fbpx

Kan man time markedet?

Når man er ny som investor … blandt alt andet, som er så nyt, så føler man også, at alle taler om, om det virkelig er den rette tid at begynde nu? Nu står jo markedet så højt, og alt er så dyrt. Skal man vente? Jeg har hørt denne snak, siden jeg startede i 2015, og jeg ved, at det en dag er sandt. No doubt … men spørgsmålet er bare hvornår? Jeg tror ikke, jeg kan time markedet. Så jeg fortsætter med at investere regelmæssigt hver måned og rører ikke pengene i min langsigtede portefølje.

…the only problem with market timing is getting the timing right.

– John Buckingham

Holder du dine investeringer i 20 år, så får du aldrig et negativt afkast

Ja, det viser i hvert fald denne undersøgelse, som jeg fandt. Nu kan man selvfølgelig ikke garantere dette for fremtiden, men i en undersøgelse lavet af Charles Schwab Company år 2012, hvor de kiggede på det amerikanske indeks S&P500 mellem 1926 – 2011, kunne de se, at en 20-årsperiode aldrig giver et negativt afkast. Deres undersøgelse viste, at jo længere du holder fast i dine investeringer, desto mindre volatilitet får du (altså udsving i porteføljen). Holder du fast i dine investeringer i 1 år, så er ’range of return’ f.eks. +54% och -43.3% (se tabellen nedenfor, find kilden HER).

Year Range of return (positive return / negative return)
1-year period +54% / -43.3%
3-year period +31.1% / -27%
5-year period +28.6% / -12.5%
10 year period +20.1% / -1.4%
20 year period +17.9% / +3.1%

Prøver du at time markedet, kan du gå glip af de bedste dage 

Når man prøver at time markedet, så er det muligt, at du går glip af børsens bedste dage. Ja, selvfølgelig også de dårligste dage, men det har vist sig være virkelig vigtigt, at du er på markedet de bedste dage. Nedenfor ser du en graf, som bruges, når man vil argumentere for, at det er godt at holde godt fast i sine investeringer, også når det er blæsevejr. Det vigtigste er at være på markedet. Figuren viser, at det mange gange kun er en kort periode, som står for en stor del af dit afkast. Har du ikke investeret lige i denne periode, de bedste dage, så kan dette påvirke dit afkast ret meget.

Der findes en hel del investeringsløsninger derude – strategier, som siger at kunne time markedet. Men jeg synes ikke, disse er særlig lang tid in the spotlight. Hvis du spørger mig, så tror jeg helt sikkert, at det er ærlige forsøg på at time markedet, men problemet er, at der ikke er nogen, der ved, hvordan børsen ser ud i fremtiden … De, som klarer det, har sjældent gjort det over længere tid. Jeg har f.eks. endnu ikke læst om investeringsfonde, som konsekvent under længere tid har gjort det bedre end indeks (kommenter gerne, hvis du har et bud eller et studie :)).

Ja, nu skriver jeg dette, men selvfølgelig findes der bedre eller værre tidspunkter at købe eller sælge. Det gør der, fordi markedet er volatilt, og at vi investorer i høj grad er drevet af følelser. Det store spørgsmål er bare, hvordan vi kan vide hvornår? Bare fordi det har været bull market (positiv trend) i lang tid, så betyder det ikke, at vi haft de bedste dage endnu. Måske skal vi endnu længere op, inden det er tid til en korrektion igen. Dette kan jeg umuligt svare på, og jeg kender ikke nogen, som med 100% sikkerhed kan det … 🙂

Så jeg er langsigtet. Jeg holder fast, og jeg køber mere. Hvordan gør du?

Skal man investere alt på en gang eller sprede det ud?

Er man ny med aktier og fonde og er usikker på, om det er nu, man skal starte, vil jeg bare sige, at hvis det var mig, ville jeg starte med det samme. Ikke med de store penge, men starte med sin månedsopsparing. Det bedste, vi har, når det kommer til investering, er tid. TID. Så jeg synes bare, man skal begynde … Dette sagt med antagelsen om, at det drejer sig om penge, du kan undvære i lang tid. Gerne min 10-15 år. Har du en større pose med penge, så føles det måske bedre, hvis du spreder dine investeringer ud over tid. Med fokus på føles bedre. For spørger du mig, så er det vigtigste at være med på markedet. The sooner the better. Men så skal man være klar over, at det godt kan være sådan, at markedet går 30% ned over de kommende måneder. Og det skal man have det ok med. Fordi man er langsigtet. Derudover siger beregninger på historisk data, at sandsynligheden for et bedre afkast øges med tiden, man investerer. Det vil sige, hvis du virkelig er langsigtet, betyder det ikke lige så meget, hvornår du gik ind.

/Linnéa

[subscribe2]

 

[socialfeed id=’1307′]

[instagram-feed]

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment