fbpx

Min investeringsstrategi

Hvorfor skal man have en investeringsstrategi?

En investeringsstrategi er essentiel. Og den kan være meget simpel, eller meget kompliceret. Der findes nemlig lige så mange strategier som der findes investorer. Den behøver heller ikke at være 100% fast. Jeg har f. eks ændret nogle små detaljer indenfor rammerne for min strategi, og den er også blevet udviklet (læs mere specifikt nedenfor :)). Investering handler også meget om learning by doing . Man sætter en strategi efter den livssituation man har i dag, og den kan selvfølgelig ændres. Det vigtigste er, at det hele føles godt i maven, og at man er glad for sin investeringsstrategi.

Hvordan finder jeg min risikoprofil?

Det første du skal tænke over, når du lægger din investeringsstrategi er hvilken risikoprofil du har. Som nummer to skal du tænke over, hvilke produkter/værdipapirer du kan købe for bedst at matche din strategi (alt afhængigt af den tid du vil bruge og hvor interessant du synes det er). Jeg synes det er nemt, at tænke på sin risikoprofil i to dele (Dansk Aktionærforening har også en god artikel om dette som du finder link til i slutningen af indlægget). De to dele er 1. Den mentale risikoprofil og 2. Den økonomiske risikoprofil.

 1. Din mentale risikoprofil

  Dette er HVORDAN du håndterer at se dine penge falde i værdi. Investering og ens investeringsstrategi handler nemlig meget om børspsykologi, og man skal kunne sidde stille i båden, når den gynger. Fordi den vil gynge. Markedet er gået ned før og det vil det gøre igen. Dog plejer det for det meste at gå i en positiv retning (ja, ellers ville nok ikke være så mange investorer ;)).

  Der findes mennesker, som har en meget lav risikoprofil, selvom de har en lang tidshorisont. Og med en lav risikoprofil mener jeg en strategi med høj andel lavrisiko-produkter ( f. eks obligationer) og lav andel højrisiko-produkter (f. eks aktier). Dette er sandsynligvis fordi disse mennesker ikke ved hvordan de vil reagere ved en børsnedgang, og derfor laver de en “play it safe” -strategi. De vil ikke have mulighed for det store afkast, men det er et bevidst valg. Det er en klog strategi, hvis man ikke føler, at man er klar til en højere risiko (og man kan jo selvfølgelig altid ændre til en højere risiko, når man er klar til det). Selvom jeg personlig ikke er enig i en sådan fordeling, så synes jeg den er ok – hellere have en lav risiko og ikke sælge ud ved nedgang end at have for høj en risiko, gå i panik og sælge ud på bunden 🙂

 2. Din økonomiske risikoprofil

  Denne del er ret praktisk orienteret: HVORNÅR skal du bruge pengene? Altså, hvad er din tidshorisont?  Penge som du har bruge for indenfor de nærmeste 1-3 år skal måske ikke investeres til 100%. Penge som investeres med kort tidshorisont er en stor risiko, da værdien kan svinge ret voldsomt indenfor den tidsramme – og du ønsker aldrig at være tvunget til at sælge ud med minus!

 

Min investeringsstrategi

I dette indlæg vil jeg dele ud af min overordnede investeringsstrategi og mine tanker om, hvorfor jeg gør som jeg gør. 🙂 Jeg vil på et senere tidspunkt dele min portefølje. Find gerne inspiration i min strategi, men husk at tænke igennem om den passer din situation og din type som investor. Hvordan regerer du, hvis din portefølje står i -50% f. eks? Selvom du ved at dine investeringer sandsynligvis vil give dig et godt afkast på sigt, kan det være virkelig, virkelig svært at se sin kapital falde i værdi i den størrelsesordning. Studier har vist, at det er dobbelt så hårdt at miste penge som at vinde dem.  Og hvornår har du brug for pengene? Høj risiko er ikke lig med højt afkast, men det giver dig muligheden for at få et godt afkast. Bestem din strategi og vær åben over for at den kan ændre sig med tiden – det skal føles godt i maven og den skal passe til din situation og dig som investor.

 

Min økonomi som helhed: Min økonomi er indelt i tre kasser

 • Min hverdagsøkonomi. Den største kasse.  I denne kasse kommer lønnen ind. Her er mine udgifter som renter, mobil, mad, internet m.m. Det er i denne kasse hvor jeg har lavet mit budget fra, og som en del af mit budget går en del penge fra denne kasse ind i mine andre to kasser, min “målopsparings”-kasse og min pengamaskin-kasse.
 • Mit målopspar. Jeg ved egentlig ikke om dette ord findes på dansk, men et “målsparande” på svensk er en kortsigtet opsparing. En opsparing for at jeg skal nå et mål. Som eksempel, så sparede jeg op i ca. 1 år for at kunne give min kæreste en virkeligt god fødselsdagsgave til da han fyldte rundt (en overraskelses-frokost med venner på fin restaurant og en rejse til London for at se Amos Lee). Når det handler om penge man skal bruge indenfor kort tid, så er det ikke en god idé at investere dem. Et andet eksempel på en målopsparing er en udbetaling til en lejlighed, en ny bil, nyt køkken eller en rejse.. Altså alt som du gerne vil nå og som er i den nære fremtid. Er du f. eks 30 år og vil spare op til en fed rejse når du bliver 50, ja så synes jeg jo personlig det er mere ok med at investere (selvom en rejse per definition er en typ af målopsparing). Men husk så at vægte om din risiko når du nærmer dig 50, så undgår du at miste en del af dine penge hvis det kommer et krak lige når du bliver 50… 😉
 • Min pengamaskin. Min favoritkasse! Til denne går ca. 10% eller mere af min indtjening hver måned. Jeg investerer i både aktier og fonde, men primært i fonde. Min største portefølje (kasse 1 nedenfor) er med fonde. Læs evt. mit nybegynderindlæg hvis du er nysgerrig på hvordan man kommer i gang med at investere. Du finder indlægget HER. I min pengemaskine har jeg også en strategi. Ja det er vel egentlig min reelle investeringsstrategi, som er baseret på at dele mine penge op i forskellige kasser. De forskellige kasser er forskellige depoter, men for mig repræsenterer de også “mentale” kasser som jeg har nemmere ved at forholde mig til. Her nedenfor går jeg igennem de tre kasser som symboliserer min investeringsstrategi.

 

Min investeringsstrategi: Min pengamaskin er inddelt i tre forskellige kasser

investeringsstrategi

 

Der findes lige så mange strategier som der findes investorer!

 

 • Kasse 1. Min primære portefølje. Den store og kedelige portefølje. I denne portefølje har jeg stort set kun indeksfonde. I øjeblikket udgør den den største del af mine investeringer. Den udgør lidt over 50% af alle mine investeringer. Denne portefølje fylder jeg op hver måned med minimum 10% af min nettoløn. Jeg har lige været på barsel, så nogle måneder har det været lidt lavere. Men jeg har stadig investeret hver eneste måned.
 • Kasse 2. En relativ stor udbytteportefølje + guld.  I denne portefølje fokuserer jeg på udbytteaktier, og primært amerikanske REITs. Jeg køber sporadisk, når jeg har råd til at investere de ekstre penge fra mit budget. Denne portefølje udgør ca. 35% af mit kapital.  Investeringsstrategien bag denne portefølje er, at de regelmæssige udbytte jeg får gør at jeg ikke tænker lige så meget over hvis min store portefølje går i minus (og det vil den gøre en dag). Jeg fokuserer derfor på aktier som giver mig et udbytte regelmæssigt. Jeg er igang med at investere på en måde, sådan at jeg får udbytte hver eneste måned. Jeg har også guld på denne konto.
 • Kasse 3. Legeporteføljen. Dette er en mindre portefølje, hvor jeg laver mine swing trades. Ja, jeg ved godt at chancen for at jeg kan slå markedet eller time markedet er ret lille 🙂 Men jeg er nødt til at have et depot, hvor jeg kan lege og prøve. Sådan er jeg. Jeg synes det er alt for interessant at investere til at kunne lade være. Men jeg vil ikke at denne – ludomani – skal udfordre min overordnede investeringsstrategi (altså pengene i kasse 1 og 2), så derfor har jeg et specielt depot til dette. Også her er en vigtig mental kasse. Denne portefølje giver mig altså mulighed for at lege, eller måske søge spænding, i mindre aktier eller i aktier som jeg tror er en god turn-around case. Denne portefølje gør at jeg IKKE leger i kasse 1 eller 2, og det er grunden til dens eksistens  🙂

 

Guld: Jeg ejer guld i form af SPDR Gold, som jeg købt inden Mifid2, ETFS Physical Gold og Xetra Gold. Jeg kan godt tænke mig at kigge lidt mere på guld-selskaber, men det bliver når jeg har lidt mere tid. Lige nu udgør guld ca. 5% af min totale kapital.

Kontanter: Lige nu ligger jeg ca. 7% likvid. Det er lidt over de 5% jeg tænker. Disse penge er til for at jeg skal kunne øge min månedsopsparing, når næste børsnedgang kommer. Investeringsstrategien bag dette er ren og skær trygheds-narkomani, og absolut dumt hvis man ser på historisk afkast på aktier vs kontanter 😉 – men det er det som virker til at fungere for mig og min risikoprofil. Overordnet set er jeg jo ret højt investeret kan man sige 🙂

Giv endelig input, og del jeres tanker omkring min investeringsstrategi. Hvordan ser jeres ud?

/Linnéa

Links

[subscribe2]

 

 

6 Comments

 • Simone Christensen
  Din strategi virker overskuelig. Jeg har overvejet at lave fire forskellige konti på Nordnet: 1. Månedsopsparing (indeksfonde/ETF/investeringsforeninger) 2. Udbytteportefølje 3. Enkeltaktier 4. Aldersopsparing Vil det give mening at have hver ting på hver sin konto? Det betyder selvfølgelig, at jeg skal overføre penge fra min "primære bank" til hver af de fire konti, da jeg jo ikke har en "overordnet" konto til likvide midler på Nordnet.
  • Linnéa Schmidt
   Hej Simone, Jeg synes selv det giver fin mening, men det er helt op til dig hvordan du vil sætte det hele op - finde frem til den struktur som føles godt for dig. :) Kh, Linnéa
 • AnneG
  Jeg finder din gennemgang dejligt overskueligt, blot har jeg ét spørgsmål.. Kan man oprette mere end én månedsopsparing? F.eks. den ene til Nordnets Indeksfonde, og en anden til ETF'er og Investeringsforeninger.. Og kan det styres med overførsler til samme konto? Bedste hilsner AnneG
  • Linnéa Schmidt
   Yes du kan godt have to fra de forskellige typer :)
 • Dorthe
  Hej Linnea Tak for en spændende artikel. Jeg er ny og synes månedsopsparing lyder spændende. Men jeg har et spørgsmål: kan man have mere end en månedsopsparing? 1 kort, 1 mellem og 1 lang? Eller er det bare fjollet? Bedste hilsner Dorthe
  • Linnéa Schmidt
   Hej Dorthe, Ej det kan du godt om du vil have den struktur. Du kan have to månedsopsparinger per depot (dog ikke samme type), og ellers skal du oprette forskellige depoter til månedsopsparingerne :) Kh, Linnéa

Leave a comment