fbpx

Investering – sådan kommer du igang!

Opdatering Oktober 2021

Når det kommer til investering, så er det for mange en ret stor tærskel, man skal over, inden man kommer i gang – og det er at tage sig tiden og turde at begynde at læse om det. For mange synes, det virker så svært, tørt og uoverskueligt. Så, hvor er du SEJ, at du har klikket dig ind på dette indlæg! Jeg håber, at dette indlæg vil crush some myths for dig 🙂 Du har taget det første skridt!

Jeg vil også sige, at we’ve all been there! Jeg syntes, økonomi og investering var meget svært at overskue i starten, men det er bare den bedste følelse at have kontrol over sin økonomi.

Myter omkring investering

På vores foredrag omkring investering plejer Ann-Christina og jeg altid at snakke om de forskellige myter, som er associeret med at investere. For eksempel:

 • Jeg skal kunne det hele!
 • Jeg er nødt til at have mange mange penge for at det skal give mening.
 • Nej, det er alt for høj risiko, jeg vil ikke gamble med mine penge på den måde.
 • Det tager alt for meget tid at sætte sig ind i.

No, no, no. Disse er alle myter, som vi kan knække! And you WILL get there. Læs dette indlæg og spørg endelig løs, hvis du har nogle spørgsmål!

Investering sådan kommer du igang med Linnea

 

Investering – hvorfor skal man egentlig det?

Jeg tænker, at grunden til, at du er kommet til dette indlæg, er, at du har en vis motivation til, hvorfor du vil investere. Jeg tror ikke, at mange tænker på det her med afkast, når man taler om sin økonomi – det gjorde jeg i hvert fald ikke. I dag prøver jeg at optimere min økonomi, så jeg får det bedste afkast som muligt, men hvor jeg stadigvæk er tryg og kan sove godt om natten.

Nogle af de vigtigste motivationspunkter, når man skal i gang med at investere, er:

   • Inflation. For hvert år din opsparing står på en opsparingskonto uden renter/afkast, så kan man sige at pengene mister i værdi med inflationen. Inflationen spiser din opsparing. Inflationen i Danmark har varieret meget, men den seneste tid ligger den på mellem 1-2%, det vil sige, at hvis du ikke får et afkast på din opsparing, så mister den 1-2% i værdi per år.
   • Afkast. Ja, selvfølgelig. Aktiemarkedet har historisk set givet et afkast på omkring 7% per år. I grafen nedenfor kan du se forskellen på, hvad dine penge bliver til, når du investerer 500 kroner per måned på opsparingskonto vs på aktiemarkedet til 7% i 25 år. Det handler om mange hundrede tusinde kroner. Det om noget, synes jeg, er motiverende.
   • graf: Investering af 500 om måneden
   • Dit fremtidige jeg. Hvis du investerer dine penge, vil det give dig mere økonomisk frihed i fremtiden. Selv sparer jeg op til mit fremtidige jeg, og fordi jeg vil være økonomisk uafhængig til at arbejde med det, jeg vil og leve det liv, jeg vil. 🙂 Husk også, at investering er for alle. Tag dig tid at optimere din økonomi, dit fremtidige jeg vil takke dig. Jeg synes også selv, det er en fantastisk følelse at have overblik over sin økonomi.

 

Køb vores mini-guide til investering “Sådan starter du din pengemaskine” på DETTE link

Investering – kom godt igang!

Nummer et er, at tage kontrol over hele din privatøkonomi, før du begynder at tænke på investering. Dette er afgørende. Du skal have det godt med hele din økonomiske situation og ikke være afhængig af de penge, som du vælger at investere med. Selvfølgelig er det godt at have styr på sit budget – hvad kommer ind, og hvad går ud hver måned – og det er også derfor, man snakker om en buffer. En buffer er en kontant opsparing, som har en størrelse, man er tilfreds med og tryg ved. Her kommer nogle punkter med de ting, jeg synes, man skal tænke igennem, inden man begynder sin investerings-rejse:

1. Budget

Hvad kommer ind på kontoen hver måned? Skriv dem ned. Det kunne være omkostninger til husleje, mad, forsikringer etc. En anden ting er, at du også kan se, hvor meget du kan spare op / investere hver måned. Jeg ved, hvor meget jeg kan spare op hver måned, uden at det skal påvirke min “hverdagsøkonomi” (og jeg overfører disse penge til min Nordnetkonto som det FØRSTE, når lønnen kommet ind på kontoen). Vil du have en skabelone så finder du vores vores budgetskabelone her. 🙂

2. Buffer

Jep. En meget vigtig del. En buffer er kontante penge, som skal ligge på en opsparingskonto (gerne med den højeste rente, selvfølgelig med “Indsætningsgaranti” (så du får pengene tilbage, hvis banken skulle gå konkurs). Disse penge skal bruges, hvis noget uventet sker – det kunne være, at bilen går i stykker, eller du får en dyr tandlægeregning. Du har din buffer, så du aldrig bliver nødt til at sælge aktier, fordi du ikke ved, om din bil går i stykker, lige når vi er i en nedtur, og dine beholdinger ligger på minus. Denne buffer kan være på størrelse med 3-12 månedslønninger alt afhængigt af din livssituation. Har du f.eks. et hus, har du måske brug for en større buffer end en, som bor til leje i boligen. Det vigtigste er, at du føler dig godt tilpas med størrelsen på din buffer.

3. Tidshorisont. Hvad skal pengene bruges til?

Investér ikke penge, som du snart får brug for – altså penge, som skal bruges til en rejse næste år, eller penge som skal bruges som f.eks. indskud eller udbetaling til bolig, nyt køkken. Jeg synes ikke, disse penge skal på markedet. Igen – du skal ikke blive nødt til at sælge aktier. Der er ingen, som ved, om der er nedgang på børsen, lige når du har brug for penge. Jeg har selv tre kasser i min privatøkonomi, alle med forskellige tidshorisonter. Kasse 1 er hverdagsøkonomien med en tidshorisont på en dag kunne man sige 🙂 – altså den kasse, fra hvilken jeg betaler regninger. Kasse 2 er mine “opsparingsmål”, det kunne være en rejse, eller at jeg vil købe en ny computer. Tidshorisonten her er 1-3 år afhængig af størrelse. Oftest omkring 0-1 år. Disse penge står på en opsparingskonto. Ingen risiko! Kasse 3 er min pengemaskine. Her investerer jeg i ca. 100% aktier. Altså høj risiko. Min tidshorisont er >20 år. (Læs mere om min egne personlige strategi her)

4. Hvilken risikoprofil har du?

Dette er også meget vigtigt og er meget individuelt. Jeg plejer at sige, at hvis du har en lang tidshorisont, så motiverer det til en højere risiko. Aktiemarkedet har historisk set altid gået op, men med nogle swings hen ad vejen. 🙂 Historisk afkast kan selvfølgelig ikke garantere fremtidige afkast, men jeg (og alle andre, som investerer) stoler på, at verden skal blive ved med at vokse. 🙂 Hvis man vil have mulighed for afkast, så skal man tage en risiko. Men risikoprofilen har ikke kun med din tidshorisont at gøre. Hvor meget kan du tåle at se dine investeringer gå ned? Når du sparer op på din bankkonto, har du en meget lav risiko – men også et meget lavt afkast. I dag er det faktisk en virkelig dårlig ide med en bankkonto, for uden renter spiser inflationen faktisk lidt af dine penge hvert år. På Nordnet kan du nemt teste din risikoprofil, hvilket jeg anbefaler dig at gøre. Jeg synes, det er ok at investere med højere risiko, når pengene skal investeres i lang tid.

>>Tips når du begynder din investering – Spar op regelmæssigt <<

Hvis du investerer regelmæssigt, f.eks. en gang om måneden, når lønningen kommer, så køber du i nedture og i opture. Du får en jævn indkøbspris, og du lægger også hele tiden flere penge ind, samtidig med at dine investeringer vokser. Regelmæssigt opsparing/investering kaldes med et fint ord også for “Dollar Cost Averaging“ eller DCA. Det er et begreb, som er altså meget nemmere, end det lyder til (ligesom mange andre udtryk inden for finans) :).

Investeringskaffe

Hvad skal man købe – aktier eller investeringsforeninger?

Når du er tryg ved dit budget, din buffer og din risikoprofil, er det tid til at begynde at investere.

Her er mit største tip bare at kaste dig ud i det! Om det er en aktie eller en investeringsfond betyder ikke så meget, selvom jeg synes, investeringsfonde er en god start for en begynder. Disse giver automatisk en god fordeling i forskellige aktier, og du behøver ikke passe dem så meget, når du har købt og fordelt din risiko (mere om fordeling i mit indlæg nedenfor om diversificering). Når du køber og sælger aktier eller investeringsforeninger, betaler du en afgift, som kaldes kurtage. Husk, at kurtagen på måske 29 kr eller mere kan blive en stor del af din købspris, hvis du prøver at købe en aktie for 1 krone.

 

Hvad er et depot?

Ja, det kaldes for depot, men også for portefølje. Men det er egentlig bare en almindeligt konto, hvor man kan købe værdipapirer. Værdipapirer er et samlingsnavn for f.eks. aktier og fonde. I gamle dage købte man aktier som papir, værdipapir og plejede så at have dem i en portefølje 🙂

Hvad er investeringsbanker/handelsplatforme? Det er de banker, som hjælper dig med at oprette depoter. Det kan altså være din egen bank eller mere specialiserede banker som Nordnet, Saxo eller DeGiro. Du kan læse mere om hvilken platform du skal vælge i DETTE indlæg.

Men hvad er en aktie? En aktie er en andel i et selskab. Køber du en aktie i f.eks. Novo Nordisk, så ejer du en del af selskabet. Du bliver en aktionær og får del af virksomhedens afkast.

Men hvad er en investeringsforening? En investeringsforening har forskellige afdelinger, investeringsfonde/fonde, som investerer f.eks. i aktier (høj risiko) eller obligationer (lav risiko).
Jeg plejer at tænke på en fond som en æske med chokolade – hvor hvert stykke chokolade er en aktie. Når du køber en del i en investeringsfond, køber du en lille del af alle aktier, som investeringsfonden har i sin portefølje. Læs mere om investeringsforeninger i DETTE indlæg.

Life, eller en fond, is like a box of chocolates, eller aktier...

 

Investering og strategi – hvordan sammensætter man en portefølje?

Der findes lige så mange startegier, som der findes investorer. Du skal finde din egen vej. Den måde at investere på, som føles godt for lige dig. At investere behøver ikke at tage så lang tid. Det bestemmer du helt selv. Du behøver ikke være en aktiv investor, hvis du ikke vil, og det behøver ikke at være svært at investere. Du behøver f.eks. kun bruge nogle få timer på at åbne en konto på Nordnet og sætte en automatisk månedsopsparing i billige og brede investeringsfonde op (du kan selvfølgelig også købe manuelt hver måned). Bruger du den automatiske funktion fra Nordnet, betaler du heller ikke kurtage, så det er en virkelig god deal (læs mere om denne i DETTE indlæg eller tag vores 1.5h minikursus for at blive helt klædt på – jeg viser alle skridt via skærmdelings-video fra Nordnet).
Strategien bygger du op med hjælp fra din risikoprofil, altså hvilke værdipapirer skal du købe for, at du får den risikoprofil, som du vil have – det kunne f.eks. være en blanding af aktier og obligationer eller en portefølje med kun aktier. Strategien kan også indeholde, hvornår du køber og sælger (hvis du er mere aktiv), hvilken type af virksomheder/fonde, som du investerer i.

Som eksempel kan vi tage min egen strategi i korte træk: 
Jeg har en månedsopsparing på Nordnet i brede indeksfonde. Udover dette køber jeg udbytteaktier. Jeg køber ikke enkelte virksomheder som f.eks. har med tobak eller våben at gøre. (Mere om hvordan jeg gør det nedenfor).

Hvordan sammensætter man en portefølje?

Afhængigt af din risikoniveau, vælger du f.eks. en fordeling mellem investeringsfonde, som investerer i aktier (aktiefonde) og investeringsfonde, som investerer i obligationer (obligationsfonde). En god tommelfingerregel kan være at se på din alder. Er du 30 år, er det en fin fordeling, for en langsigtet opsparing (>15 år), at f.eks. have 30% obligationsfonde (lav risiko) og 70% aktiefonde (høj risiko). Alt afhænger af din risikoprofil, altså hvor meget du kan tåle at se dine investeringer gå ned og hvor lang tid du kan investere pengene. Jeg selv er 36 år og har 100% aktier (lang tidshorisont). Lav en strategi, og hold dig til din strategi. Har du en fast strategi med en regelmæssig opsparing hver måned, er det nok at se på dine investeringer 1-2 om året (og er det 100% aktier så måske ikke en gang så mange gange).

diversificering er vigtigt når man investerer
Eksempel på hvordan man kan fordele sine penge i ens investering

Hvordan diversificerer jeg en portefølje?

Spredning er redning. Der findes mange forskellige måder at diversificere sin portefølje på. Diversificering eller fordeling hjælper dig med at sprede din risiko. Ejer du kun en aktie (altså en virksomhed), og denne går konkurs, vil du miste alle dine penge. Har du f.eks. 12-20 aktiepositioner i forskellige firmaer, har du dermed en bedre spredning og er ikke så sårbar, hvis et firma går konkurs. Du kan som udgangspunkt tænke på at sprede dig globalt (så du ikke kun investerer i et marked, f.eks. kun Danmark). Du kan også købe aktier fra forskellige sektorer (energi, telecom, finans etc). Ja, formålet med diversificering er altså at sprede sine investeringer, så du “spiller på mange heste”, kan man sige. Dette giver dig en spredning af sin risiko.

 

Investeringsforeninger og fonde

–> Du kan finde investeringsforeninger/fonde via f.eks. Morningstar. Kort sagt skal du gerne kigge på ÅOP (jeg synes, at en dansk investeringsfond (indeks) på ca. 0.6% er ok), og på hvor mange stjerner de har fra Morningstar. Inde på Morningstar kan du også sammenligne forskellige fonde. Når det kommer til ÅOP, så kan du tænke, at hvis dit gennemsnitlige årlige afkast ligger på ca. 6%, så er et ÅOP på 2% hele en tredjedel af hele dit afkast. Så 2% lyder måske af så meget, men det er det altså. Ofte er der store udsving i ÅOP mellem de aktive og de passive investeringsfonde. Det absolut nemmeste er at investere i en bred, global og billig indeksfond, og det er primært det, jeg selv gør.

 

Grafen her sammenligner 2 fonde med forskellig ÅOP

Graf: investering der viser forskellen på 2 forskellige ÅOP
Her kan du se forskellen på to investeringsfonde, som har det samme årlige gennemsnitlige afkast på 7%. I dette scenario har vi investeret 100.000 kroner i 30 år i en fond med ÅOP på 2% mod en fond med ÅOP på 0.5%. Efter 30 år er forskellen  200.000 kroner i afkast (!)

 

Investering i fonde og foreninger, hvordan gør jeg det?

Jeg køber investeringsfonde med en del af min løn hver måned (jeg køber også en del aktier, primært udbytteaktier). Jeg investerer som minimum ca. 10% af min løn (netto).  Mine investeringer i investeringsfonde er langsigtede, og jeg har en fordeling på ca. 100% aktier (altså investeringsfonde, som kun investerer i aktier). Jeg har mange billige og brede investeringsforeninger som basis i min portefølje. Jeg vælger indeksfonde, da disse er billige i omkostninger (ÅOP) og giver mig en god fordeling af mange aktier (dvs god spredning). Jeg tror ikke, jeg kan slå markedet, og historisk set har de passive investeringer altid slået de aktive som gruppe. Jeg har investeringsforeninger, som fokuserer på Sverige, Danmark samt nogle der fokuserer mere bredt og globalt. Desværre investerer jeg idag stadig mest via Sverige, så disse investeringeforeninger findes ikke i Danmark (men du kan finde porteføljen her).

 

Disse investeringsfonde har jeg i min danske portefølje i dag:

(jeg vil opdatere denne løbende, da jeg løbende ser over min portefølje 🙂 ):

ÅOP som nævnes herunder, betyder “årlig omkostning i procent”.

Sparinvest INDEX Globale Akt Min Risiko KL.
(100% aktieeksponering, passiv forvaltning, høj risiko, ÅOP: 0.59%)

Sparinvest INDEX USA Growth KL.
(100% aktieeksponering, passiv forvaltning, høj risiko, ÅOP: 0.60%)

Danske Inv Danmark Indeks kl DKK d (jeg har også Nordnets egne Danmarksfond)
(100% aktieeksponering, passiv forvaltning, høj risiko, ÅOP: 0.45%)

Sparindex INDEX USA Growth KL
(100% aktieeksponering, passiv forvaltning, høj risiko, ÅOP: 0.54%)

En anden portefølje, som man kan følge (og også en rigtig god blogger), er Sune på www.frinans.dk. Husk, at du også kan følge alle de porteføljer, du vil, gennem Shareville (du får automatisk adgang til dette sociale finansnetværk gennem Nordnet).

Kom nu godt i gang og husk, at der findes ingen dumme spørgsmål! En investering i dine penge er også en investering i dig selv! Savner du noget på denne side – så skriv eller kommenter! 🙂

 

Kærlig hilsen
Linnéa Schmidt
Kræftforsker,  privat investor, forfatter og blogger.
––> Læs mere om Linnéa her

 

 

 

 

––> Hvornår skal man så begynde at investere? Læs mit indlæg her: Kan man time markedet?
––> Find også vores liste her til inspirerende bøger: Bøger om investering og økonomi
—> Alt du skal vide om børneopsparing: Læs om dette her!
—> Du kan starte med kun 500 kr (eller mindre!)

 

41 Comments

 • Anne Kathrine
  Siden der ikke findes dumme spørgsmål får du nu her et par fra mig.. :) Hvad betyder ÅOP? Og hvordan tjener jeg penge gennem investeringsforeningerne? Er det i kraft af udbytte eller fordi min andel af investeringsforeningen stiger eller hvordan? Jeg vil gerne købe mig ind i SDG Invest, men forstår ikke hvordan jeg kommer til at tjene penge.. Tak for et godt skriv, det er guld værd for en nybegynder som mig!
  • Linnéa Schmidt
   Hej Anne Kathrine, Tak for dine spørgsmål. ÅOP står for Årlig Omkostning i Procent, og er et samlet tal på det du betaler investeringsforeningen for at administrere dine penge. Du kan tjene penge på begge ting --> positivt afkast (at kursen stiger) og direkte afkast (udbytte). Nogen fonde giver dog ikke udbytte (akkumulerende). Giver det mening? :) Mvh, Linnéa
 • Maria
  Hold op du er sej - stor respekt fra mig!
 • Lasse Wischmann
  Hej, Jeg er ny på Nordnet og har besvær med at købe ‘aktier’ i investerings fonde. Der står at købet ikke er tilladt? Har du noget input? Er det er videnstest (som med krypto) der skal bestås først eller hvori består problemet? Bh Lasse
  • Linnéa Schmidt
   Hej Lasse, Det er svært at svare på når jeg ikke ved hvad det er du har prøvet, at købe. En del ETFer kan man desværre ikke købe indenfor Europa, men jeg tænker måske det er et produkt hvor du - som du selv skriver - er nødt til at tage en test for at kunne købe. Min erfaring er, at man kan tage testen til man klarer den :)
 • Lasse Wischmann
  Hej igen Linnea. Tak for dit svar jeg tror problemet med investerings fonde er - i hvert fald teoretisk -løst. Som du selv bemærker er ikke alle ETF'ere tilgængelige har jeg erfaret. Quick question: Denne investeringsfond nævner du som del af din portefølje: Danske Invest C25 (100% aktieeksponering, passiv forvaltning, høj risiko, ÅOP: 0.45%) Jeg har af nysgerrighed prøvet at finde den på Nordnet uden succes? Kan du hjælpe med dette? hedder den evt noget andet eller angriber jeg det forkert? Og tak for din blog, den er hjælpsom. Bh Lasse
  • Linnéa Schmidt
   Hej igen Lasse, Er det via det nye site du ikke kan finde den? Jeg har selv oplevet at det er sværere at finde fonde fra deres nye site. Jeg prøvede lige, og kan ikke selv finde den frem. Jeg fik gå ind på min månedsopsparing via mot konto, kopiere navnet eksakt (Danske Inv Danmark Indeks kl DKK d) og søge på dette. Då kunne jeg finde den frem, men som du ser ser den helt blank ud. Hmm. Mon ikke de stadig er ved at overføre en del fonde? Det må jeg lige undersøge. Her er linket som jeg fandt: https://www.nordnet.dk/markedet/investeringsforeninger-liste/16100093-danske-inv-danmark Og tusind tak for din feed back. :) God jul. /Linnéa
   • Hej Lasse og Linnéa, @Linnéa: tak for en spændende artikel @Lasse: På Nordnet findes der lige pt. tre forskellige aktiefonde fra Danske Invest, der fokuserer på danske aktier. De hedder følgende: - Danske Inv Danmark, klasse DKK d (herefter klasse) - ÅOP 1,40% - Danske Inv Danmark Fokus kl DKK d (herefter fokus) - ÅOP 1,50% - Danske Inv Danmark - Akk kl DKK (herefter Akk) - ÅOP 1,39% Udbytte: Både klasse og fokus er udbetalende aktiefonde, hvor du modtager udbytte hvert forår. Akk er en akkumulerende fond, som ikke udbetaler udbytte, men geninvesterer dit udbytte. Mål: For aktiefonden fokus er deres mål at give et højere afkast end danske aktier, mens klasse og Akk forsøger at give dig markedsafkastet. Du kan læse mere om de tre forskellige aktiefonde her: - http://doc.morningstar.com/document/286688e2e18c3db8e974ec6b02834179.msdoc/?clientid=nordnet&key=b3a3825282b90bac - http://doc.morningstar.com/document/b57402ced5d36123d6b8dafdcee1a5ba.msdoc/?clientid=nordnet&key=b3a3825282b90bac - http://doc.morningstar.com/document/b57402ced5d361234e81f687e6af8ab8.msdoc/?clientid=nordnet&key=b3a3825282b90bac Ha' en god dag.
 • Hanne Dahl
  Hej Linnea Tak for spændende læsning! Jeg er 36 år og først nu begyndt at få øjnene op for investeringer og prøver at lære/undersøge, før jeg kaster mig ud i det:-) Det jeg tænker meget over er skatten.. både indberetningen - men her kan jeg forstå at de fleste som fx Nordnet indberetter for én, men også i høj grad hvor stort et skattesmæk man så får.. Selvfølgelig regner jeg ikke med kæmpe aktiegevinster, men det større eller mindre overskud man nu kan få, skal man så betale 42% i skat af?? Også selv om man ikke hæver de penge, men netop geninvesterer pengene automatisk? Eller er der noget jeg misser? Synes det er svært at læse sig til, så håber du måske kan opklare og give et fif til bedste skattemæssige fordel i investeringsverdenen? De bedste hilsner, Hanne;-)
  • Linnéa Schmidt
   Hej Hanne, 1. SORRY at jeg ikke set din kommentar inden. Det er jo pinligt sent jeg svarer. 2. Hvor er du sej som kaster dig ud i denne spændende verden! :) Ja, jeg kan godt forstå skatten er lidt forvirrende nogen gange. Jeg vil altid anbefale at man ringer til skat, jeg er ingen skatteekspert. Men her er mit forsøg på at forklar kort: Der findes to forskellige principper med hvilke investeringsprodukter beskattes, realisationsprincippet og lagerprincippet. Lagerbeskatning via lagerprincippet betyder, at du en gang om året skal betale skat af dine investeringsgevinster (selvom du ikke solgt noget ja), du kan også trække fra tab. Denne indkomst beskattes som kapitalindkomst (dvs med de ca 38%, eller hvad din skatteprocent nu er). Dette sker f eks om du investerer i nogle ETFer (ETFer er lidt dumme der fordi de er ALTID lagerbeskattede, men nogle er kapitalindkomst og nogle er aktieindkomst), eller akkumulerende fonde. Udbyttebetalende fonde og aktier beskattes som aktieindkomst og efter realisationsprincippet, dvs at du betaler skat når du sælger. Du betaler 27% op til 55.300 kr og derefter 42%. Er man gift så kan man bruge sin partners del, hvis hen/hun ikke bruger denne (42% over 110.600 DKK). Spørg endelig mere om det ikke er klart nok :) Kh, Linnéa
 • Elsebeth Kaysen
  Hej Har oprettet mig på Nordnet. Vil gerne overføre penge til kontoen - men når jeg trykker på “sæt penge ind” kommer der bare et kontonr. Hvis jeg trykker på det - skiver den arkiveret???! Ingen mulighed for at overføre fra konto.?? Hvad gør jeg forkert ? Mvh Elsebeth Kaysen.
  • Linnéa Schmidt
   Kære Elsebeth! Ked af at mit svar kommer lidt sent. Måske kunne du prøve, at lave en overførsel fra din egen bank ved at brugde det kontonummer du kan se på din Nordnetkonto? Et konto på Nordnet er som hvilket andet konto som helst, så det er bare at overføre som om man skulle overføre til et andet bankkonto. :) Håber du får det til at fungere, og ellers skriv endelig igen. Bh, Linnéa
 • Pernille juhl
  Kære Linnéa, Mange tak for rigtig god læsning. Jeg er ved at gøre grundarbejdet til at starte med at spare op, så det er en super hjælp at læse med her. Jeg er lidt nysgerrig og hvis du ikke vil svare er det okay. Men spare du 10% op af din nettoløn til aktier og samtidig op til pension? I så fald, hvor meget spare du op i en traditionel pension om måneden og hvad er din holdning til at spare op til pension (traditionel pension opsparing, hvis du selv bestemmer mængden) vs at investere dem selv i aktier? Mange tak for læsningen Pernille
  • Linnéa Schmidt
   Hej Pernille, Hvor er du sej som er begyndt! :) Jeg sparer op til pension via mit arbejde, og der er det nok omkring de 4000 i måneden. Jeg har valgt højrisiko-puljen. Det er minimum 10% af min nettoløn jeg sparer ja. Det er det jeg kalder "min opsparingskvote". :) Sparer altså både til pension og udover denne. Mine frie midler ser jeg som min pengemaskine, og den skal give mig økonomisk frihed i fremtiden - så tidshorisonten på den er nok densamme som min pension. Om jeg vik vælge ville jeg altid administrere alle mine penge selv - også mine pensionspenge. Måske lidt lang og kringlet svar, giver det mening? :) Mvh, Linnéa
 • Mette
  Hej Linnéa. Jeg har et større beløb som jeg gerne vil investere, samt starte en månedsopsparing. Har allerede en investering i Flexinvest i Danske bank (med store omkostninger). Har oprettet et depot i Nordnet og i June Danske Bank. Jeg er 43 år, har lang tidshorisont, da jeg ikke skal bruge pengene lige nu (jeg tænker 10-20 år) som bare står på bankkontoen nu uden renter. Jeg har læst og læst både her og på FB samt YouTube, men er stadig meget usikker og kunne godt tænke mig nogle meget konkrete råd til hvor jeg sætter pengene, både månedsopsparingen og placeringen af penge jeg forvejen har. Kan du give et råd eller henvisning til personlig rådgivning? På forhånd tak. Mvh Mette
  • Linnéa Schmidt
   Hej Mette, Jeg må desværre ikke give råd da jeg ikke er auktoriseret rådgivere, så vil du have en professionell så ville jeg anbefale De Uvildige. De koster lidt, men man får meget for pengene og i dit tilfælde virker det til, at det kun er en start-hjælp du har brug for. :) Jeg laver selv 1:1 sparring, og vil gerne hjælpe hvis du vil - skriv på linnea@moneypennyandmore.dk i sådant fald. Jeg ville først bede dig om at skrive ned delerne i din strategi. Du har allerede skrevet at du har en langsigtet horisont - 10-20 år. Så der er du allerede på vej, så skal du videre med at tænke din mentale risikoprofil igennem (og selvf føle at du har styr på budget og buffer). Forestil dig, at du hade mange penge investeret i februar og så såg du værdiet drop med 30%, som vi såg her i marts.. Hvordan ville du så have det i maven? Og måske mere vigtigt - ville du agere på denne følelse? Din strategi skal udformes så at du kan sove godt om natten, selvom det sker meget på markedet. :) Efter dette så skal du tænke igennem hvordan du gerne vil sprede dig, har du nogle personlige præferencer som vi skal tage højde for. Hvor meget tid vil du bruge på dine investeringer etc. Når du har svar på disse spørgsmål så kan man begynde, at søge efter produkter som passer dig, f eks fonde. :) Kh, Linnéa
 • Per
  Hej Jeg kigger på at invester i Sparinvest INDEX Globale Akt og den koster 135kr lige nu. Tjener du penge på afkast over årene og lader den stå eller kigger du på om den stiger og sælger? For når man kigger 3-5år tilbage så har den jo kun lige været oppe på 155. Så det jo ikke den store stigning. Vh Per
  • Linnéa Schmidt
   Hej Per, jeg er langsigted og køber ind løbende via månedsopsparingen på Nordnet. Du kan vælge om du vil have en udbyttebetalende version eller eller akkumulerende. :) Mvh, Linnéa
 • Victor
  Tak for god indsigt. Jeg interesseret i passive investeringsfonde. Er selv 27 og tænker at investerer omkring 3000,-/md. Skal jeg allokere alle midler mod en fond i x antal måneder for så at investerer i en ny. Er lidt i tvivl om den mest hensigtsmæssige strategi. Jeg har en risiko profil der matcher din.
  • Linnéa Schmidt
   Hej Victor, Jag ville vælge de fonde jeg kan lide med en god spredning, og holde fast i disse. Du betaler kurtage hver gang du sælger og køber ind igen. Det er dog en god idé at løbende de over din risikoprofil, især om du ikke har 100% aktier, så du ligger korrekt ifht til din profil. :) MEGA sejt med 3000 kroner i måneden. Godt gået! :) Mvh, Linnéa
 • Marie
  Hej Linnéa. Tak for en meget informativ artikel. ideen om investering er meget ny for mig, og jeg er i gang med at undersøge hvordan jeg bedst muligt kommer i gang. Jeg er tæt på at at tage springet og starte op med at bruge Nordnet, og overvejer meget om jeg skal oprette en månedsopsparing. Men jeg har udset mig nogle virksomheder jeg gerne vil købe aktier hos, men er det nu klogt når jeg er er novice? Eller kan jeg gøre begge dele? Jeg vil starte i det små, så det ikke gør ondt hvis jeg taber pengene. Jeg er 44 år og tænker langsigtede investeringer, for at have muligheden for selv at bestemme hvornår jeg vil på pension. Bedste hilsner fra Marie
  • Linnéa Schmidt
   Kære Marie, Mit svar er ja selvfølgelig kan du både starte en månedsopsparing og købe enkeltaktier. Så længe du er tryg ved din strategi og spreder din risiko (og du har en buffer hjemme) så er alt godt, hvis du spørger mig. :) Så skal du bare starte din rejse, stille og roligt. Og se hvordan du har det med det hele, husk at investering er meget learning by doing. Pøj pøj :) Kh, Linnéa
 • Susanne Aagaard
  Hej Jeg er en kvinde på 60 år, som synes det er vildt spændende. Jeg tænker på, om det er svært at lave sin selvangivelse, når man investerer? Tak for super gode indput. Vh Susanne
  • Linnéa Schmidt
   Kære Susanne, Om du investerer via en bank i Danmark eller f eks Nordnet eller Saxo så indberetter de alt automatiskt. Det er kun om du handler med "små" aktier på de mindre børser som du nogen gange kan behøve at skrive noget ind selv. Men holder du dig til f eks fonde eller de store børser så sker det hele automatisk :) Mvh, Linnéa
 • Casper
  Hej Linnea. Tak for en spændende blog. Har fulgt med et stykke tid på sidelinjen, og fik blod på tanden efter jeg så jer på DR :-) Har altid interesseret mig for aktier og havde for 10 år siden også et par aktier. Det gik heldigvis meget godt, men det var ikke med den mest analytiske tilgang at jeg “legede” med ungarbejder-lønnen. Nu er jeg klar igen.. Vil gerne gå struktureret til værks. Har lavet en lille liste med temaer/sektorer som jeg spår en fremgang i. Fx. Elbiler, grøn energi, kødfrie alternativer og noget tech/medicin. Vil gerne starte stille ud med et depot på omkring 10, måske 15.000. Vil gerne have et mix i min portefølje og har en idé om hvordan den skal se ud. Mit store dilemma er.. hvor meget forskellige aktier skal jeg satse på? Hvad giver mening? Har en liste med 10-15 spændende emner, men det giver jo ikke så meget mening (syntes jeg ikke). At købe for fx. 1000kr aktier af hver. Tænker selv en 4-5 emner ville være en god start, men måske der er en tommelfingerregel jeg ikke har opdaget? På forhånd tak :-)
  • Linnéa Schmidt
   Hej Casper, Tak for din kommentar. Fedt du fåt blod på tanden! Synes du resonerer meget klogt, og jeg ville anbefale 12-15 aktier, gerne flere. Men husk også på at der findes mange gode fonde med forskellige tema/fokus, hvor du kan få god eksponering og god spredning. ETFer er f eks fantastiske til dette. :) (skrevet lidt om ETFer her om du vil have mere info om disse: https://moneypennyandmore.dk/hvad-er-en-etf/ ) Ellers siger eksperterne at det også er godt at sprede sig i forskellige regioner, f eks ikke kun i DK men måske også lidt mere globalt. Og f eks heller ikke kun gå efter small cap, men gerne have overvægt af lidt mere ”modne” virksomheder, hvis du er efter enkeltaktier. Håber jeg svaret på dit spørgsmål? :) Ellers skriv endelig i gen! Kh, Linnéa PS. Så lige din mailadresse - har du troy i Trøjborg med din kæreste? Jeg ELSKER den butik. Boede på Trøjborg i 3 år og var derinde ofte og elskede jeres julelys ;) Om jeg har ret, så hils hende (og måske baby - sidst jeg såg hende havde hun baby bum! ;D).
   • Casper Lauritsen
    Hej Linnea. Tak for et super godt svar . Det var lige det jeg var ude efter. Når man ikke er oppe i de store beløb, så syntes jeg bare det er en svær afvejning. Man vil jo gerne sprede risikoen, men omvendt er det også lidt svært at vurdere hvor mange positioner der er "det rigtige". Der skal jo også tages lidt højde for kurtage. Ja, det er mig fra Trøjborg :-) Jeg kan sagtens huske dig/jer. Har fulgt nysgerrigt med på sidelinjen siden da :-) Jeg hilser hende og baby (han er allerede 14 måneder. Tiden flyver afsted). Tak. Håber også at alt er vel ved i jeres ende :-)
 • Charlotte
  Hej og 1000 tak for indlægget. Jeg har lavet mange noter :) Jeg forstod dog ikke en bjælde af dit sidste afsnit omkring ÅOP /Morningstar/Investeringsforeninger og fonde. Vil du prøve at forklare igen? Hvorfor er der for eksempel så stor forskel på de 2 fonde i grafen? Pft :)
  • Linnéa Schmidt
   Kære Charlotte, Eksemplet er for at vise dig hvor stor forskel det gør på dit afkast selvom forskellen i procent i ÅOP mellem 2 fonde er lille. Eksemplet er på to investeringsfonde, som har det samme årlige gennemsnitlige afkast på 7%. Vi tester i grafen at investere 100.000 kroner i 30 år i en fond med ÅOP på 2% mod en fond med ÅOP på 0.5%. Forskellen på 1.5% bliver efter 30 år 200.000 kroner i afkast! Så havde du valgt den dyre fonden (ÅOP på 2%) så havde du betalt disse 200.000 kroner til fonden i stedet for at få afkastet selv. Giver det men ing? :) Spørg ellers igen! Jeg har også skrevet dette indlæg om fonde specifikt: https://moneypennyandmore.dk/hvad-er-en-investeringsforening/ Kh, Linnéa
 • Frederikke
  Hej Linnéa, Tak for et super forum I har lavet. Jeg er også totalt nybegynder og har et par spørgsmål. Jeg har lavet en månedsopsparing som følger dit porteføjle med 950 kr. om måneden. Jeg har omkring 10.000 kr. jeg gerne vil sætte ind på Nordnet. Er det en god idé at lægge dem ind på månedsopsparingen og hvis jeg en anden gang står med en sum penge at lægge dem oveni opsparingen? Andet spørgsmål, hvordan kan jeg løbende beregne det forventede beløb af denne opsparing, 25 år ud i fremtiden? Tredje spørgsmål, jeg vil også gerne have en kortsigtet opsparing på 2-5 år, hedder det også en månedsopsparing og hvad burde jeg investere i, aktier eller fonder? Tusind tak for svar, jeres gode arbejde og ja, det er virkelig nybegynder spørgsmål! ;)
  • Linnéa Schmidt
   Hej Frederikke, Ja, du kan godt sætte de 10.000 ind på det depot hvor din månedsopsparing er, dog vil de aldrig købe for mere end du sat den til. Så vil du øge den, så kan du bare redigere for de måneder du vil have højere f eks :) Du kan regne på afkast her: https://moneypennyandmore.dk/penny-tools/ Om det er 950 kroner i aktiefonde (regner med 7% i gennemsnit per år) hver måned i 25 år så bliver det ca 774.000 DKK. :) Du kan sagtens investere i fonde via månedsopsparing på kort sigt også, eller i enkeltaktier, det er op til dig. :) Men husk at justere din risiko når din tidshorisont er så kort, aktiemarkedet kan svinge rigtigt meget, om man vil ikke være nødt til at sælge i minus ;) Håber det var svar, ellers skriv igen! :) Kh, Linnéa
 • Nickie Hansen
  Jeg har læst om den nye Nimbus aktie og vil høre din mening - om du har en. Min viden om aktiekøb er... minimal, er vist ordet, men tanken om Nimbus genopstandelse er tillokkende. Dog har jeg svært ved at forstå den potentielle indtjening , dette være ret til udbytte og formidlingsprovision. Kan du forklare mig hvad det er jeg har læst? Tak for din hjælp.
  • Linnéa Schmidt
   Hej Nickie, Desværre kender jeg ikke den aktie. Afkast vil du kunne få ved kursstigning og som udbytte :) Mvh, Linnéa
 • Line
  Hej Linnéa Tak for masser af god viden og inspiration til at komme igang Jeg har lige åbnet enten depot hos Nordnet (gennem jer selvfølgelig) og prøver at hoppe ud i min første investering! Du skriver i dit indlæg her at man kan slippe for kurtage hvis man laver en automatisk overførsel eller noget i den stil. Vil du uddybe det? På forhånd mange tak Mange hilsner fra Line
  • Linnéa Schmidt
   Kære Line, Ked af at jeg svarer sent, og tusind tak for din støtte :) Ja, du kan slippe for købskurtage om du opretter en så kaldet månedsopsparing - jeg har beskrevet den her: https://moneypennyandmore.dk/min-maanedsopsparing-paa-nordnet/ Kh, Linnéa
 • Dorthe
  Kære Linnéa. Jeg har nu taget tilløb i mere end to år og stadig ikke handlet første gang. ... Jeg er nu oprettet på Nordnet og klar til at gå i gang. Jeg har sådan set også styr på hvad (bredt og langsigtet). Mit spørgsmål er dog: hvor meget skal man "være over" en månedsopsparing? Skal man selv være aktiv med at sælge på de rigtige tidspunkter, eller kan månedsopsparingen bare "køre derudaf" / passe sig selv de næste mange år (indtil pengene skal bruges)? På forhånd tusind tak for hjælpen! Mange hilsner Dorthe
  • Linnéa Schmidt
   Kære Dorthe, Det er enlig op til dig selv hvor aktiv du vil være. Men som udgangspunkt er den nok tænkt som at den "skal køre af sig selv". :) Har du en risikoprofil hvor du skal justere (f eks miks af aktiefonde og obligationsfonde) kan du kigge til fordelingen 1-2 ggr per år, men ellers så synes jeg bare du skal lade den køre :) Jeg er ikke så meget for at "time markedet" - hvordan skal du eller jeg vide hvornår det er det bedste tidspunkt at købe eller sælge? Læs evt her, hvor jeg skrevet mere om lige dette: https://moneypennyandmore.dk/kan-man-time-markedet/ Kh, Linnéa
 • Anne Lise Christensen
  Hej. Jeg er en gammel kone (80år) der har solgt mit hus. Nu skal jeg betale 0,6% til banken for det beløb, jeg har stående, som overstiger 250.000 kr. Det irriterer mig. Kan du give mig et godt råd. Med venlig hilsen Anne Lise Christensen
  • Linnéa Schmidt
   Kære Anne Lise, Ja, det er et problem alle som har kontanter over de 250.000 står med i dag. Jeg ville skrive Santander, men de har stoppet oprettelse af nye konti, og jeg tror de fleste danske banker har det som din egen bank. Du kunne overveje at starte konto op i en eller flere banker, for at samlet komme under grænserne - og så ved jeg at Saxo Bank lige nu har maks 1.000.000 inden negative renter, så det er måske en mulighed at kigge på. Men ellers har jeg desværre ikke et godt råd, da det er et generelt problem. Investering er selvf. en mulighed, da pengerne så ikke står kontant, men her udgør jo aktier en risko (kender ikke din tidshorisont eller mål med pengene) og obligationsfonde giver nok heller ikke det store afkast. Måske kunne du diskutere mulighederne med din bankrådgiver (husk bare at de er sælger ;)? Kh, Linnéa
 • Mia
  Hej Linnéa. Tak for fin opklarende indlæg. Jeg har studeret meget for at forstå konceptet af at investere. Men der hvor jeg går i stå er omkring SKAT. Kan forstå det sker automatisk, vil oprette mig på Nordnet. Men hvad sker der hvis man får årlig udbytte, og den dag man vil sælge sine aktier/fond igen? Hvordan sikrer man sig at man ikke pludselig får en stor/mindre regning fra SKAT, og at man så stadig har penge at betale SKAT for det man 'tjener' når man investerer? Vh, Mia
  • Linnéa Schmidt
   Hej Mia, Ja, om du investerer i fx fonde og aktier fra de store børser så sker det hele automatisk. Ved udbytte betaler du skatten automatisk, 27% tilbageholdes (så det er kun om du har et afkast på over 56.500 kr (2021) som der kan komme noget ekstre). Bruger du realisationsbeskattede produkter kan du også regne ud hvor meget du skal betale når du realiserer/sælger dine investeringer. Ved lagerbeskatning kan du også regne det ud ved at kigge på hvor meget dine investeringer øget det seneste år (afregning sker 31/12 hvert år :)). Her er min artikel om skat: https://moneypennyandmore.dk/hvordan-fungerer-skat-for-aktier-og-fonde/ Husk, du kan også altid ringe skat og spørge. Det er nogen gange lidt kø, og nogen gange kommer man til helt forkert medarbejdere - men det er fedt at blive klogere og alle jeg snakket med er søde og vil hjælpe! :) Vil SÅ gerne hjælpe dig, at føle dig tryg med at starte! Så spørg endelig igen hvis det er. kh, Linnéa

Leave a comment