fbpx

Målsætninger i et sprit nyt årti!

Hvis du vil have større chance for at nå dine mål, så skal du sørge for at skrive dem ned, og gøre dem så konkrete som muligt.

Jeg har for 2. gang lyttet til bogen “The Power of Self Discipline. NO EXCUSES!” Af Brian Tracy (ekspert indenfor selvudvikling og ledelse).

I et afsnit snakker han om nytårsforsætter, og kommer med nogle interessante tal. Han fortæller om en amerikansk undersøgelse af en stor gruppe mennesker, der i starten af et år havde lavet nogle nytårsforsætter. Nogle af dem havde skrevet dem ned, og nogle havde ikke skrevet dem ned. Præcis et år efter undersøgte man, om de samme mennesker havde opnået det de havde sat sig for. Det viste sig, at i den gruppe, der ikke havde skrevet deres nytårsforsætter ned, havde kun 4% opnået deres mål, men derimod den anden gruppe som havde skrevet deres forsætter ned, havde hele 44% nået deres mål! 

Altså 1100% større succes, bare ved at skrive sine mål ned! 

Det er altså ret interessant ik´. At det enkle, lille og helt gratis trick, at skrive et mål ned, kan gøre så stor en forskel!

Nytårsforsætter kan klinge lidt hult ik´? Man hører ofte, at det er noget folk lover sig selv i starten af januar, og så går der 2-3 uger, så falder de fleste tilbage til det de plejer. Alle de gode intentioner drukner i hverdagen fordi man ikke har gjort det konkret nok. 

Lad mig komme med et par eksempler:

  1. Ukonkret: “jeg vil spise sundere i det nye år”.

Hvis man i stedet havde sat sig ned, skrevet det på et stykke papir, tænkt lidt over det og lagt en plan, så ville chancerne være mange gange højere for at lykkedes med det. 

-Mere konkret kunne være, at man skrev ned, at man fx ville holde sig fra bestemte madvarer. At man ville tømme huset for fristelser. At man hver søndag ville lave en sund madplan og handle ind til det osv. 

2. Ukonkret: “jeg vil blive bedre til at spare op”

Tiden flyver, og så pludselige står man der i slutningen af året og kommer i tanke om, at man ikke rigtig fik sparet op alligevel. Ups, bedre held næste år!

-Mere konkret kunne lyde: Den sidste søndag i hver måneder vil jeg bruge et par timer på at gennemgå min økonomi og lave planer for hvordan jeg kan spare mere op. 

3. Ukonkret: “I år vil jeg lære at investere”.

-Mere konkret kunne være, foruden at skrive det ned selvfølgelig, at man spurgte sig selv: Hvad skal der til for at jeg kommer i gang med at investere? Skal jeg have hjælp fra en? I så fald hvem og hvornår. Skal jeg læse/ eller lytte til nogle bøger om investering? I så fald hvilke. Hvilken dag vil jeg starte. Og så videre, du forstår pointen. Så prøv at gøre det så konkret som muligt, og lægge planer for at lykkedes med det.

“People with clear, written goals, accomplish far more in a shorter period of time than people without them could ever imagine”.
– Brian Tracy

Man får også højere løn ved at skrive sine mål ned…

I en anden bog af Brian Tracy der hedder “GOALS!” Fortæller han om et studie på Howard Business school hvor man spurgte eleverne i en MBA klasse, i slutningen af deres uddannelse, om de havde skrevet klare mål ned for deres fremtid og lagt konkrete planer for at opnå dem. Kun 3% havde skrevet mål og planer ned, 13% havde sat sig mål, men ikke skrevet dem ned, 84% havde ingen specifikke mål udover at blive færdig med eksaminerne og nyde sommeren. 10 år senere blev eleverne fra samme klasse interviewet igen. Her viste det sig, at de 13% der havde sat sig mål men ikke skrevet dem ned, tjente i gennemsnit det dobbelte af den gruppe på 84% der ikke havde sat sig mål. Men overraskende viste det sig, at de 3% der havde skrevet klare mål ned, i gennemsnit tjente 10 gange så meget som alle de 97% andre elever i klassen.

Der skal faktisk ikke så meget til for at gøre det mere konkret og dermed øger sine egne chancer for at nå de mål og drømme som man har med mange procent.

Hvordan blev jeg fan af målsætninger?

Jeg har selv testet det med at skrive mål ned og må indrømme at jeg er overrasket over resultaterne. Jeg begyndte selv at arbejde med sådanne målsætninger for knap 4 år siden. Jeg startede med et mål på et enkelt område (faktisk på mine investeringer), men har gradvist udvidet til flere områder af mit liv og er blevet mere bevidst og mere strategisk omkring det, eftersom jeg kan se de gode resultater.

-Jeg ville ønske jeg havde startet på dette mange år tidligere ;o)

For et år siden (i januar 2019) lavede jeg for første gang et visionboard med masser af billeder som jeg printede ud og hængte op. Jeg delte det op i to halvdele, en halvdel for min karriere og en anden halvdel for mit privatliv. 

Der var egentlig ret mange mål på, men med undtagelse af et enkelt mål i privatlivet, så nåede jeg alle målene i løbet af året, og det sidste mål, som var et ret håndgribeligt tal, blev nået 2 dage før nytår. 

Det var faktisk en ret god øvelse, at se på mit visionboard løbende, at blive mindet om de gode ting jeg gerne ville opnå, at prøve at holde mig selv op på dem, og at følge udviklingen gennem året.

Så jeg må sige, at jeg er blevet en stor fan målsætninger ;o) 

Du kan nemt lave dine egne visionboards på Canva.com, det er gratis og et meget intuitivt program. Eller på app´en myWISHboard hvor du kan lave et billede der kan bruges til baggrunden på din tlf. så du kan blive mindet om det mange gange om dagen og holdt til ilden.

 

Målsætninger fremfor nytårsforsætter?

Målsætninger behøver jo altså ikke kun at blive lavet i forbindelse med et nyt år. Det er typisk bare det tidspunkt som man forbinder med en ny start og hvor man drømmer om nye forandringer.

Hvis du ikke er til nytårsforsætter, så kald det noget andet og gør det en anden dag. Beslut dig for en dag hvor du vil sætte dig ned, stille dig selv nogle spørgmål og skrive dine mål ned. Hvorfor ikke sætte en dato i kalenderen med det samme?

Jeg bliver meget inspireret af at høre, hvordan andre gør med deres målsætninger. 

Fx har jeg et rigtig godt vennepar som jævnligt sætter fælles mål for hvad de vil opnå i deres liv, deres business og deres økonomi. De har lavet et belønningssystem, så når de har opnået et mål så har de en bestemt ting eller oplevelse de vil forkæle sig selv eller hinanden med.

Jeg kender en anden selvstændig, der sætter sig med en sparringspartner samme tid hver sommer og hver vinter og følger op på tidligere mål og sætter nye for et halvt år af gangen. 

Et år kan virke som lang tid. Så det er en super god ide at dele et mål op i nogle mere spiselige delmål, som gør det nemmere at følge med løbende og holde sig til ilden.

For et par år siden satte min mand sig et ret stort mål for han business, og jeg må indrømme at jeg synes det var tæt på urealistisk. Men han gjorde det! Det synes jeg var ret inspirerende. Jeg har altid selv tænkt at mål skulle være realistiske, men er begyndt at lytte til flere der siger “tænk større”. 

Så det satte jeg mig for at teste.

Jeg satte derfor et helt konkret, og for mig ret stort, mål for min business d. 1. oktober 2019. Det skal løbe et år fra, altså til d. 1. oktober 2020. Det har jeg så delt op i 4 kvartaler, og efter det første kvartal, altså d. 31. december, der havde jeg nået delmålet næsten på øren WUHUUUU. Det er altså spændende, og jeg får blod på tanden for endnu mere (ligesom når jeg investerer ;o)) 

Jeg synes det er lidt specielt det her med, at vi er trådt ind i et helt nyt årti. Jeg føler det er lidt større at tage tage hul på et spritnyt og friskt årti, end et almindeligt år. Så jeg har besluttet, at jeg vil gøre lidt ekstra ud af mine målsætninger i år.

Derfor har jeg inddraget min mand i processen og sat ham i stævne d. 24 januar på et lækkert Hotel. Her har vi sat hele dagen af til at brainstorme på ideer, ønsker, mål og drømme, og lave målsætninger for året i vores begges businesses og for vores privatliv samt vores fælles økonomi. Og efterfølgende skal jeg visualisere dem på nogle flotte visionboards som vi kan kigge på det næste års tid.

Jeg glæder mig som et lille barn, for jeg synes det er SÅ spændende hvad man kan opnå, når der er fokus på det, og når man holder sig selv til ilden løbende. Og så er det en super tilfredsstillende følelse, at se at man når sine mål, og så glæder jeg mig til at være fælles om processen. (Måske jeg skulle gøre det til en fast tradition fremover at gøre det d. 24. januar, så kan jeg kalde det “Fødselsdagsforsætter” i stedet for “Nytårsforsætter” ;o))

 

Man skal dog ikke sætte sig for mange mål.

Det skal stadig være til at overskue. Her er nogle spørgsmål man kan stille sig selv.

Hvad er de 3 mest vigtige mål for min økonomi det næste år?

Hvad er de 3 meste vigtige mål for min karriere det næste år?

Hvad er de 3 meste vigtige mål for mit parforhold det næste år?

“If what you are doing is not moving you towards your goals, then it’s moving you away from your goals”.
– Brian Tracy

Jeg håber du også er blevet inspireret til at skrive dine mål ned, så du kan øge dine chancer for at lykkedes med det du går og drømmer om.

Gid du må nå alle de mål du sætter dig for.

God vind

 

Læs også her, hvordan Linnéa sætter mål: Mine mål for 2020

2 Comments

  • Marlene Maria Nielsen
    Super godt og meget inspirerende indlæg! Jeg vil indvie min kæreste i konceptet, så vi kan få fastsat klare mål for karriere, privatliv og fælles økonomi. Tak for inspiration :)
    • Ann-Christina Lykke
      Mange tak for det. Hvor dejligt at du er blevet inspireret. I kan godt glæde jer, det er en rigtig god ting at have sammen, og giver nogle gode samtaler samt fælles drømme og visioner

Leave a comment