Log ind
Log ind

Moneypennybloggen

Her finder du vores gratis vidensbank

Søger du løbende læring, inspiration, sparring og et

fælleskab om investering og privatøkonomi?

Mine 5 bedste sparetips

Mine 5 bedste sparetips

I dette indlæg har jeg samlet de 5 sparetip jeg synes bedst om, og 28 andre sparetip som måske kan give lidt inspiration :).  Mine 5 favoritter, har hjulpet mig med at øge min opsparingsgrad betydeligt. Når du er begyndt at kontrollere din økonomi, og hvor du kan spare, bliver du automatisk mere bevidst omkring din økonomi og bliver mere sparsommelig. "Mange bække små” er faktisk sandt - du kan spare meget op, flere steder fra, som faktisk bliver til noget! Det er ikke de store indkomster, der skaber millionæren, det er de små udgifter. :)


Her er mine favoritter og nogle andre, som jeg synes giver god mening. 🙂

MINE 5 BEDSTE SPARETIPS

    1. Spar op til dig selv først


Dette er mit yndlings tip! Det betyder, at så snart lønnen kommer ind, overfører jeg penge til min investeringsbank Nordnet, hvor jeg primært investerer direkte i min fondsbeholdning eller i udbytteaktier. Jeg bruger både Nordnets automatiske Månedsopsparing (se vores introduktion til denne i et lille onlinekursus  HER og et blogindlæg HER) men jeg gør det også manuelt.


Hvad jeg synes er vigtigt med netop dette tip, er at du lever for de penge, der er tilbage. Du narrer hjernen på en måde, fordi du ikke ser de penge, som du "sparede væk" med det samme.


    2. Bliv ikke fanget i automatiske overførsler!


Dette er et tip, der let glemmes. Fordi du let glemmer disse udgifter! En af grundene til, at Netflix, Spotify og andre streamingtjenester klarer sig så godt, er dels fordi de tilbyder abonnementer. Træningskort er nøjagtigt detsamme. Når du ikke aktivt har brug for at betale en regning, bemærker du ikke, hvornår de hundrede kroner bare forsvinder. Så tænk over, om du virkelig bruger tjenesterne. Hvis du har savnet dem og vil have dem tilbage, er det jo tegn på, at det er noget du bruger og derfor har værdi af. Bevidste valg er det vi vil hen til. 🙂


    3. Ha' et struktureret budget


Ja, budget kan virke kedeligt. Men det er så vigtigt. Hvis du kender dit budget, ved du, hvor meget du kan spare til din buffer, dine forskellige målopsparinger (altså opsparinger til et specifikt formål) eller til dine investeringer. Jeg troede, det ville være rigtig tørt at rode med mit budget, men det er faktisk ret sjovt at holde styr på, og man er undertiden overrasket over, hvilke små beløb der kan spares på en måned. Jeg prøver normalt at gøre det til en sjov / hyggelig aktivitet. En weekend tog min kæreste og jeg, og gik vores fælles buffer igennem i cirka en time, da vi var på et slotsophold på Hindsgavl slot. 🙂

Ellers tager jeg gerne en kop te eller et glas vin og hygger mig med det. :)


    4. Gennemgå dine udgifter


Her tænker jeg på udgifter sådan generelt. Fra take-away kaffe til forsikring, el, renter, tv, bredbånd osv. Hvad betaler du, og hvad får du? Kan du samle forsikring ét sted? Er der bedre tilbud på elektricitet? Har du forhandlet din realkreditrente, hvis du ejer dit hjem? Hvis ikke - gør det i dag, du kan spare flere tusinde kroner om året ved at være en bevidst og krævende kunde. 🙂 Hvis du har dyre (høj rente) kreditlån, kan du også lægge en strategi der prioriterer at få betalt disse af, for at få lavere månedlige udgifter.


Shopping: Når jeg får en spontan trang til at købe noget, tænker jeg over, hvor mange timer jeg har brug for at arbejde, for at kunne købe den ting... eller hvor mange aktier, jeg kan få for det samme beløb, og hvad det kunne blive til, hvis jeg investerede dem i 10 år. 🙂


    5. Hav tydelige besparelses/opsparings-mål


Dette er faktisk ret vigtigt, fordi det er nemmere, eller rettere sagt din hjerne har det nemmere med, at lægge penge i forskellige foruddefinerede poser, eller kasser (se f.eks. min egen investeringsstrategi - kasser, kasser, kasser :D ). Penge er ikke kun økonomi, men også følelser, hvilket betyder, at du ikke altid opfører dig rationelt med dine penge. Derfor er det godt at hjælpe hjernen undervejs. Lønnen er for eksempel for at betale regninger, mens de penge, du får i fødselsdagsgave, eller som du får tilbage på skatten, er for noget helt andet. Så sørg for at finde besparelses/opsparings-mål, der motiverer dig mentalt. Lav lister, struktur, skriv mål - find ud af, hvad der fungerer for dig.


Det var mine top 5 sparetip. Herunder vil jeg lige nævne nooogle flere ;). Håber de kan inspirere. :)

SPARETIPS: MAD

  1. Madpakke (Jeg sparer f.eks. ca 6.000 om året ved at lave madpakker)
  2. Cykle til arbejde / skole, hvis det er muligt (her sparede jeg ca 4.500 om året ved at cykle til arbejde, dengang jeg boede i Aarhus)
  3. Termokande med kaffe (hvis man er studerende eller hvis det ikke er gratis på arbejdspladsen)
  4. Ugentligt budget for shopping, madlavning og mad.
  5. Køb sæsonbetonede frugter og grøntsager
  6. Gå aldrig på shopping, når du er sulten (Dette øger impulskøb)
  7. Bag dit eget brød (godt, sundt og billigt - og lugter fantastisk derhjemme)
  8. Vegetarisk mad er godt, sundt og billigt
  9. Dyrk dine egne krydderurter og evt. grøntsager
  10. Pluk svampe og bær i løbet af sæsonen og frys
  11. Er der frugttræer i nærheden? Spørg, om du kan få lidt fra naboen? De fleste har mere, end de kan spise. Bag en æblekage som tak? ;)

SPARETIPS: BUDGET & INVESTERING

https://moneypennyandmore.dk/store/e-guiden-sadan-starter-du-din-pengemaskine12. Sørg for, at du ikke betaler for meget i ÅOP! (Læs mere om, hvor vigtigt dette er HER).

Dette er et ret vigtigt sparetip, da du i det lange løb kan spare mange tusinde kroner på at vælge den billigere fond.


13. Afdrag, hvis det er en mulighed, for at reducere dine evt. renteudgifter.


14. Betal regninger til tiden, så du undgår påmindelsesgebyrer.


15. Hvis du har en buffer, du er fortrolig med, skal du begynde at investere regelmæssigt hver måned. Hvis du vil komme i gang med dine investeringer, men ikke ved hvor du skal starte, skal du læse mit startindlæg HER eller købe vores E-guide til kun 129 kr HER.

ØVRIGE SPARETIPS

16. Sammenlign mobilabonnementer


17. Prøv et købsstop i en måned, det gør dig mere tankevækkende også i fremtiden (Se vores købestopskalender HER som kan hjælpe dig!)

18. Kan du få mere i løn? Sørg for at forhandle lønninger (Får du pension? Om ikke - forhandle! Skift job for at øge din løn?)


19. Er du studerende? - gennemgå eventuelle rabatter der findes :) F.eks. er der studerenter-rabat på kurtage på Nordnet (19 kr. som minimum sammenlignet med 29 kr. normalt)


20. Planlæg din garderobe. Shop ikke spontant, men tænk på forhånd, hvad du har brug for, og fokuser på holdbart og nyttigt tøj). Måske skulle du prøve en kapselgarderobe?


21. Køb / sælg brugt (DBA, Børneloppen eller andet) og lån bøger eller læs magasiner på biblioteket


22. Isoler huset, hvis du har et - opvarmning er dyrt


23. Kontroller altid, at du får den bedste pris når du handler (jeg fik f.eks. et TV 1000 kroner billigere, fordi jeg jeg dobbelttjekede, om det var billigere online. (Flere steder har en form for pris garanti)).


24. Et virkelig godt sparetip er ikke, at være bange for at forhandle (jeg fik et par jeans til -25% i en lille butik - kun fordi jeg prøvede! Ja, lidt grænseoverskridende, men øvelse gør mester)


25. Opvaskebørsten og kluden kan køres en eller flere gange i opvaskemaskinen


26. Citroner kan med fordel bruges til rengøring


27. Vask så koldt som muligt og kør fulde maskiner

SPARETIP : REJSER

28. Skal du rejse - book på ulige tidspunkter, så du får den bedste pris


29. Rejseforsikring - tjek hvad der er inkluderet i din hjemforsikring for ikke at betale for meget for en dobbeltforsikring


30. Medbring dit eget vand og rejsesnacks i stedet for at købe på vejen


SPARETIP : ELPRISER!

Opdateret 2022-09-26, hvor elpriserne er ved at skyde i loftet. 


Her under nogle tips til hvordan du kan være mere opmærksom på dit energiforbrug. Kilder er fra tekster jeg har fundet hos elselskaber.


31. Opvarmning: (står for 60% af energiforbruget):

→ Åbne mange vinduer og luft hurtigt ud i "træk", dette er bedre end at lade et vindue stå i længere tid. 
→ Lad der være frie gange foran radiatorer. Ryk fx en sofa 20 cm fra.

→ Kan du have en grad koldere? ( Du sparer 5% af dit totale energiforbrug pr grad du går ned)

→ Øge isolering på træk fra vinduer og døre


32. Varm vand: (står for 20% af energiforbruget): Kan du gå i bad mindre hyppigt og/eller tage kortere bade?
OBS. Ved at gå i bad i 10 minutter forbruger du ca 5 kWh.  → Betaler du 5 kroner Per kWh, så koster hver 10-minutters bad 25 kroner. Går du i bad 10 minutter hver morgen, så er dette en månedsudgift på ca 750 kr og en årsudgift på ca 9.000 kr. Er I en familie hvor flere gør dette, så kan der altså være mange penge at spare her.  

OBS. 12,5 minutters bad er ca et karbad.  Så i forhold til et langt bad er det måske billigere for dig at tage et karbad, hvis du har et? :)


→ Luk for vandet når du bruger shampoo etc. 


→ Kan du skifte til et vandbesparende brusehovede som bruger mindre vand? 


33. Opvask, køleskab, fryser og madlavning: 

→ Har du korrekt temperatur? 4 i køleskab og -18 i fryser. 

→ Gummiliste i køleskabet. Er den tæt nok? Kan du trække et mellemlagspapir igennem nemt, så skal du måske have en ny liste.  

→ Fyld altid opvaskemaskinen helt op.

→ Læg låg på når du koger vand op  (sparer op til 30%)

→ Skal du gemme rester? Lad maden køle meget ned INDEN du putter den i køleskabet. (Dog må det ikke stå fremme for mange timer pga bakterier, og fx ris skal køles ned ret hurtigt).

→ Tø mad op i køleskabet. 



34. Belysning og elektriske maskiner

Skift til LED (bruger kun 20% af en almindelig pære) 

→ Slet alle standby, sluk helt for tingene. (Spare estimat: ca 200 kWh pr år)

→ Sluk lamper når du ikke bruger dem..

→ Træk kontakter ud når du ikke bruger dem.


35. Vask og tør

→ Fyld vaskemaskiner helt op. Hvis det er muligt/hygienisk så vask ved en lavere temperatur.  

→ Regn på forbruget hvis du skifter til en bedre og mere energieffektiv vaskemaskine eller tørretumbler.

→ Tør så meget som muligt uden tørretumbler :)


Jeg fik også en mail fra en sød læser, hvor hun gav tippet om denne side med tjekliste i forhold til at spare på sin elregning: https://eltjek24.dk/spar-paa-din-elregning/ 



Nå, det var 35 sparetips! Kommenter endelig, hvis du har flere!


God opsparingslyst! ;D

1 Kommentar
Christina
Slået op den  17/10/2022 09:04 Lad dig ikke friste af merkøb hvis du ikke har brug for det. Der er ofte tilbud køb 2 eller 3 af noget, fx en agurk til 7 kr, 2 agurker for 12 kr ..... Men hvis du ikke når at spise begge agurker, var det faktisk bedre og billigere bare at købe 1. Omvendt kan merkøb af nogle ting, som ikke rigtig forgår - shampoo, toiletpapir, vaskepulver mm giver rigtig god mening.
Tilføj kommentar

Om os

Moneypenny blev skabt i 2016, for at inspirere flere danske kvinder til at investere og for at arbejde for en øget økonomisk ligestilling i Danmark. Gennem foredrag, dialog, events og netværk inspirerer og opmuntrer vi kvinder til at tage et bevidst valg omkring deres økonomi, spare mere op og investere.

Kom med på vores nyhedsbrev!

Gå ikke glip af gode tips og tricks omkring privatøkonomi og investering, samt information omkring kurser, webinarer, nye bogudgivelse, nyheder m.m. 

Skriv dig op til at modtage tips og trick og nyheder her:

Navn Påkrævet felt!
Mailadresse* Påkrævet felt!

Connect & Follow

Copyright Moneypenny and More 2024


Læs om vores handelsbetingelser her

Læs om vores GDPR regler her

Din kurv er tom Fortsæt
Indkøbskurv
Subtotal:
Rabat 
Rabat 
Se detaljer
- +
Udsolgt