fbpx

Loftet for en aktiesparekonto hæves nu til det dobbelte

Loftet på en aktiesparekonto hæves nu fra 50.000 kr. til 100.000 kr.

Det er en god nyhed, at det lige er blevet besluttet i Folketinget, at loftet på en aktiesparekonto bliver sat op fra 50.000 kr. til 100.000 kr. gældende fra 1. juli 2020.

Man har kunnet oprette en aktiesparekonto siden d. 1. januar 2019. Loftet for indbetalinger på denne har indtil videre været på 50.000 kr. Eller 51.100 kr. for at være helt præcis. Hvis du læser om den andre steder vil du også støde på forkortelsen ASK.

Da jeg mødte Linnéa Schmidt i efteråret 2016, fortalte hun mig hvor meget nemmere det var at handle med aktier i Sverige, hvor hun jo kommer fra. Dette var p.g.a. aktiesparekontoen deroppe (kontoen hedder “Investeringssparkonto”, ISK, i Sverige). Hun sagde at vi virkelig også burde have sådan en i danmark. En aktiesparekonto som ville gøre det nemmere med indberetningen til Skat og have en større skattefordel.
– Sådan en konto fik vi så d. 1. januar 2019, men den kom desværre med flere begrænsninger, blandt andet et loft på 50.000 kr. Det må dog stadig ses som et skridt på vej i den rigtige retning for en øget aktiekultur i Danmark.

Lad os lige kigge på, hvad en aktiesparekonto er for en størrelse.

En aktiesparekonto er lagerbeskattet og skatten her er på kun 17% af afkastet årligt, imod de normale 27% eller 42%. Dette er måske især interessant for de investorer der allerede har aktieindkomster for over 54.000 kr. Og sidst men ikke mindst, så sker indberetningen til Skat automatisk. Dette er især en fordel for nybegyndere.

Svenskerne har haft en aktiesparekonto siden 2011. Der er mere end 1.8 millioner svenskere der har oprettet sådan en. Der er ingen loft på hvor meget man må indbetale på en aktiesparekonto i hverken Sverige eller Norge som også har indført denne type konto.

Så hvorfor skulle vi have det loft på blot 51.100 kr. i Danmark? Det var der mange der undrede sig over, da beløbet på loftet virkede for lille til at der var en ordentlig økonomisk gevinst at komme efter.

Det at loftet nu hæves med yderligere 50.000 kr. betyder ikke at du må sætte 50.000 kr. ekstra ind hvis du har gjort det godt og har haft et godt afkast indtil 1. juli. Du må kun supplere op til 100.000 kr. Har du derimod haft et tab kan du sætte mere end 50.000 kr. ind, igen op til de 100.000 kr.

OBS: Man kan ikke flytte investeringer/værdipapirer fra en anden konto over på en aktiesparekonto, og heller ikke den anden vej fra en ASK til en anden konto. Man kan kun sætte penge ind og handle direkte.

Kan det overhovedet svare sig?

Der var flere der regnede på at der blot var få hundrede kroner at spare, så det næsten ikke kunne svare sig. Derfor fik aktiesparekontoen sig en lidt svær start.

Nykredit har her regnet et eksempel ud hvor man kun sparer 250 kr. om året:

“Aktiesparekontoens beskatning på 17 pct. er lavere end den afkastbeskatning, man skal betale på det almindelige aktiedepot, som ligger på 27 pct. for de første 54.000 kr. i afkast og 42 pct. for al afkast over den grænse. Hvis man regner med 5 pct. i årligt afkast, så vil en investering igennem Aktiesparekontoen give en ekstra gevinst på 250 kr. i forhold til det almindelige aktiedepot med en beskatning på 27 pct.”

Kilde: 5 udbredte myter om aktieaprekontoen af Nykredit.

 

Ifølge Finans Danmark var der d. 1. januar 2020, altså et år efter den blev indført, kun omkring 50.000 danskere der havde oprettet en aktiesparekonto. Det kan dog være, at der vil være flere der kan se fordelen i kontoen med det nye loft på 100.000 kr. og at den derfor bliver mere populær fremover.

Lidt har jo også ret, og hvis jeg blev tilbudt 500 kr. i hånden skulle jeg da være et skarn hvis jeg takkede nej! Forhåbentlig vil loftet blive ved med at blive øget år for år, så kontoen bliver endnu mere fordelagtig for danskerne.

Hvem kan benytte sig af en aktiesparekonto?

Alle med dansk statsborgerskab kan få sig en aktiesparekonto. Man kan oprette den gennem sin egen bank eller for eksempel også hos investeringplatformen Saxo.
Investeringsplatformen Nordnet valgte ikke at tilbyde deres kunder en aktiesparekonto da denne konto blev en mulighed. Dette skyldes formentlig at gevinsten var for lille i forhold til, at administrere en helt ny type konto. (Her skriver Nordnet selv en forklaring på hvor de ikke tilbyder en aktiesparekonto). Vi håber at de vil overveje at tilbyde den til deres kunder, nu hvor den er blevet lidt mere fordelagtig med det nye hævede loft.

aktiesparekonto - nu med hævet loft

En anden fordel ved en aktiesparekonto

En rigtig god fordel, som jeg ser ved Aktiesparekontoen er, at hvis man for eksempel handler aktier på uregulerede markeder, så skal man ikke selv indberette dette til Skat. Det skal man nemlig normalt selv indberette under rubrik 67 på ens selvangivelse.

På almindelige depoter for frie midler, bliver tab og gevinster fra handler foretaget på regulerede markeder og som er handlet via en dansk bank, altid indberettet automatisk og kan ses under rubrik 66 på ens selvangivelse. Men altså ikke dem fra uregulerede markeder. Man skal derfor selv være opmærksom på hvilke markeder man handler sine aktier på.
-Dette med selv at skulle regne sammen og indberette tab og gevinster fra uregulerede markeder, er derfor lidt mere besværligt. Ønsker man således, at handle aktier via uregulerede markeder, så synes jeg det er noget man med fordel kan bruge en aktiesparekonto til eller et pensionsdepot. Men det er bare min personlige præference ;o)
(Uregulerede markeder er for eksempel First North, Aktietorget, NGM eller OTC Markets.)

 

Plads til forbedring!

Beløbet på 100.000 kr. er dog stadig ikke helt godt nok hvis du spørger mig. Men jeg ser det alligevel som en lille god nyhed. For det er trods alt et skridt i den rigtige retning, mod en bedre aktiekultur i Danmark, øget vækst til virksomheder og mod en lettere beskatning.

Selve formen på kontoen er som sagt ganske fordelagtig (og bliver bedre og bedre som loftet hæves). Den er lagerbeskattet med de kun 17% mod de normale 27% for de første ca 54.000 kr. (dette tal stiger lidt år for år). Det er en rigtig nem måde at have aktier på for nybegyndere, da man ikke selv skal opgive noget, dette foregår helt automatisk. Så forhåbentlig bliver loftet ved med at stige de næste år med. Og forhåbentlig en dag ophæves det helt, så der ingen loft er, præcis som vores nabolande Sverige og Norge allerede har det i dag ;o)

/Ann-Christina Lykke

–> Læs også Linnéa indlæg om aktiesparekontoen her

En aktiesparekonto med plads til forbedring

udbytte

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment