fbpx

Hvordan får jeg kontanterne fra mit lejlighedssalg til at vokse?

Hej!
Jeg har lige solgt en lejlighed og står med en del kontanter som jeg gerne vil have til at vokse. Jeg har ikke brug for pengene den nærmeste tid. Hvordan investerer jeg disse bedst? 
Dbh, 
Lene A
Kære Lene A,
Hvor er det godt, at du skriver og tillykke med dit lejlighedssalg.
Inden jeg går ind på hvilke forskellige strategier du kunne bruge med dine penge, så er jeg nødt til at vide noget mere om hvornår du har brug for pengene. Det vil sige hvad er din tidshorisont med disse penge?
Historisk set har aktiemarkedet gået op med et årligt gennemsnitlig afkast på 7%. Så er man langsigtet og stoler på “at verden og aktiemarkedet vil fortsætte med at vokse” så er aktier et godt alternativ. Aktier er en investering med risiko, men man er nødt til at tage risiko, hvis man vil have muligheden for at få et afkast af sine penge. Jo kortere tid du investerer, jo højere risiko er der også for at du kan blive nødt til at sælge med minus, da vi umuligt kan vide om aktiemarkedet måske har en nedtur lige når du har brug for pengene. Så det er altså meget vigtig at du bestemmer dig for din tidshorisont. Længere tidshorisont motiverer til en højere risiko – hvilket kunne betyde en strategi med største delen sat i aktier.

 

Du skal også tænke på din personlige, eller måske mentale, risikoprofil. Med dette mener jeg, at du skal føle dig tryg i maven når du har lagt din strategi. Du skal kunne sove godt om natten. Selvom man ikke har brug for pengene før om 20 år, så kan det stadig være meget svært at se værdien af sine investeringer gå i minus i perioder. Det er vigtigt ikke at gå i panik og sælge når alt ser mørkt ud på aktiemarkedet. Så skal man hellere tage lavere risiko selvom det betyder, at du måske ikke har mulighed for at få et lige så højt afkast.
Når du valgt en strategi udfra din risikoprofil, det kunne være 90% aktier og 10% obligationer, så skal du tænke på at fordele din risiko på (primært) aktierne. Dette kaldes også for diversificering. Her taler vi om at du i hvert fald skal købe 12-20 forskellige aktier hvis vil have enkeltaktier. Dette fordi du ikke vil “satse alt på én hest”, men sprede din risiko i mange forskellige virksomheder (også gerne indenfor forskellige sektorer/brancher). Men investerer du via en investeringsfond, så får du automatisk en spredning i forskellige aktier. Så det er en meget nem løsning. Investerer du via en investeringsfond kunne du i stedet tænke på at sprede dig globalt, så du ikke kun fokuserer på ét marked, f eks det danske.
Du kan læse mere i min nybegynderindlæg HER. Jeg vil også anbefale dig at gå med i vores facebookgruppe og stille spørgsmålet der for at få mere input & finde inspiration 🙂
/Linnéa

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment