fbpx

Mit første år som investor

Indlæg skrevet af Moneypenny medlem Karina Stenå

2019, mit første år med aktier.

Der er sikket mange der ved meget mere end mig, til gengæld har jeg for kun 1 år siden stået som helt grøn på aktiemarkedet. Jeg håber mit lille skriv kan give nogen mod til at kaste sig ud i investeringsmiljøet.

 

Mest brugte begreber.

FA- fundamental analyse.

Jeg er til FA, det vil sige jeg bruger meget tid på at lære om mine aktier, jeg læser alt om aktien, da det fortæller mig om der er nyheder på vej der kan få aktien til at reagere op eller ned.

TA- Teknisk ananlyse.

TA er for folk der går mere op i at læse grafer og kurver, og reagere ikke på nyheder på aktien. (jeg har stor respekt for dem der kan, men bruger det ikke meget selv, da jeg bedre kan lide at se frem ad, hvor TA er historik)

Volatil

om en aktie er volatil, fortæller hvor store udsving der er på aktiekursen. Små aktier med lav omsætning er meget mere volatile end store aktier som evt. NOVO.

 

Aktiedepoter

Der er flere steder man kan have sine aktiedepoter. Man kan bede sin bank om at åbne et depot, eller man kan som mange, bruge Nordnet eller Saxo bank. Jeg har de 2 sidste i dag. Jeg startede i danske bank, med en kapitalpension, men fandt hurtigt ud af at jeg syntes de havde for dyre, både i omkostninger til køb og salg, men også bare for at have et depot. Derfor valgte jeg at nordnet til at hjælpe mig med at overfører det, da det var gratis at have depotet hos dem. Saxo bank er klart det billigste, depot er gratis, og det er meget billigt at handle. Man kan ikke have pension hos Saxo men kun aktiesparekonto ( en konto på max 50.000kr., med billigere skattetryk), eller alm. Aktiekonto med frie midler. Saxo banks side er lidt besværlig at arbejde med, så jeg vil anbefale nordnet som første sted at oprette et depot, hvor der er en introduktionsperiode uden købs gebyr. Der kan man både have sine pensioner og egne midler i depoter.

Når man får oprettet sit depot er der et konto nr. tilføjet hvor man kan sætte penge over på depotet, og normalt efter nogle timer, står de på dit depot.

 

Investeringsprofil

Når du skal til at vælge hvad du skal investere i skal du mærke med dig selv hvilken investeringsprofil du vil være.

Er du til passive investeringer hvor du ikke skal bruge så meget tid på det, så findes der index hvor man får et gennemsnit, og fonde hvor du køber en gruppe firmaer inden for samme branche (mindre risiko)

Du kan også være aktiv investor Der kan du have mere bestemmelse over hvor du vil investere. Jeg følger mine aktier mange gange om dagen, og jeg syntes det er lidt som hvor tit man skal veje sig når man er på slankekur, så er det et temperamentsspørgsmål om hvordan man har det bedst med at følge sin investering.

Det næste er om du er til de store firmaer som ikke er så volatile, og som betaler udbytte 1-2 gange om året (udbytteaktier), eller om du er til større risiko og godt tør nogle af de små nye firmaer, som kan mangedoble deres kursværdi, men kan også risikere at ikke få godkendt deres produkt (vækstaktier).

Mine aktier

Jeg har kun aktier, min portefølge er en blanding af nogle anlægsaktier der giver udbytter, og nogle vækstaktier, der er meget volatile. Det var sådan, det var rigtigt for mig. Jeg har ikke investeret mere end jeg har råd til at tabe, men efterhånden som jeg har flere aktier der er givet over 100 % i afkast (overskud), så får man blod på tanden, det har gjort at jeg investerer alt overskud hver måned.

Hvis der er nogle af mine aktier der falder rigtig meget, har jeg ro i maven, og spørger mig selv om jeg stadig er tryk ved min investering, og køber evt. Mere op ved at sælge nogle af de aktier der har haft vækst længe.

Jeg har mine faste ca. 5-6 aktier, og så har jeg en liste på ca. 10, som er aktier jeg har på observationsliste, det vil sige jeg følger dem tæt. Det kan være aktier jeg har læst om.

Jeg er rimelig god til at få afviklet aktier selv med lille tab hvis der er noget fundamentalt der ændrer sig, sværere syntes jeg det er at skille sig af med en aktie man har haft stor glæde af, som måske er på vej til at vende næsen sydpå.

Hvor søger man informationer

Når man har købt en aktie, står der i bunden af aktien hvis der væsentlige nyheder på aktien.

Børsen.dk, her finde man alle de væsentlige nyheder, og man kan se alle kurser, men før nyhederne kommer der har de som regel været på Watch nyhederne. Det betyder at hvis du følger en medicin aktie, så er MedWatch.dk der hvor nyhederne kommer først, det kan gøre du nogle gange er før markedet.

Millionærklubben er et god og hyggeligt program. Det var før på Radio24/7, men kan nu høres når det passer en. Millionærklubben har sin eget FB side med dagens program, der bliver sendt kl. 9-9.55 alle hverdage.

Mange aktier har FB-sider hvor der er investorer der har investeret fra 500 kr. til mange millioner, det er her man får rigtig meget information, men vigtig man selv sorterer i det man hører, da hype forekommer i stor stil.

 

Det der undrede mig meget.

Når firmaet kom med et kanon regnskab, så kunne aktien falde ?- svaret kunne være at dem der har aktien havde regnet med mere, eller det informerede allerede var indregnet i den daglige kurs.

Så når man læser noget som en nyhed på et stort medie, så husk der kan være nogle FA investorer der har vist det længe, og forvent ikke altid et kæmpe spring.

 

Jeg handler i dag kun danske og svenske aktier. Den danske børs har åbent fra 9-17, og den svenske fra 9-17,30. I starten havde jeg også amerikanske hvor børsen har åbent 15,45-22, men der er en ekstra omkostning ved depot på udenlandske aktier. (har ikke helt styr på de regler)

 

/Karina Stenå

 

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment