fbpx

Hvordan fungerer skat for aktier og fonde?

Opdateret November 2021

Kære Moneypennies og andre,

Vi har haft mange spørgsmål i Facebookgruppen omkring skat, og det er ikke så mærkeligt da det absolut kan føles uoverskueligt i starten. Jeg lærer selv mere og mere, dag for dag, men kan stadig synes at det danske skattesystem er en jungel ;D

Men fortvivl ikke! I dette indlæg går jeg igennem skat for aktier og fonde, så grundigt og tydeligt som muligt. Stil endelig spørgsmål i kommentarerne, hvis der er noget som ikke giver mening. Jeg vil fokusere på den skat man betaler, når man har sine frie midler i aktier og fonde på et almindeligt depot, da dette er det mest almindelige her i Danmark. Jeg vil altså ikke gå ind på den slags skat som du skal betale, hvis du f eks har dine aktier og fonde på en anden type konto (f eks et pensionsdepot som en Aldersopsparing eller Ratepension, eller en Aktiesparekonto – disse kommer jeg kun meget kort på i slutningen af dette indlæg)

De to forskellige principper når det kommer til skat: Realisationsprincippet og lagerprincippet

Når det kommer til skat på aktier og fonde er der to gældende principper. Realisationsprincippet og Lagerprincippet.

Realisationsprincippet:

Realisationsprincippet betyder at du betaler skat når du realiserer dit afkast (eller tab, hvor du så kan modregne et evt. positivt afkast). Realisationsprincippet gælder altså når du sælger dine aktier, fonde eller får udbytte. Et eksempel er at du køber en aktie for 100 kr. og sælger den for 150 kr. Du betaler skat at de 50 kroner, når du har solgt.

Banker i Danmark, Nordnet og Saxo indrapporterer automatisk til Skat.

Lagerprincippet:

Lagerprincippet betyder at du betaler skat løbende på dit afkast. Et eksempel er at du køber en aktie for 100 kr. og og ved årets udgang står den i 150 kr. Du betaler skat på de 50 kr. Hvis aktiens kurs stiger i løbet af det næste år, op til 200 kroner, betaler du igen skat af 50 kr., altså det som kursen er steget fra det tidspunkt du sidst betalte skat. Hvis dit afkast er negativt kan du få fradrag for dette.

Banker i Danmark plus Nordnet og Saxo indrapporterer automatisk til Skat.

Aktieindkomst og kapitalindkomst

Aktieindkomst:

I aktieindkomst-skat i Danmark betaler vi i dag 27% på de første 56.500 kr (2021) og derefter 42%.

Kapitalindkomst:

I kapitalindkomst betaler du mellem 37% til ca. 42%, og det hele afhænger hvordan din økonomi ellers ser ud, altså din øvrige kapitalindkomst og personlige indkomst.

Mere info hos Skat HER.

Skat på aktier

Uanset hvilken børs du handler på, eller hvilket land aktien kommer fra, betaler du den samme danske skat på aktier og fonde.

Skat på fonde og ETF’er

Når det kommer til skat på fonde, så afhænger dette af

1. Om de er udbyttebetalende eller akkumulerende, og

2. Om de er aktiebaserede eller obligationsbaserede.

En udbyttebetalende fond vil altid blive beskattet med realisationsprincippet (både afkast og udbytte/direkte afkast). Alt afhængig af om fonden er aktiebaseret (når aktiedelen er over 50% af beholdningen) eller 2. obligationsbaseret, så vil afkastet regnes som aktieindkomst ved de fonde der er primært aktiebaseret, og kapitalindkomst hos dem som er primært obligationsbaseret (dobbelttjek altid hvis det er en fond med et mix af aktier og obligationer, så du kan vide dig sikker på hvilket princip der er gældende for din investering).

En akkumulerende fond, som også ETFer går under, vil altid blive beskattet via lagerprincippet. Afhængigt af om den akkumulerende fond er aktiebaseret eller obligationsbaseret, så regnes den som henholdsvis aktieindkomst eller kapitalindkomst.

Nedenfor ser du en overbliks-figur fra Sparinvest som jeg synes er rigtigt god.

skat

ETFer er lidt specielle, da de alle plejede at være beskattede som kapitalindkomst. De er nu delt op i nogle som beskattes som aktieindkomst og andre som beskattes som kapitalindkomst. HER kan du se hvilke ETFer som går som aktieindkomst på Skats hjemmeside. Her finder du f eks mange af de fonde som indgår i Nordnets Månedsopsparing. 

Her er også en lille video hvor jeg snakker om skatten på ETFer:

Hvornår betaler jeg skatten?

Lagerbeskatning: Ved slutningen af hvert år regnes din lagerbeskatning ud. Har du købt for 100 kroner og det ved slutningen af året står i 150 kr betaler du skat af de 50 kr. Tab for aktieindkomst kan tages med og modregnes ved kommende år.

Tab på børsnoterede aktier kan modregnes i aktieindkomst fra børsnoterede aktier (både udbytter og gevinster) med ret til fremføring af uudnyttede tab til senere år uden tidsbegrænsning.

Realisationsbeskattning betaler du først når du sælger.

Udbytteskat trækkes når du får udbytte (du kan se dette under transaktioner på din bank).

 

Hvordan ser jeg om en fond er akkumulerende eller udbyttebetalende?

Et spørgsmål vi også ofte får i Moneypennygruppen er hvordan man finder ud af om en fond er udbyttebetalende eller akkumulerende. Ofte har de akkumulerende “Akk” med i navnet. Se eksemplet nedenfor med en af mine favoritfonde Sparinvest Globale Aktier Min Ris., hvor man tydeligt ser hvilken af dem som er akkumulerende, da den har “Akk” med i navnet (har lavet en rød boks omkring det :)):

Skat

Du kan også kigge på investeringsforeningens hjemmeside for at finde information om afdelingerne/fondene, og du kan kigge på Morningstar.dk under “Returns” hvor det direkte afkast (et andet navn for udbytte) står. Det finder du inde på fondens side inde på Morningstar.dk, her kan du f eks se udbytte for Sparinvest INDEX Globale Akt Min Risiko KL på Morningstar (scrolle lidt ned for at finde det), sådan her ser det ud, jeg markerer i rødt så du ser hvor der skal stå et procenttal.

skat

Er tallet 0 er den akkumulerende og står der et procenttal er det en udbyttebetalende. Sådan her ser det f eks ud på den akkumulerende Sparinvest INDEX Global Aktier Min. Risiko Akk.:

Til sidst kan du også kigge på Nordnets side, hvor du søger på fonden, og går ind under “Detaljer” for at de deres “Udbyttepolitik”. Jeg har markeret det i rødt på dette screenshot:

skat

 

Skat på udbytte

Får du udbytte fra en primært aktiebaseret fond eller aktie, trækkes skatten helt automatisk fra dit udbytte (inden hele din aktieindkomst er regnet sammen for året). Bruger du Nordnet kan du se information løbende under Min Side og Transaktioner. 🙂

(Får du udbytte fra udenlandske aktier, så kan der forekomme en kildeskat, men for lande som f eks USA, har vi i Danmark en aftale om at dette går på 15% og at det modregnes automatiskt på din selvangivelse. For lande som Sverige, Norge og Tyskland kan det dog være lidt bøvlet, fordi man skal søge om penge tilbage i skat. Jeg vil komme tilbage til dette i et mere fokuseret indlæg om udbytteskat og jeg skriver også på en bog om lige præcis udbytter hvor jeg går det hele igennem meget grundigt :))


Jeg håber at jeg har beskrevet det ok, og taget dig igennem det vigtigste for dig, når det kommer til skat på aktier og fonde. Alt dette er gældende når man handler på et almindelig aktiedepot. Når det gælder Aktiesparekonto (ASK) er der lagerbeskatning på 17%. Og på et pensionsdepot og Aldersopsparing er det lagerbeskatning på 15.3%. Dette vil jeg ikke gå ind på her, da jeg her har fokuseret på aktier og fonde for frie midler. På de lagerbeskattede typer konti betaler du altså årlig skat af dine værdistigninger dvs. både udbytter samt realiserede og urealiserede gevinster.). 🙂

Jeg vil altid dobbelttjekke de fonde jeg kigger på for at være 100% på hvordan skatten fungerer for lige præcis dem jeg udvælger, og at det er sådan en beskatningsform jeg gerne vil have :). Mange fonde har forskellige varianter af den samme type for at man skal kunne vælge, f eks eksemplet med Sparindex-fondene som jeg har brugt som eksemplet på udbyttebetalende og akkumulerende.

Skriv endelig med input og spørgsmål! 🙂

 

skat

Links

19 Comments

 • Emilie Piil
  Faktisk kan man f.eks. på Nordnet, når man går ind under Investeringsforeninger under "Børs & Marked" vælge et filter, der hedder "udbytte-policy", og dermed vælge "Udloddende", såfremt man kun ønsker at se de foreninger, der er realisationsbeskattede. Bare et lille tip! BH Emilie
  • Linnéa Schmidt
   Dejligt! Godt tip, tack! :D
 • Inge Hahn
  Super godt forklaret. Jeg glæder mig til, at du skriver om, hvordan det er med aktiesparekonto. Tak for dig :-)
 • Sara Dansholm
  Tror, måske at jeg misforstår noget i forhold til lagerbeskatning. Kan det passe, at man kan komme til at betale mere i skat på dem end ikke lagerbeskattet, hvis der fx kun er overskud hvert år frem til man sælger. Hvis man betaler skat hvert år og så igen, når man sælger, kommer man så ikke til at betale mere i skat end på de ikke lagerbeskattet?
  • Linnéa Schmidt
   Hej Sara, Ved lagerbeskatning så betaler du skat en gang om året løbende men IKKE når du sælger. Ved realisationsbeskatning betaler du KUN når du sælger :) Kh, Linnéa
 • Tanja
  Jeg forstår altså ikke helt hvad det der kapitalindkomst er. Er der nogen, der kan hjælpe?
  • Linnéa Schmidt
   Hej Tanja, Hvad er det du ikke forstår, sådan helt konkret? Kapitalindkomst (og din personlige indkomst) medregnes til den almindelige skattepligtige indkomst, dvs ifht hvad din trækprocent er - dvs beror på individuelle forhold. Aktieindkomst føres i et separat regnskab kan man sige. :) Gav det svar? Kh, Linnéa
 • Marie Uldall Thomsen
  Hej Linnéa. Jeg sidder og skal rette min årsopgørelse på skat.dk, og jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal skrive under aktieudbytte. Jeg har Nordnet, men under "transaktioner" kan jeg ikke se at der er trukket skat af mit udbytte når jeg har solgt en aktie. Der er umiddelbart kun trukket skat når jeg har modtaget årigt udbytte. Jeg kan derfor ikke finde ud af hvordan jeg regner ud hvad mit udbytte har været, så jeg kan gengive det i min årsopgørelse. Hvad gør jeg?
  • Linnéa Schmidt
   Kære Marie, Er det en dansk aktie så tilbageholder Nordnet skat på 27% ved udbytte. Men når du sælger er det ikke nogen udbytteskat (det er jo ikke udbytte du får der), der betaler du skat (aktieindkomst) på ev. gevinst. Dette vil Skat udregne for dig når Nordnet indrapporteret dine tal i slutningen af året. For aktier på et reguleret market (f eks aktier i OMXC25) så sker det hele utomatisk ved Skat, så du skal ikke udfylde noget. Håber det giver mening? :) Kh, Linnéa
   • Marie Uldall Thomsen
    Hej Linnea, det giver rigtig god mening, tusind tak! Jeg var netop bange for at Nordnet ikke registrerede mine eventuelle gevinster når jeg solgte. Men det kan jeg forstå på dig at de gør. Tak for hjælpen :) Kh, Marie
    • Linnéa Schmidt
     Det var så lidt. Ja, de indrapporterer til Skat som opgør det hele. :)
 • Charlotte Marie Hansen
  Hej Linnéa Har jeg forstået det rigtigt at realiseret afkast på en udenlandsk aktie altid kun beskattes i DK? (Hvis man altså er skattepligtig i DK) Så man ikke risikerer at betale i to lande. Er med på der er gælder andre og forskellige regler/aftaler på udbytteskat. Kh Charlotte
  • Linnéa Schmidt
   Hej Charlotte, Ja, afkast på kursgevinst er altid dansk skat. Kun udbytte som der kan være bøvl med kildeskatten :) Kh, Linnéa
 • Frederik Hansen
  Hej Linnea, hvis man har en amerikansk ETF der er lagerbeskattet og udbyttebetalende, og man sælger ETF'en FØR man har haft den længe nok til at modtage udbytte. Hvad sker der så?
  • Linnéa Schmidt
   Så får du ikke noget udbytte, men du skal stadig betale skat på evt afkast. :) Mvh, Linnéa
 • Christina
  Hej Moneypenny! Fed blog!! Et spørgsmål fra lidt af en expat-type: Er der forskel på den måde fradrag fungerer på ved fx en lagerbeskattet ETF og en realisationsbeskattet fond? Hvis man fx flytter til udlandet en dag og derfor ikke vil have dansk indkomst (og ingen dansk beskatning) i de følgende år, vil der så være en 'risiko' for at man ikke kan 'udnytte' et evt. fradrag fra tab på sine ETF'er, hvis man sælger disse ifbm flytningen? Og er det anderledes for en realisationsbeskattet fond?
  • Linnéa Schmidt
   Hej Christina, Som udgangspunkt ville jeg nok ringe Skat for at være sikker. :) Som jeg tænker er det forskel på aktieindkomst og kapitalindkomst, så tænk mere i de baner ifht fradrag. Minus på aktieindkomst kan du fx modregne i positivt afkast åren fremover også, ikke kun det år du sælger. "Er der forskel på den måde fradrag fungerer på ved fx en lagerbeskattet ETF og en realisationsbeskattet fond?" - ikke om du sælger i det samme år, og igen: det afhænger om de produkter du valgt går som kapitalindkomst eller aktieindkomst. Læs evt mere i vores artikel her: https://moneypennyandmore.dk/hvordan-fungerer-skat-for-aktier-og-fonde/ Kh, Linnéa
 • Jens
  Du skriver ovenfor: "I kapitalindkomst betaler du mellem 26% til ca. 42%... " Skal der ikke stå "I kapitalindkomst betaler du mellem 37% til ca. 42% ..."
  • Linnéa Schmidt
   Hej Jens, Godt spottet. Ved ikke helt hvilken kilde jeg brugt der.. ;D Men det skal da ændres, tak. Mvh, Linnéa

Leave a comment