fbpx

Kan man investere på SU?

I Moneypennygruppen på facebook kommer der jævnlig spørgsmål omkring det at spare op på en SU. Og det er jo et vigtigt spørgsmål, når man har et ønske om, at spare op samtidigt med at man har en lav indkomst i en korter eller længere periode i sit liv. Vi bad Signe Fejerskov om at skrive et gæsteindlæg omkring dette. For hvem er bedre til at give gode råd, end én der selv gør lige præcis det – nemlig sparer op, og oven i købet investerer, på en SU. Hvis du kender nogen du synes der skal læse om dette, så kan du nemt forwarde indlægget som mail eller dele på facebook via ikonerne længst nede i indlægget.

Tak for at du vil dele dine erfaringer og tips, Signe! 🙂 


Opsparing på SU

De fleste studerende vil alene ved at læse overskriften tænke: ’Det er umuligt’, men det er det faktisk slet ikke. Det kræver lidt arbejde, disciplin og prioritering, men umuligt er det ikke.

Få overblik over din økonomi

Første skridt til at kunne begynde at spare op som studerende er, at du sætter dig ned og kigger din økonomi igennem. Ja, jeg ved godt, at det måske ikke er det mest spændende, men når det er gjort, er du så meget gladere. Og hvem siger det skal være kedeligt at kigge sin økonomi igennem? Sæt dig i dit yndlings spot med et glas vin eller hvad du nu holder af, og pludselig føler du dig meget bedre tilpas.

Gå ind på dit kontoudtog og skab dig et overblik over hvordan du bruger dine penge. Personligt ville jeg her lave et Excel ark over det, men jeg har ladet mig fortælle at mange af bankernes apps er så smarte, at de faktisk kategoriserer din udgifter (de gør arbejdet for dig).

Herfra kan du se hvorledes dine udgifter er på nuværende tidspunkt:

Herfra kan du tage et kig på hvor du kan spare. Er det for eksempel nødvendigt at købe kaffe ude 3 gange om ugen? Eller kunne du have det med hjemme fra, eller invitere veninder med hjem i stedet for. Derudover er det altid en god ide, at se på de udgifter der kører automatisk. Har du et fitness abonnement, eller Netflix, som du reelt set ikke bruger? Så kvit det – eller se om du kan finde billigere alternativer. Dette gælder også forsikringer; findes der en billigere løsning gennem dit studie eller lignende? (OBS: drop aldrig dine forsikringer!) For hver en sparet krone kan sættes ind på opsparingen, og dermed får du flere penge i sidste ende.

Forbrug

Dit forbrug er ikke altid lige let at ændre på, da meget er vane baseret. Dog kan du jo udfordre dig selv lidt. Begynd at lave madplan og indkøbsliste – allerede her er der penge at spare, hvis du holder dig til listen og får brugt alle dine varer (så undgår du også madspild #winwin). Derudover kan du kigge på dine indkøbsmuligheder. Jeg fandt f.eks. hurtigt frem til, at hvis jeg handlede i Rema 1000, så var der penge at spare, på noget nær hver eneste vare jeg købte – og det kan jeg godt lide.

Ydermere kan du også arbjede på at stoppe med impulskøb. Hver gang du overvejer at købe f.eks. en Cola, så spørg dig selv ”har jeg virkelig brug for denne”. Hvis svaret er nej, så overfør det beløb den ville have kostet til din opsparing. Dette er noget af det letteste at gøre den dag i dag, da du med få klik på mobilen kan overføre beløbet.

Fra overblik til handling

Når du nu har fundet ud af, hvor du kan spare penge, så sæt dig et realistisk mål for hvor meget du hver måned vil spare op. Her er det vigtigt du husker, at det er dig selv der skal kunne overholde det. Altså skal du ikke sætte et mål om at spare 1.000 kr. op hver måned, hvis det ikke er realistisk. Hver opmærksom på, at 100 kr. også er en god start, samt at du jo godt kan sætte flere penge på din opsparing end dit mål var.

Min opsparing

Jeg er selv studerende, og ved, at det i perioder er meget lettere at spare op end i andre. For eksempel er der i starten af et semester store udgifter til studiebøger – men husk lige på, at det er dig selv der sætter dine spilleregler. Der er ingen der siger, at du skal spare 500 kr. op hver måned. Nogle måneder kan det være nødvendigt med undtagelser, og det skal der være plads til.

Mit eget mål er at sætte 500 kr. over på min opsparing hver måned. Dette beløb har jeg som buffer, men også som opsparing til at kunne investere. Det vil sige, at når jeg så f.eks. 10 måneder efter har 5.000 kr. så kan jeg investere dette beløb og forsøge at få mine penge til at yngle. Derudover har jeg en billig bolig, i form af et kollegie (dog med eget køkken og bad), og så har jeg et lavt madbudget – dette vil for mange være urealistisk, men for mig passer det så fint, da jeg har det rigtig godt med den mad jeg laver, selvom det ikke er noget vildt.

Held og lykke med din opsparing – og husk, det er kun dig selv der sætter grænser for hvad der er muligt.

Skrevet af: Signe Fejerskov

Du kan nemmest følge Signe på hendes blog og website fejerskovinvest.com

 

[subscribe2]

2 Comments

  • Det er helt sikkert muligt at spare op og investere på SU. Jeg sparer selv minimum 300 kroner op hver måned, som ryger direkte ind på min investeringskonto. Nøglen er at finde billig bolig, og så selv lave mad. Forskellige abonnementer m.m. kan man også med fordel give et eftersyn for at sikre at man ikke betaler for meget.
    • Linnéa Schmidt
      Sejt! :)

Leave a comment