltaktier i virksomheder, jeg godt kan lide.
  • Af ‘fysiske’ investeringer har jeg et sommerhus i Tisvilde som min kæreste og jeg har sat fuldstændig i stand og så har vi lige købt et hus nord for København, som skal have samme tur.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment