fbpx

Hvad er et nøgletal?

I dette indlæg skriver jeg lidt om nøgletal, hvad det er for noget og hvordan de kan bruges. For dig som allerede kender til disse tal men føler at du også gerne vil se den historiske nøgletals-udvikling i de virksomheder du investerer i, så har vi også noget for dig! Vi har i Marts måned et samarbejde med Börsdata hvor du kan analysere dine aktier (alle mulige nøgletal) og du kan også finde inspiration til nye aktier. Börsdata har svaret! 🙂

Her i Moneypenny and More prøver vi at finde gode samarbejder med de virksomheder som vi synes godt om. Et af disse er Börsdata, et fantastiskt website – og væktøj – skabt af den svenske bloggprofil George Bol.

På Börsdata kan du finde information om ca. 10.000 virksomheder verden over, inklusive alle skandinaviske. Du kan finde alle typer af nøgletal, og selvom jeg nørder lidt inde på siden, så har jeg endnu ikke nået igennem alle de cool features den har.

Opretter du en konto her i Marts måned (2019) så kan du via vores kode MONEYPENNY (som du skriver ind under “Min Sida” når du skabt en profil) få adgang til alle features, dvs. du får et pro membership i 90 dage. Jeg synes det er framragende. Foruden, at du kan finde information og analysere de aktier du allerede ejer, kan du bruge deres screener til at finde nye spændende virksomheder at investere i. Efter de 3 måneders gratis abonnement med masser af værdifuld information, så kan du melde dig ud igen, eller fortsætte i en free version med begrænset adgang til information, eller go Pro til et månedsbonnement. 🙂

Aah.. men hvad er nøgletal?

I feel you. Huuh hvor syntes jeg det var uoverskueligt i starten med alle disse nøgletal man skulle tage stilling til. Når man taler om fundamental analyse, så kigger man på nøgletallene. Et nøgletal kan f.eks. være indtjening per aktie eller det direkte afkast. Altså forskellige tal som beskriver hvor rask en virksomhed er, kan man sige 🙂

Her vil jeg skrive om 4 af de mest almindelige nøgletal, og hvordan man kan bruge dem.

1. P/E ratio

Price per Earning. Et ratio mellem pris per aktie og indtjening per aktie.

Eksempel

Aktie X har fået enindtjening på 5 kr per aktie sidste år og idag handles aktien til 20 kr.

20 kr per aktie  /  5 krindtjening per aktie = P/E 4

Dette betyder at det tager 4 år for virksomheden, med den indtjening den har i dag, at få en indtjening som aktien handles til i dag.

År 1 tjener virksomheden 5 kr

År 2 tjener virksomheden 5 kr (totalt 10 kr)

År 3 tjener virksomheden 5 kr (totalt 15 kr)

År 4 tjener virksomheden 5 kr (totalt 20 kr)

2. P/S ratio

Price per Sales. Altså prisen på aktien i forhold til salg/omsætning. Dette nøgletal bruges ofte sammen med andre for vurdering af aktien. Dette nøgletal viser hvordan vi investerer, eller hvordan markedet vurderer virksomhedens omsætning. Er P/S høj er det fordi markedet har høje forventninger på virksomheden og at omsætningen vil øges, eller så er aktiekursen for højt vurderet i forhold til virksomhedens omsætning. Dette kan også vendes om, da et lavt P/S kan betyde at den er lavt vurderet eller at markedet tror at omsætningen kommer til at gå ned.

Eksempel

Aktie X havde en omsætning på 5 kr per aktie sidste år og idag handles aktien til 20 kr.

X kr per aktie  /  X kr i omsætning per aktie = P/S

3. P/B ratio

Price-to-Book (Pris / Egen kapital). Vurderingen af en virksomhed i forhold til hvad som findes i kapital. Kapitalen udregnes som tilgang minus gæld. Dette bruges mest på virksomheder som selv har investeringer som for eksempel skov eller ejendomme etc. Man kan sige, at med P/B tallet så siger man hvor meget det koster at købe en krone i virksomheden. Altså et P/B på 0.7 betyder at det koster 70 øre at købe 1 krone i virksomheden. Så jeg behøver ikke sige, at dette nøgletal gerne må være lavt.

4. Direkte afkast

Direkte afkast er et andet navn for udbytte, men hvor man i stedet for kroner og øre taler om procent. Direkte afkast er altså størrelsen af udbyttet i forhold til aktiekursen. De fleste store virksomheder deler ud af en del af indtjening i udbytte (også kaldet pay out ratio, eller udbytteandel – se disse tal i de to screenshots her nedenfor hvor jeg har kigget på Novo Nordisk og Hennes & Mauritz). Ofte ligger direkte afkast omkring 3-4%. Hvis det er meget højere så skal man tænkte en ekstra gang over, hvorfor det mon er på den måde. Hvorfor er aktiekursen presset, har det en god grund – har virksomheden sandsynlighed for at kunne holde sit udbytte?

Novo Nordisk udbyttesandel (rød boks). Den ligger i et normalt range.

Samme figur men fra HM. Kig på hvordan udbyttesandelen øget til at faktisk ligge over indtjeningen.. Her skal man måske tænke sig lidt om inden man går ind. Finde lidt mere info etc. Kan en virksomhed blive ved med at give udbytte per aktie som modsvarer indtjeningen per aktie (eller mere)?

 

Eksempel direkte afkast

Du får 5 kr i udbytte af virksomhed X. Du kan købe samme virksomhed til en aktiekurs på 100 kr.

Direkte afkast = 5 kr / 100 kr = 5%

  • Er du interesseret i udbytte kan jeg anbefale dig at kigge lidt på Dividend Aristocrats, Dividen Kings, Nordnet eller screene andre aktier på Börsdata.

 

Hvordan kan jeg bruge nøgletal?

Husk ikke kun at bruge ét nøgletal. De gør sig bedst sammen, da du på den måde får en bedre oversigt. Derudover er det i de absolut fleste tilfælde godt, at sammenligne nøgletal med virksomheder i den samme sektor. F.eks. er det ikke fair at sammenligne P/B tal mellem et konsulentfirma og en skovvirksomhed eller ejendomsvirksomhed.

Som eksempel på hvordan man kan bruge nøgletal:

Jeg er f.eks. interesseret i udbytte og her har jeg brugt Börsdatas screener til at finde nøgletal for at finde interessante aktier. Jeg vil gerne have aktier som har et direkte afkast på minimum 5%. Derudover vil jeg have at virkomheden skal have andre sunde nøgletal, da udbytte alene ikke giver det fulde billede. Derfor har jeg sat P/E til maks 15 og P/B til maks 1.

Her har jeg brugt Börsdatas screener til at finde interessante aktier.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment