fbpx

Hvorfor er det vigtigt at have en lav ÅOP på sine fonde?

Oktober 2021

 

Hallojsa!

Her er et kort indlæg (ej, det blev ikke så kort som jeg tænke men men) om et af mine “hjerte-ting”, nemlig vigtigheden i at holde ÅOP nede når man investerer i fonde. ÅOP spiser dine penge hvert år, uanset om dine investeringer stiger eller falder i værdi. De store banker har i mange år solgt sine puljer, med et dyrt gebyr, til os som ikke føler vi forstår en dyt og gerne vil at eksperterne skal styre det. Men VI KAN ALTSÅ SELVE. Det er IKKE rocket science, og selvom jeg helt sikkert tror at rådgivere i banken gerne vil hjælpe og optimere for os – så er de også sælgere for bankens produkter.

ÅOP = Årlig Omkostning i Procent

Synes dette billede beskriver ret godt, at man virkelig kan spare mange penge om man kigger på ÅOP, og vælger den fonde med lavest ÅOP om man sammenligner to med samme eksponering.

Hvorfor er det vigtigt at have en lav ÅOP på sine fonde?

Vi skriver ofte om at det gennemsnitlige afkast på aktiemarkedet historisk er omkring 7%. Selvfølgelig er det forskelligt afhængigt hvilket indeks man kigger på, men sådan generelt er det 7% man plejer, at sige.

En pulje hos en dansk bank plejer, at koste omkring 1.5-2% i ÅOP. Og dette er et gebyr som trækkes fra hele beholdningen, ikke kun fra dit afkast. Om du forestiller dig at du et år får 6% i afkast og banken trækker 2% i ÅOP så har banken faktisk taget 1/3 af hele dit afkast (2/6 = 33%). Når jeg tænkte på denne måde så faldt endelig “bolden” ned for mig (eller hvad man nu siger på dansk! ;))

 

Eksempel: 

Du investerer 100 000 kroner i en fond med ÅOP på 2%.

Scenario 1:

Dine penge går op 20% og du betaler så ca. (ja ca, da ÅOP faktisk trækkes løbende :), men lad os gøre det nemt) –> 0.02 * 120 000 kr = 2400 kr. Havde du valgt en passiv fond med samme afkast men til fx 0.6% i ÅOP ville du betalt 0.006 * 120 000 = 720 kr. 

Scenario 2:

Dine penge går ned 20% og du betaler så ca. (ja ca, da ÅOP faktisk trækkes løbende :), men lad os gøre det nemt) –> 0.02 * 80 000 kr = 1600 kr. Havde du valgt en passiv fond med samme afkast men til fx 0.6% i ÅOP ville du betalt 0.006 * 120 000 = 480 kr. 

“Det jeg troede var 200-300 kroner de tog i gebyr visede sig, at være 30.000 kroner.. årligt!”

Som et eksempel har jeg en bekendt som jeg snakket investering med i lang tid. Hun troede altid, at jeg menede at man kan spare 200-300 kr på at skifte fonde.. Og det gad hun simpelthen ikke bruge tid på. Så betalede hun gerne banken for at hjælpe med hendes pension. Hun er lige gået på pension og har arbejdet som selvstændig i hele sit arbejdsliv. På den bank som administrerede hendes pension brugte de deres egne puljer til en høj ÅOP. Da hun endelig fik snakket med en uvildig rådgivere som sagde, at hun kunne spare 30.000 kr pr år (!!!), om hun skiftede til en anden bank og i stedet valgte passive indeksfonde til en lavere ÅOP – gik det endelig op for hende, at det altså var mere end de der 200-300 kroner hun betalede. 

Hvordan finder jeg ÅOP på fonde?

Morningstar er det bedste bud jeg har. En fantastisk side. Du kan også finde det på fondens faktaark eller via deres sider på fx Nordnet eller Saxo.

Er lavt ÅOP altid godt?

Er lavt ÅOP så altid en god ting? Nej, selvfølgelig skal man også kigge på afkast og om fonden passer til den strategi man vil have. Og jeg siger ikke, at en fond med højt ÅOP ikke kan gøre det godt – jeg siger enlig bare, at du skal være mere aktiv selv når du investerer i en aktivt forvaltet fond. De skal gøre et godt arbejde, det er jo det du betaler for – dvs. de skal SLÅ MARKEDET/INDEKS 🙂

Og ja, dette er den evige diskussion – om aktiv vs. passiv forvaltning. Jeg er personligt ikke det store fan af de aktive, da jeg ikke endnu fundet en studie som viser at de aktive vinder over de passive i det lange løb. Og ikke en gang Warren Buffett, som man jo må sige er en af få aktive investorer som gjort det smadrende godt for sine kunder, synes på det generelle plan, at det er en god idé for den private investor, at investere i aktivt forvaltede fonde… Jeg synes absolut at der findes mega dygtige managers derude, men jeg føler bare at generelt så er det mange fonde som tager et absurt højt gebyr uden at slå markedet og ja, at nogle måske udbytter den lille private investor som stoler på at eksperterne vil deres bedste… :/

Herunder et par links om du er interesseret i at læse mere om aktiv og passiv investering: 

 

Hvordan ser jeg om en fond er aktivt eller passivt forvaltet?

Kig evt under deres side på Morningstar, hvor du kan se på oversigten under: “Investeringsstrategi”. Du kan også gætte ret godt kun ved at kigge på ÅOP. En passiv fond er sjældent over 0.6% i ÅOP. En aktiv er sjældent under 1%.

Se den røde pil her:

“Det är mycket svårt att slå index över långa tidsperioder, speciellt för fonder som investerar på väl genomlysta marknader såsom globalfonder och USA-fonder. De senaste tio åren var det enbart 9 procent av de aktivt förvaltade globalfonderna som slog sitt jämförelseindex.”

– Johanna Kull, Avanza

Sammenligne fonde med vores Penny Tool 🙂

Vi har fået hjælp at lave en beregnere hvor man faktisk kan sammenligne fonde. HER findet du denne beregnere, og ellers er den på vores hjemmeisde her under “Penny Tools” – Sammenlign ÅOP.

hvorfor er åop vigtigt?

Her er det eksempel jeg havde her ovenfor med de to fonde, en med ÅOP på 2% og en på 0.6%. Jeg har sat eksempel med 100 000 kroner, et årligt gennemsnitligt afkast på 7% og 30 år som tidshorisont. Sådan her ser det ud når jeg trykker på “sammenlign de to fonde”:

På 30 år har du, om du valgt den dyre fond (den til 2% i ÅOP) betalt 84.737 kr mere i gebyr end hvis du valgt den billigere fond. Ret meget, ikke? 🙂

 

Og husk nu, jeg har simplificeret en del her i indlægget. Men det har jeg gjort for at vise hvor vigtigt det faktisk kan være at have styr på de der ÅOPer. 🙂 Tag et BEVIDST valg når du vælger din fond, og er den aktiv – super, men så make sure at de gør sit arbejde 🙂

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment