fbpx

Månedsopsparing – Sådan startede jeg min!

Indeholder affiliate links – starter du som kund hos Nordnet (gratis) via vores link så støtter du også Moneypenny <3 (i nogen perioder laver Nordnet en pause med denne kampagne, men prøv endelig <3)

Nordnets Månedsopsparing skrives der ofte om i Facebookgruppen Moneypenny. Det er fordi det er en meget nem måde at begynde at investere på, uden at det skal tage så meget tid. Det er nok at starte med at overføre nogle få hundrede kroner for at komme i gang (dog minimum 500 kr., hvis man bruger Nordnets Månedsopsparing). En anden god ting ved Nordnets Månedsopsparing er, at købskurtagen er gratis; det vil sige at du ikke betaler noget gebyr for at købe fondsandelene.

Og husk nu, at få hundrede kroner kan blive til mange penge i det lange løb! Kig f.eks. på grafen herunder. 500 kroner om måneden i 25 år til 7% i årligt afkast (sammenlignet med hvis du ikke havde investeret). Fantastisk! Hver krone tælles 😉

Månedsopsparing

 

 

Fordele og ulemper ved Nordnets Månedsopsparing

Fordele ved Månedsopsparingen på Nordnet

 • Det absolut bedste –> Det er på autopilot, altså meget nemt hvis du ikke vil bruge tid på dine investeringer. Du behøver kun sætte det op én gang og så kører det af sig selv helt automatisk.
 • Du får Dollar Cost Averaging; det vil sige at du, ligesom en robot, køber ind hver måned uanset om aktiemarkedet står højt eller lavt. Dette giver dig et jævnt indkøbsniveau.
 • Du kan sænke eller øge beløbet og pause det når du vil (den køber heller ikke automatisk hvis der ikke er penge nok på depotet, så du vil aldrig gå i minus eller noget :)).
 • Gratis købskurtage.

Ulemper/kommentarer til Månedsopsparingen på Nordnet

 • Du kan ikke købe alle fonde der findes, det er kun et begrænset udvalg som Nordnet tilbyder (men spørger du mig er det rigeligt :))
 • Du er ikke fleksibel med hvilken dato du køber, det er altid den 5. i hver måned
 • Du kan maks vælge 4 fonde/ETF´er
 • Minimum 500 kroner

 

Sådan startede jeg min Månedsopsparing på Nordnet

Jeg har altid sparet op og investeret i Sverige, men nu er jeg begyndt at flytte det hele over til Danmark. Jeg kan godt lide at lave det meste manuelt, da jeg er så glad for at investere. Men for at teste det, har jeg også sat en Månedsopsparing op på Nordnet. Og den viser jeg nu. Sådan her gjorde jeg:

 1. Automatisk overførsel

  Jeg har sat en automatisk overførsel på 2000 kr. op, fra min konto i Jyske Bank til mit Nordnet depot. Som en helt almindelig overførsel fra ét kontonummer til et andet. Det foregår automatisk hver måned og jeg rører altså ikke en finger. Det er nice 🙂

 2. Vælg depot og gå ind under Månedsopsparing

  Jeg har oprettet et ekstra depot i Nordnet som skal bruges til min Månedsopsparing. Jeg har valgt at kalde det “Linnéa Månedsopsparing”, lidt tørt måske :), men man kan altså vælge navn på sit depot hvis man vil (dette gør du via Mine Sider/Min profil & Indstillinger/Konti).
  Du kan også vælge bare at have et enkelt depot. Det er helt ok. Det er bare mig som godt kan lide lidt struktur, så jeg har nogle forskellige depoter med forskellige investeringsstrategier (hvis du er nysgerrig, så skriver jeg mere om det HER). Her viser jeg hvor du skal klikke for at starte din Månedsopsparing –> ind under “Mine sider” og så “Månedsopsparing”

 3. Her opretter du din månedsopsparing

  Sådan her ser det ud på den næste side side. Du kan oprette Månedsopsparing på flere depoter (jeg viser hvordan det ser ud hos mig i et senere punkt). Se den røde pil for at starte din Månedsopsparing. (Den til venstre er om du vil bruge Nordnets egne indeksfonde, dvs ikke lige så fleksibelt – men lav ÅOP og gratis købs-og salgskurtage)

 4. Her vælger du depot, beløb og fonde

  Sådan ser det ud når du skal sætte din Månedsopsparing op. For at prøve, at være tydelig har jeg lavet 4 punkter.

  1: Her vælger du hvilket depot du vil knytte til din Månedsopsparing.

  2: Her taster du ind dit ønskede beløb som du vil investere for hver måned. Jeg har f. eks. 2000 kr., minimum er 500 kroner. Du kan ændre beløbet løbende hvis du ønsker.

  3: Her kan du søge efter fonde/ETFer du vil investere i. En idé kunne være, hvis du vil have 100% aktier, at sprede dig i en global indeksfond. Sparindex har en fin globalfond, som jeg selv investerer i (dette er IKKE et råd eller anbefaling, du skal selvfølgelig selv bestemme hvordan du vil gøre det. Jeg viser bare hvordan jeg gør det :)). Du kan se hvad jeg har valgt i et af de kommende screenshots. Lige nu har jeg 20% i danske aktier (passiv fond), 60% i globale aktier (passiv fond) og 20% i en passiv emerging markets fond. Du kan vælge op til 4 fonde. (Læs mere om fonde HER og om ETFer HER)

  4: Når du valgt 1-4 fonde/ETFer kan du vælge den procentvise fordeling (jeg viser eksempel fra min egen herunder).

 5. Eksempel fra min Månedsopsparing 1

  Når du har sat det hele op, og går tilbage til Månedsopsparing-oversigten, så kan det se sådan her ud. Her er et eksempel fra mig selv. Jeg har kun månedsopsparing på et af mine depoter, det står her. Man kan se næste købsdato, at den er aktiv og at jeg har sat den til at købe for 950 kr. Ved den lille kuglepen til højre, kan du redigere løbende, hvis du ønsker nogle ændringer i beløb eller valg af fonde/EFTer. At der står type: ETF kan måske være lidt forvirrende. Det står det uanset om du har ETFer eller fonde i din Månedsopsparings-portefølje.

 6. Eksempel fra min Månedsopsparing 2

  Her har jeg trykket på den lille kuglepen i højre hjørne for at vise hvordan min Månedsopsparing er sat op. Her kan du se de tre fonde jeg har valgt at købe ind i hver måned. (Opdatering November 2020: Jeg har nu 2000 kroner og fordelingen 30-60-10)

  1: Jeg har sat det til 950 kr. (Opdatering Nov 2020: 2000 kr)

  2: Her kan du se, at jeg har valgt at 20% af mine penge skal investeres i Danske Invest Danmark Indeks (Opdatering Nov 2020: 30%). Du kan se de andre procenter ved siden af hver fond. Dette kan du selv ændre hvis du ønsker det.

  3: Det her er bare for at vise, at Nordnet fortæller dig, at om du har 950 kr. og at 60% af disse penge skal bruges for at købe op i Sparindex INDEX Globale Aktier Min Risk, så får du til den sidste kurs (134 kr.) 4 andele. Disse 4 andele vil koste 536 kr. i alt og fordi de ikke eksakt kan ramme de 60%, så udgør dette så (i dette tilfælde) 58.85% af de 950 kroner som står der.

  4:Her viser jeg bare, at Nordnet ikke altid køber op eksakt i det man sætter. Det afhænger af kurser og dine fordelinger. Jeg vil i dette eksempel gerne købe for 900 kr. pr. måned, og derfor har jeg sat 950 for at sikre mig at der i hvert fald bliver købt for 900 kroner. (De skriver at det kan variere maks 10%, så måske skulle jeg sætte 990 kr. over for at være helt sikker :))

 7. Ja, så nu er det op til dig at sætte din Månedsopsparing igang.

  Husk at overføre fra din egen bank til dit depot i Nordnet inden den 5. hver måned (gerne automatisk), så er du sikker på, at det bliver købt den måned 🙂

Du kan altid lave en manuel overførsel og købe lidt ekstra, hvis du vil det. Men så koster det købskurtage som er gældende for helt almindelige handler i et almindeligt depot. Men du kan selvfølgelig også gå ind under dine indstillinger og ændre beløbet til et højere beløb lige den ene måned (så slipper du for kurtage) ;).

Har du nogle spørgsmål, så kommentér endelig, så vil jeg opdatere indlægget! Det vigtigste er, at det giver mening. Der findes ingen dumme spørgsmål! Shoot! 🙂

 

 

59 Comments

 • Claus Holm
  I punkt 2) kan jeg ikke komme videre. Jeg har oprettet et nyt depot, jeg står på Min Økonomi... og hvad så? Hvordan opretter du månedskontien?
  • Linnéa Schmidt
   Hej Claus, Sorry. Det er min fejl. Det er rettet nu. Du skal ind under "Fonde" hvor du kan se månedsopsparingen. Jeg har et nyt screenshot :) Mvh, Linnéa
 • Ingelise
  Hej Linnéa. Du skriver" Du kan altid lave en manuel overførsel og købe lidt ekstra hvis du vil det. Men så koster det købskurtage som er gældende for helt almindelige handler i et almindeligt depot." Vil det sige at hvis jeg en måned vil investere for 1500 kr i stedet for de 1000 kr jeg har sat den til automatisk, så koster det ekstra købskurtage i månedsopsparingen? Mvh Ingelise
  • Linnéa Schmidt
   Hej Ingelise! Virkeligt godt spørgsmål! Jeg skal måske skrive det lidt om. :) Det jeg skrevet er korrekt - da du betaler kurtage ved manuelt køb. Men du har helt ret i at du jo også kunne ændre i indstillinger under din månedsopsparing og sætte den til at købe for 1500 den måned. Det er helt klart den smarte måde. :) Mvh, Linnéa
 • Mette Rokkjær
  Hej Linnéa Tak for alle dine kloge ord jeg støder på diverse steder på nettet. Det er fantastisk at kunne hente inspiration til at investere sine penge. Jeg er helt grøn, men har længe overvejet om jeg skulle investere eller lade være - jeg går også med tanker om at købe bolig, så skal man spare op til det, eller investere...det er jo lige det. Men nu er jeg kommet frem til at jeg vil oprette en månedsopsparing og kun overfører mindstebeløbet på 500kr og så forsætte boligopsparingen til jeg ved hvor det ender :o) Mit spørgsmål går på det lille udråbstegn udfor nogle fonde. Kan se den også er på dit screenshot udfor Dansk invest. Hvad betyder det?
  • Linnéa Schmidt
   Hej Mette, Ej, you are awesome! :D Ja, jeg kan godt forstå du er lidt i tvivl om hvordan du skal håndtere det der med at investere / måske købe bolig. Jeg tænker, at hvis du måske har brug for pengene indenfor nogle få år så er de måske mest sikre på en opsparingskonto til den dag hvor du ved mere? Dog er det jo en mega god idé, at i hvert fald begynde din månedsopsparing - så er du jo på markedet! Og du køber ind regelmæssigt så der minimerer du jo også risikoen for at gå ind lige på toppen ;). Hmm mit svar på spørgsmålet er, at andelerne i fondene koster forskelligt. Udråbstegnet betyder så, at det måske er for lidt penge til at købe den fondsandel (til den % du sat). Så måske skal du investere dine penge i et mindre antal fonde lige nu (så du får en større procent og sum per fond), eller så skal du øge summen du overfører. For at praktisk forklare kan du teste at at ændre de der 500-550 kr till f eks 1000 kroner inde på din månedsopsparing, så burde udråbstegnet forsvinde? Giver det mening? :) Held og lykke med det hele! Og tøv endelig ikke med at spørge igen! Så finder vi ud af det sammen! :) Kh, Linnéa
 • Mette Rokkjær
  Hej Linnéa Tak for dit svar - Det føles faktisk ret awesome at gøre noget aktivt med de midler jeg har til rådighed nu og her. Samtidig føler jeg mig lidt som Bambi på glatis - HAHAHA Jeg benytter lige dit tilbud om at spørge igen :o) Jeg har nu valgt to fonde: Index Global akt min 50% Danske Inv Danmark Indeks kl DKK d 50% (istedet for OMX C25, som gav problemer med !) Hvad tænker du om det? Er det risikofyldt med kun aktiefonde? Har overvejet obligationer istedet for den ene aktiefond, men når renterne er så lave, virker det ikke så interessant. Jeg har pt ikke mulighed for at hæve min overførsel ret meget, så derfor blev det disse to da jeg gerne vil have både danske og globale aktier. Danske invest rates, ved morningstar, højere end C25, så tænker det er et ok valg ;o) Jeg forventer at denne månedsopsparing skal have lov at hygge sig i mange år, minimum 10 år, så har derfor en forholdsvis høj risikoprofil. På forhånd tak - igen ;o) Mvh Mette
  • Linnéa Schmidt
   Hej Mette, Ja, vælger du 100% aktier så er det en høj risiko. Men du køber hver måned, hvilket gør at du får en jævnt indkøbsniveau PLUS at du har en tidshorisont på minimum 10 år. Så jeg synes personlig det lyder som en god strategi, selvom du skal være afklaret med at værdiet af din portefølje helt sikkert vil svinge meget de kommende år. Har du brug for at tage det lidt mere roligt, kan du i sådant fald fordele dine penge og inkludere f eks en obligationsfond. Se evt min svar til Marianne her i kommentarer. :) Hvis dine penge som du sætter over på månedsopsparingen ikke er nok til at inkludere 3 fonde, så ville jeg fokusere på den globale, da du der får en større spredning. Men det er kun mig, og husk på at jeg ikke er rådgiver ;). Haha. Alle er Bambi i starten! Du er mega awesome! :) Pøj pøj med din portefølje. Kh, Linnéa
 • Marianne
  Hej Linnéa. Tak for dit store engagement i at hjælpe nye investorer og jeg igang - det er en kæmpe hjælp :) Et spørgsmål: Jeg har oprettet en månedopsparing og skal have valgt de rigtige fonde. Jeg ved, at jeg gerne vil have en opsparing med 'mellem risiko' (måske jeg er villig til mere risiko om nogle år, men jeg skal lige i gang og se, hvad det er for noget). Hvordan ved jeg, hvilke fonde jeg skal investere i, for at få sådan en 'mellem risiko'? Er det et spørgsmål om fx at vælge en fond, der forhandler 100% aktier og en fond, der forhandler 100% obligationer, og så selv vægte dem fx 70/30? Håber mit spørgsmål giver mening. Mvh. Marianne
  • Linnéa Schmidt
   Hej Marianne, Jeg tænker spontant at du tænker helt rigtigt :) Altså, hvor du vælger en 100% aktiefond og selv vælger hvilken du fordeling du skal have med denne mod en obligationsfond (eller kontanter på konto med "ok" rente). Jeg ved at en del synes om Maj Invest til deres obligations-fordelinger, så kig evt på dem. :)
 • Helle
  Hej Linnéa, tak for et godt blog post. Du skriver: "Lige nu har jeg 50% i danske aktier (passiv fond) og 50% i globale aktier (passiv fond)". Hvordan kan man på Nordnet se, hvilke fonde der er passive og hvilke der er aktive? Er de passive simpelthen bare indeks? Eller hvordan? Og hvordan kan man se, om man er i gang med at vælge en ETF? Har hørt, at det er en dårlig idé at investere i ETF pga skat.
  • Linnéa Schmidt
   Hej Helle! Ja, ofte hedder de faktisk noget med ordet "Indeks", men ellers plejer jeg at læse lidt om fonden på f eks Morningstar.dk eller faktabladet man kan finde inde ved siden af fonden inde på månedsopsparingen. Man kan også få en hint på om det er en indeksfond ved at kigge på ÅOP. Det er meget få som går over 0,6% i ÅOP f eks. Godt spørgsmål. Når det kommer til ETFer så tror jeg, at det mange gange står ETF til sidst, og ellers er det ofte udenlændske ETFer man køber og ikke danske (tror kun der findes en dansk lige nu). Man kan også se det på, at de fleste starter med navnet på "udstederen" (sorry mit dansk der, håber det giver mening. F eks Amundi, BNP Paribas, iShares, Ivesco, Lyxor m.m. Prøv f eks at søge på det inde på ETF-torvet på Nordnet.dk (https://www.nordnet.dk/markedet/etf-lister) eller fondstorvet (https://www.nordnet.dk/markedet/fondslister?page=3&sortField=name&sortOrder=asc) så ved du med sikkerhed :). Morningstar kan sikkert også give mere info. Skriv om du behøver mere hjælp eller noget jeg skriver ikke giver mening. :) Mvh, Linnéa
 • Nicolai
  Hej Linnéa, får man udbytte ved at investere i en fond? Eller geninvestere fonden ens rente? Mvh. Nicolai :)
  • Linnéa Schmidt
   Hej Nicolai, Ja du kan få udbytte fra en fond - disse kaldes for udbyttebetalende fonde. Der findes også akkumulerende fonde som geninvesterer alt udbytteet oftest på at der står "Akk" med i navnet. :) Mvh, Linnéa
 • Vivian
  Hej Linnéa Så fik jeg også oprettet månedsopsparing - yay! Jeg har valgt 3 ETF'er til en start, så er jeg i gang. Jeg har overført 4000 fra mit andet depot. Jeg har 2 depoter, tænkte at holde dem adskilt, så det ene depot kun understøtter månedsopsparingen. Har sat fast overførsl op på 1000 kr/ mnd. Mit spørgsmål er: Hvis jeg vil have 5000 kr investeret her første gang, skal jeg så ændre det under "Beløb" her til Marts-investeringen - og derefter justere ned til 1000 kr igen?
  • Linnéa Schmidt
   Kære Vivian! Hvor er du SEJ! Og so sorry jeg ikke set dit spørgsmål før nu, typisk at det er den 5e.. Men du er helt korrekt. Hvis du ændrer beløbet, så køber Nordnet for det du sat det til. Beløbet kan du altid ændre igen. :) Bh, Linnéa
 • Kristian Lind Olesen
  Hej Linnéa Tak for et spændende indlæg. Jeg er ny i dette og overvejer alvorligt, at oprette en månedsopsparing i Nordnet. Det som jeg er i tvivl om er beskatningen - hvordan er beskatningen i hhv. en investeringsforening og ETF'ere? Hvor kan jeg læse ind på det? mvh Kristian
  • Linnéa Schmidt
   Hej Kristian, ked af at jeg svarer lidt sent. Vi har ikke endnu et eget indlæg om dette, men skal nok skrive et snarest da det jo er et meget centralt spørgsmål. Det er lidt forskelligt med skat for ETFer og investeringsfonde. ETFer er lagerbeskattet, men hvor nogle betragtes som aktieindkomst og nogle som kapitalindkomst (det blev ændret her i 2020 og listen over de som beskattes som aktieindkomst kan du finde f eks her: https://www.shareholders.dk/investorviden/104310/liste-over-godkendte-investeringsfonde-og-etfer). Fonde kan være udbyttebetalende (hvor de beskattes ved realisationsprincippet, dvs du betaler skat når du sælger plus når udbytte kommer) eller lagerbeskattede (hvor du beskattes via lagerprincippet). Måske kan dette indlæg hjælpe til vi får et eget op :) https://www.shareholders.dk/investorviden/104310/liste-over-godkendte-investeringsfonde-og-etfer Bh, Linnéa
 • Nafisa
  Hej! Der står jeres e-bog koster 69,-, men nårman klikker ind for at købe ændrer prisen sig til 89,-? Bh Nafisa
  • Linnéa Schmidt
   Hej Nafisa, 69 kroner var introprisen på guiden :) Dbh, Linnéa
  • Anna
   Hej Linnéa, Tak for et rigtig spændende indlæg! :-) Jeg vil gerne i gang med at investere via månedsopsparingen på Nordnet - i første omgang for et beløb på 100.000 kr. Jeg er lidt i tvivl, om jeg skal gå ind i markedet med hele beløbet, nu hvor markedet er lidt nede, eller om jeg skal gå langsomt ind ved at sprede beløbet ud på for eksempel seks måneder. Hvad ville du gøre? Mange hilsner, Anna
   • Linnéa Schmidt
    Kære Anna! Dejligt du kan lide det. :) Det var da et pænt beløb, sejt gået! Jeg kan absolut følge dine tanker, og din uro over at gå ind med det hele på én gang. Der findes jo desværre ikke noget enkelt svar til dit spørgsmål, da det ikke er nogen som ved hvordan markedet vil gå de kommende måneder - eller år for den delen. Så det er heller ikke nogen som ved om det er bedst at gå ind nu, eller senere.. Dog har statistik vist at jo før jo bedre, og især om du er langsigtet. "Time in the market beats timing the market" (læs evt. dette indlæg for at lære mere om dette: https://moneypennyandmore.dk/kan-man-time-markedet/ ). Så rent rationelt skal man gå ind med det hele på én gang, og så holde fast - MEN, i praktiken, eller måske følelsesmæssig :), er det ikke helt så nemt. Hvis det var mig ville jeg nok starte nu, men måske sprede det ud over dette år måske. Det er lidt urolige tider, og det er ingen som ved hvordan efteråret bliver. Med dette sagt så ved jeg jo ikke helt din situation eller hvor lang tid du kan undvare pengene etc, så mit generelle råd er - starte, men tag det stille og roligt - husk at du skal kunne sove godt om natten, og at det tager lidt tid at lave sin strategi. Men det skal nok komme :) Skriv igen, eller hvorfor ikke inde i Moneypenny-gruppen (så får du flere svar :)), om du har flere spørgsmål. Kh, Linnéa
 • Mikkel
  Hej Linnéa Tak for en super god gennemgang. Tilfældigvis oprettede jeg selv min månedsopsparing hos Nordnet i sidste uge. Jeg har dog et enkelt spørgsmål :) Jeg har valgt 4 forskellige ETF´er med en fordeling på 25%. Dette er gjort for at få en stille og rolig start og langsomt lære "gamet" at kende. Men prisen pr. aktie er naturligvis ikke den samme på alle 4 ETF´er. Lad os sige man investerer for 1000 kr. om måneden, det vil så sige jeg investerer 250 kr. i hver ETF. Hvis nu den ene ETF eksempelvis koster 145 kr,- pr aktie er der ikke råd til at købe en mere i den ETF men omvendt vil jeg kun bruge 14,5% af de 1000 kr. på denne ETF, på trods af mit ønske om 25%. Ved du hvad der sker i en sådan situation? Jeg håber ikke det blev for indviklet ;-) Endnu engang, tak for en rigtig god guide!
  • Linnéa Schmidt
   Hej Mikkel, Tak for din kommentar. Rigtigt godt spørgsmål.. Hmm. Jeg ville nok sikre mig ved at ringe til Nordnet, men jeg selv tror at Nordnet tager din fordeling føre dit maks beløb :) Hvad siger siden når du trykker ind dine 4 ETFer og fordeling? Du burde kunne skrive de 1000 kr ind og vælge de 4 ETFer og så burde du kunne se hvor stor % af de 1000 kr den køber for (altså om den ændrer sig fra de 25% dom du sat som ønske). Vend endelig tilbage om du får bedre svar hos Nordnet ;) Kh, Linnéa
 • Mette Thygesen
  Hej Linnéa. Jeg møder min første udfordring når jeg ikke kan finde ud af hvor jeg opretter et depot mere. Jeg ønsker nemlig også som du at holde lidt struktur på det hele. Kan du fortælle mig hvordan jeg opretter flere depoter samt ændrer navne på dem? På forhånd mange tak. De bedste hilsner Mette
  • Linnéa Schmidt
   Hej Mette! Når du er inde på Nordnet så ser du dit depot på ventre side, og under kan du se en knap hvor det står "Ny konto". Der kan du åbne endnu et depot :) Mvh, Linnéa
 • Bettina
  Hej Kan det svare sig at investere når man er studerende (på SU) eller bliver man “straffet” og det derved er bedre at vente til man er færdiguddannet?? (Læser på mellemlang videregående uddannelse)
  • Linnéa Schmidt
   Kære Bettina, Man har et fribeløb hvert år som man må tjene ved siden af sin SU. Der er nye satser hvert år, og det kan søges op på Skats hjemmeside. Hvis man tjener mere end fribeløbet ja så skal man betale tilbage. Men det er en del ekstra penge om året, så med mindre du har arbejde ved siden af, burde lidt aktiegevinster ikke være et problem. Med aktier er det jo kun af realiseret gevinster, så hvis du handler gennem et normalt depot for frie midler, så er det kun det overskud af aktierne, altså det realiserede overskud som regnes med i fribeløbet. Og man kan jo som studerende sætte et depot op med langsigtede investeringer som du først realiserer om 20-30 år eller senere, og så vægter de ikke ifht din SU. Hvis du derimod handler igennem fx en Aktiesparekonto så lagerbeskattes du hvert år af gevinster, men jeg vil tro der er langt op til dit fribeløb. (OBS på at enkelte fonde og ETF´er også kan være lagerbeskattede). Så jeg vil klart anbefale at starte så tidligt som muligt, med et langsigtet depot. Det er en super investering i dit fremtidige jeg
  • Linnéa Schmidt
   Hej Bettina! Jeg er desværre ikke så indsat i SU, men det er jo et maks du må tjene hvert år. Dog tror jeg det er langt over det man som generelt kan få ud af sin aktieinvestering med få penge investeret, men det er selvf. individuelt. Jeg ville ikke lade det stoppe mig, ring til SU og spørge? :) Signe har også skrevet om dette på vores blog: https://moneypennyandmore.dk/kan_man_investere_pa_su/ Mvh, Linnéa
 • Sabine
  hej Linnéa, jeg går med tanken om at oprette en månedsopsparing, men da jeg er studerende vil jeg nok kun kunne smide 100 kr. ind hver mdr. Jeg har oprettet en konto hos nordnet, men er nu i tvivl om hvad jeg gør. De skriver man minimum skal indbetale 500 kr. pr. mdr. og ellers skal man betale fra sin pensionsopsparing hvis man "kun" kan/vil betale 100 kr. pr. mdr. Jeg har ikke en pensionsopsparing, så er det ikke muligt for mig at få en opsparing og kun betale 100 kr? Mvh Sabine
  • Linnéa Schmidt
   Hej Sabine! Du kan sagtens indbetale 100 kr i måneden og vælge fonde, så vil Nordnet bare købe ind ca hver 5.e måned i dit tildfælde. Du kan sætte den op så den kører, men den vil aldrig købe når der ikke er nogen penge på depotet :) Mvh, Linnéa
 • Anne Sofie Clausen
  Hej Linnea Tak for en virkelig inspirerende blog. Jeg har nu oprettet et depot og venter på, at pengene overføres. Jeg sidder og tænker på, hvad forskellen er på at lave en månedsopsparing med indeks- og internationale fonde, og så på en månedsopsparing med etf'ere og investeringsforeninger? Du laver din månedsopsparing med sidst nævnte, men hvorfor ikke fondene? Hvad er forskellen? Håber du har tid til at svare. Det vil betyde meget. Det er lidt vildt at kaste sig ud i det her med investeringer, når man er helt grøn, som jeg er. Kh. Anne Sofie
  • Linnéa Schmidt
   Kære Anne Sofie, Sejt gået med opstart! Det er enlig ikke nogen forskel, en investeringsforening kan have indeksafdelinger eller andre aktivt forvaltede, og ETFer er enlig nemt sagt indeksfonde. Måske kan mine to indlæg forklare det lidt bedre, jeg syntes selv det var lidt forvirrende i starten :) Her er om investeringsforeninger og fonde: https://moneypennyandmore.dk/hvad-er-en-investeringsforening/ og her om ETFer: https://moneypennyandmore.dk/hvad-er-en-etf/ Pøj pøj med dine investeringer :) Kh, Linnéa
 • Karina
  Hej, kan jeg altid gå ind og tilføje en investeringsfond på min månedsopsparing - løbende - så jeg ikke behøver at vælge op til alle fire på engang? Eller er der noget, jeg skal være obs. på? Tak fordi, I er med til at jeg kommer i gang!
  • Linnéa Schmidt
   Hej Karina, Ja, hvad jeg ved jan du vælge løbende, både fonde og sum. :) Mvh, Linnéa
 • Nana Fischer
  Hej Linnea, tak for nogle virkelig gode, oplysende posts for os grønne investerings-interesserede :-) Jeg vil høre, om der er forskel på den almindelige salgskurtage - og så salgskurtagen for Nordnets månedsopsparing? Bh - og igen, tak for jeres virkelig gode posts, Nana
  • Linnéa Schmidt
   Hej Nana! Tak for din kommentar, dejligt du kan lide vores indlæg :) Jeg er ked af at mit svar er lidt sent. Nej det er ingen forskel på kurtage når du skal sælge :) Nordnet hjölper dig med at købe ind uden kurtage, og så når værdipapirerne så er i dit depot er de ligestillet med alle andre værdipapirer du har der - købt via månedsopsparing eller ikke. :) Kh, Linnéa
 • Nicolai
  Hej Linnéa. Hvilken periode på måneden kan beløbet på månedsopsparingen ændres, for at den handler med det nye beløb næste måned? :)
  • Linnéa Schmidt
   Hej Nicolai, as far as i know så kan du ændre den alle dage inden den 5e hvor der købes. :)
 • Lotte Kurir Andersen
  Hej Linnéa. Udbyttebetalende fonde - hvordan ser jeg om en fond betaler udbytte...? Er det i koden eller er der en liste jeg kan søge (når jeg søger udbytte, kan jeg kun finde de enkelte virksomheder frem). Tusinde tak for en super god FB side og jeres guide-bog :-) mvh Lotte
  • Linnéa Schmidt
   Kære Lotte, Du kan ofte se det på foreningens hjemmeside eller inde på www.morningstar.dk om du søger på fondens navn :) Udbytte kaldes også direkte afkast. Kh, Linnéa
 • Naja Kristensen
  Hej Linnéa, Jeg er også helt ny i det her game og overvejer og skal i gang med at investere. Til det har jeg selvfølgelig også spørgsmål :). Med hensyn til det her månedsopsparing, kan man da ikke "nøjes" med at sætte et engangsbeløb ind i stedet for at sætte ind hver måned? Er det naivt og tro at ens forhåbentlige overskud kan indkøbe det samme som hvis man eksempelt satte 500kr ind hver om måneden. Hvad er den specefikke fordel i at sætte penge ind hver måned? :) Håber det giver mening. Mvh. Naja :)
  • Linnéa Schmidt
   Kære Naja, Du kan sagtens "nøjes" med et engangsbeløb. Det positive med dette er at det statistisk set giver et bedre afkast - jo længere tid du investerer, da du starter din "snebold" tidligere. Det som er risikoen er dog at man kommer ind på det forkerte tidspunkt så at man efter kort tid ser sine investeringer gå ned (tænk f eks om du havde gået ind med det hele i starten af februar i år..), hvilken kan øge risikoen for at du går i panik og sælger. Men det er stadig væk statistiskt set bedre med en stor summe og længere tid, da børsen jo for det meste går op. :) Mange bruger dog månedsopsparingen fordi man vil sprede sin risiko i tid, og at man derfor får en jævn indkøbsniveau da man køber i op- og nedgang. Du kan læse lidt om hvad jeg skrevet om at time markedet her: https://moneypennyandmore.dk/kan-man-time-markedet/ Kh, Linnéa
 • Emilie
  Hej Linnéa, helt vildt nice side i har jer med super gode indlæg! Jeg er studerende og vil gerne invester nogle af mine penge i Nordnets månedsopsparing med en tidshorisont på mere end 10 år. Herved kan jeg se at man manuelt kan vælge investeringsfonde, som du har gjort i indlægget, eller at Nordnet selv har en guide ,der hjælper en med at udvælge fonde, hvorved der så er et minimums overføringsbeløb på 1000kr. hver måned. Hvad vil du råde til at man gør, for en der endnu er grøn på investering? Vh. Emilie
  • Linnéa Schmidt
   Kære Emilie, jeg ville nok selv gå med "den almindelige" så kan du bruge min. 500 kr og vælge selv. :) Er du nervøs over for hvilke du skal vælge? Mit bedste råd (uden at give råd, da jeg ikke må ;)) er at kaste sig ud i det, og der synes jeg månedsopsparingen er super fin da det er gratis købskurtage og du investerer i en fond så du spreder din risiko automatisk :) Mvh, Linnéa
 • Sofie
  Hej Linnéa! Er det rigtigt forstået at man via månedsopsparing ikke betaler noget gebyr for at investere i fonde? Dbh Sofie
  • Linnéa Schmidt
   Hej Sofie, Det er rigtigt. Via månedsopsparingen betaler du ikke noget når du køber fonde, s.k. købskurtage. Men vil du på et tidspunkt sælge betaler du salgskurtage. Men ja, det er helt gratis at købe :) Dbh, Linnéa
 • Ruth Jørgensen
  Jeg havde oprettet en md.opsparing på 1000, men da jeg satte 5000 ind i start, var jeg nødt til at slette den igen for at ændre beløb til første køb.? Bliver lidt nervøs for om det skal slettes hver gang jeg vil ændre beløb.
  • Linnéa Schmidt
   Hej Ruth, Er ikke helt sikker på hvad du mener, men har du oprettet en månedsopsparing så slettes den ikke uden at du aktivt sletter den. Du kan dog ændre det beløb som du vil at den skal købe for, og ændrer dette sig fra måned til måned, så er du nødt til at selv gå ind og ændre beløbet. Nordnet køber aldrig for mere end du sat den til :) Kh, Linnéa
 • Kære Linnéa, Jeg har sat ?? penge ind under Egenkapital under min mdr. opsparing. Jeg kan ikke helt se om den så selv trækker de penge hver måned derfra, fra den egenkapital? - Eller skal det være sat direkte fra ens bank hvor jeg tilmelder den til betalingsservice? Håber mit spørgsmål giver mening :) - Tak for jeres hjælp ellers. Dbh Lisa
  • Linnéa Schmidt
   Kære Lisa, Du skal have penge på det depot som er tilknyttet din månedsopsparing, og der skal der være penge hver måned (jeg har sat en automatisk overførsel fra min bank til kontonr på det depot hvor min månedsopsparing er tilknytte). Men du kan sagtens også have en større sum på depotet om du vil sprede det ud, så trækker bare Nordnet den sum du sat den til. :) Var det svar? :) Kh, Linnéa
 • Trine
  Hej Linnéa Jeg forstår mig ikke helt på Nordnet. Jeg har oprettet en månedsopsparing med en fast overførsel på 500kr. og så har jeg sat 500 kr. som en start over på min konto. Under min månedsopsparing på min side, står der, at jeg har 500kr. i beløb og de to fonde , jeg har valgt. Hvor på min side følger jeg min investering? På min depotoversigt og min økonomi, står der 0 kr. på det hele...?
  • Linnéa Schmidt
   Hej Trine, Kan det være fordi månedsopsparingen ikke købt op endnu? De køber for dig den 5.e hver måned. Så næste ganger den 5.e december, og så plejer det at komme op på dit depot nogle dage senere :) Kh, Linnéa
 • Cecilie Katharina
  Jeg er nysgerrig Jeg forstår ikke, hvordan du er nået frem til, at det lige præcis er de tre fonde du vælger Der er så mange! Hvilke kriterier bruger du når du vælger nye fonde/aktier? Det er min største udfordring til at komme rigtigt i gang (indtil videre har jeg investeret i aktier hos Tryg og købt andel i Nordnet Indeksfond Danmark). Men hvordan ser jeg fx om Nordnet Indeksfond Danmark er "bedre" eller "værre" end Danske Invest Danmark som DU har valgt? Mit mål er at sætte en månedsopsparing op, og så have ekstra kapital til at købe enkeltaktier ved siden af. Jeg ved godt, man skal prøve sig frem, men jeg synes det er svært uden at have nogen kriterier at prøve sig frem på, hvis det giver mening. VH Cecilie
  • Linnéa Schmidt
   Hej Cecilie, Jeg udgår fra indeksfonde, og fandt ud af at Sparinvest og Danske invest havde nogle af de billigste indeksfonde. På det tidspunkt kunne man ikke købe Nordnets egne fonde, og jeg er ikke interesseret i lagerbeskattede produkter :) Du kan sammenligne fonde via www.morningstar.dk, hvor du først søger på den ene fond og derefter går ind på diagram hvor du kan søge efter en fond at sammenligne. Der ser man tydeligt forskel i afkast :) Lige Nordnets egne er stadig ret ny, så der er der stadig svært at se. Men den burde faktisk give lidt bedre, kan man synes, da du som Nordnetkund får en lavere ÅOP OG gratis kurtage. Jeg kan dog godt lide udbytte og at jeg kan styre skat :) Kan godt forstå det er forvirrende. Giv endelig input om jeg skal lave en video eller andet som kan forklare bedre, hvis det er. :) Kh, Linnéa
 • Emilie Petersen
  Kære Linnéa. Tusind tak for et rigtig godt site. Jeg overvejer dels en opsparing hos Nordnet med en mellemlang periode (5 år) og en opsparing med en lang periode (10 år). Synes du det vil give mening eller er det bedre at samle det under én månedsopsparing? Jeg har desuden en opsparing på knap 500.000 kr. som blot står i banken - jeg er helt ny ift. at investere og er som mange andre bange for at miste f.eks. en opsparing som denne. Omvendt får jeg minusrenter i banken. Vil du anbefale at de også sættes ind på en månedsopsparingskonto eller...? På forhånd tak. Bedste hilsner Eva.
  • Linnéa Schmidt
   Kære Eva, Jeg ville nok selv starte to forskellige depoter med månedsopsparings-delen tilføjet for de to strategier du har der, men det er jo kun mig - og fordi jeg synes virkelig meget om struktur og at se mine penge i kasser :). Så det er helt op til dig, hvis du hellere vil have det hele samlet og laver en strategi for hvordan du rebalancerer løbende (justerer risiko ved at købe/sælge aktiefonde/obligationsfonde f eks). Helt op til dig altså :) Ang de 500.000, så er det svært at rådgive dig uden at vide mere (og jeg må heller ikke rådgive da jeg ikke er finansiell rådgivere med licens :)). Men jeg ville sige at du skal tænke over hvad du vil bruge disse penge til, og hvornår du skal bruge dem. At have 500.000 kr i buffer er virkelig meget, men igen - om du har en livssituation som kræver en stor buffer (hus, biler, sommerhus etc hvor uventede ting kan ske), eller om disse penge skal bruges snart, og det føles godt i din mave med denne størrelse så er den jo ok for dig. Jeg ville nok selv investere en del, da det er mange penge - og med dagens lave renter, ja endda i minus, så mister du garanteret penge ved at ikke give dem en chance for at give dig et afkast. Husk at du kan investere med den risiko som føles godt for dig. :) Håber det gav lidt svar, skriv endelig i gen, eller i MOneypennygruppen, om du har brug for mere sparring :) Kh, Linnéa
 • Emilie Piil
  Hej Linnéa Tusind tak for super god information og kvalificeret sparring og skulderklap. Jeg har så meget respekt for det, som du/I arbejder for med Moneypenny! Jeg vil sætte en månedsopsparing op, og her leder jeg efter en indeksfond/-forening, der er realisationsbeskattet (og dermed udbyttebetalende). Jeg har ledt efter overskuelige lister mv., men jeg kan ingenting finde! Har du et godt tip til, hvordan man kan læse fondenes navne og evt. derigennem se, om de er realisationsbeskattede? Eller hvordan plejer du selv at overskue dét uden at skulle slå hver enkelt fond op? BH Emilie
  • Linnéa Schmidt
   Hej Emilie,nu virkede det til at du har fundet det du spurgte om, men ellers har jeg også skrevet lidt om det i slutningen af dette indlæg (https://moneypennyandmore.dk/hvordan-fungerer-skat-for-aktier-og-fonde/) (burde nok lave det til sit egne og lægge ind dit tip med at filtrere under "børs og marked" :) Kh, Linnéa

Leave a comment