fbpx

Nordnets nye indeksfonde og mine tanker om disse

udbytte

Opdateret februar 2021

Nordnets nye indeksfonde og mine tanker om disse

Nordnet lancerer 4 nye indeksfonde, som er de billigste i Danmark blandt de danske fonde. Mellem 0.2-0.4% vil de ligge på, hvilket betyder, at det vil blive nogle af, hvis ikke DE billigste indeksfonde på det danske marked. Selvfølgelig findes der ETF’er som er lidt billigere, men der har du også valutaveksling og kurtage. Nordnets nye indeksfonde er helt kurtagefrie, hvilket jeg som svensker synes er på tide (i Sverige betaler vi kun kurtage for aktier og ikke for investeringsfonde)! 😉

Nordnet havde tidligere flere indeksfonde. Disse talte, foruden Danmark, også de andre 3 Skandinaviske lande (Sverige, Norge og Finland). Den gamle danske indeksfond vil fra oktober 2020 have en ÅOP på 0,2%. De andre skandinaviske indeksfonde fra Sverige, Norge og Finland kan man ikke længere købe, men de lukkes dog ikke helt ned. Så hvis du ejer nogle af disse, så betyder det, at du kan beholde dem og sælge dem, men de kan altså ikke længere købes. Deres ÅOP er den samme som tidligere.

Jeg er er helt vild med Nordnets initiativ

Vi har en affiliate aftale med Nordnet som er aktiv i perioder, hvilket betyder, at hvis du starter en konto på Nordnet via vores link (er den ikke aktiv brug bare nordnet.dk :)), så støtter du også os. Jeg vil bare være helt tydelig, at jeg altid er 100% transparent i alle mine artikler, og ville aldrig reklamere for en platform (med eller uden affiliate) hvis jeg ikke selv syntes rigtig godt om den og selv bruger den. Og jeg er helt vild med Nordnets initiativ. Og det er primært fordi det de har lavet nu, er noget jeg har savnet RIGTIGT meget på det danske market. Billige, nemme og kurtagefrie indeksfonde! Selvfølgelig er det brilliant markedsføring fra deres side, synes jeg (ja, de har endda lavet rigtige små fond-flasker for at sprede budskabet hehe), men jeg må ærligt sige, at jeg elsker det.

Selve produkterne vil jeg gennemgå mere i detaljer her nedenunder, men primært synes jeg, det er et stærkt move fra Nordnets side, at tilbyde danskerne dette. Udover et godt move fra Nordnet er det også “et nudge” til alle konkurrenter, som måske vil presse sine gebyrer og dermed en mulighed for, at vi danske investorer kan få bedre investeringsprodukter. – Dette er kun godt, hvis du spørger mig. De nye indeksfonde fra Nordnet, vil du kun kunne købe via Nordnet, altså hvis du er kunde/bruger hos Nordnet. Det er helt gratis at have et depot på Nordnet, og det er helt ok at have flere depoter i forskellige banker.

Kort opsummering af de 5 nye indeksfonde

Information fra Nordnets side:

Nordnet Indeksfond USA

Denne fond følger udviklingen i S&P 500, altså et af de største amerikanske indeks med 500 virksomheder som Apple, Microsoft og Amazon. Her spreder du din risiko i nogle af de største amerikanske virksomheder, se listen på S&P500 HER. Det er ingen screening/filtrering på bæredygtighed hvad jeg ved. Du betaler 0.3% i ÅOP og ingen kurtage. (Fonden går som kapitalindkomst.)

Nordnet Indeksfond Global.

Her får du en fond som følger det globale indeks MSCI World Index (Bloomberg Ticker: NDDUWI). Du får spredning i over 1.500 virksomheder i 23 lande verden over. USA udgør den største andel, dernæst regioner i Europa og Asien og sidst resten af verden. Her følger du verdensmarkedet og får en rigtigt god spredning. Du betaler 0.3% i ÅOP og ingen kurtage. Du betaler 0.3% i ÅOP og ikke noget kurtage. (Fonden går som kapitalindkomst.)

Nordnet Indeksfond Europa.

Nordnet Indeksfond Europa følger et indeks (MSCI Europe Index (Bloomberg Ticker: M7EU)). De vigtigste sektorer i dette indeks er sundhed, forbrugsvarer, finans og industri og du får som investor del i f.eks. Nestle, AstraZeneca og LVMH Moet Hennessy. Du betaler 0.3% i ÅOP og ingen kurtage. (Fonden går som kapitalindkomst.)

Nordnet Indeksfond Nye Markeder.

Nordnet Indeksfond Nye Markeder følger udviklingen i mere end 1.000 virksomheder i 26 lande, den følger MSCI Emerging Markets Index (Bloomberg Ticker: NDUEEGF). Det største land repræsenteret i denne fond er Kina, men også Indien og Brasilien er med. Virksomheder du får her er f.eks. Tencent og Alibaba. Du betaler 0.4% i ÅOP og ingen kurtage. (Fonden går som kapitalindkomst.)

Nordnet Indeksfond Danmark.

Nordnet Indeksfond Danmark følger det danske market, og er den samme som det altid været. I Oktober øges dog ÅOP fra 0% til 0.2%, hvilket stadigt er meget billigt. Fonden følger aktieindekset OMX Copenhagen 25 GI Index (OMXC25GI) og dermed også afspejle det afkast, som indekset genererer. I fonden er det ikke nogen aktie som nå udgøre mere end 20%). (Fonden går som aktieindkomst.)

Er passiv investering godt?

Dette er en diskussion som har været til stede i lang tid. Jeg har endnu ikke fundet et studie som viser, at de aktivt forvaltede fonde gør det bedre. Jeg er meget glad for indeksfonde og det disse fonde tilbyder for private investorer som ikke har tid eller interesse for aktiehandel. -Selv jeg som har interesse for enkelt aktier har en base af indeksfonde i min portefølje. Læs mere om mine tanker om aktiv vs. passiv investering i DETTE indlæg.

Udover dette skriver Forbrugerrådet TÆNK sådan her efter sin undersøgelse om aktive vs. passive fonde:

”Det, som vi grundlæggende kan se ud af testen, er, at de passive investeringsforeninger klarer sig lige så fint – eller i rigtig mange tilfælde bedre – end de aktive investeringsforeninger.”

Nordnets nye indeksfonde og fordele og ulemper ved disse

 

Fordele

 • Billig og nem risikospredning (0.2-0.4%)
 • 0 kr i kurtage og ingen minimumskurtage.
  –> Så vil du bare ind og prøve at købe noget for første gang, så synes jeg dette er et godt bud :). Man lærer mere om investering og om sig selv som investor hen ad vejen, og her betaler du ingen kurtage (gebyr for at handle) og der er ikke et minimumsbeløb.
 • Beskattes med lagerprincippet og som kapitalindkomst så passer det godt til børn som kan bruge sit frikort. OBS på Danmarksfonden som beskattes som aktieindkomst og via realisationsprincippet.

Ulemper

 • Kun mulighed for lagerbeskatning (de har ikke udbyttebetalende fonde, hvilket jeg synes ville være godt at kunne vælge) – alle uden Danmarksfonden beskattes som kapitalindkomst (kan også være en fordel afhængig af hvordan man ser på det :)).
 • De er syntetiske, det vil sige at de, enkelt sagt, ikke køber de underliggende værdipapirer men replikerer indekset syntetiskt. Det er lidt kompliceret, så jeg lader Brian Buus Madsen, Head of Business Management @ Nordnet forklare (du kan btw læse hele blogindlægget med spørgsmål og svar om fondene HER). Her er et af hans svar fra en kommentar på indlægget jeg linkede til:

  Der findes mange fonde som er syntetisk replikerede, og selvom jeg godt kan lide de fysiske, så er jeg ikke urolig for at Nordnet skulle gå konkurs. Derudover er JP Morgan modpart, altså USA’s største bank som støtter op.
 • Der findes stadig ETFer som er billigere 🙂 (dog koster disse i kurtage og valutarisiko)
 • Det er ikke rigtigt bæredygtigheds-screening på disse fonde. Der findes dog indeks som tager højde for dette, så jeg venter på Nordnets næste skridt 😉

Vil jeg investere i Nordnets nye indeksfonde?

Nye indeksfonde fra Nordnet

Jeg vil fortsætte med min månedsopsparing i de fonde jeg har i dag, dvs primært med Sparinvest. Da jeg pt ikke er interesseret i at købe noget som beskattes som kapitalindkomst vil jeg kun overveje disse fonde til min datters depot. Især USA og Europa-fonden synes jeg virker spændende, men de giver allesammen samlet en rigtigt fin spredning. (Update februar 2021: Da Nordnets Danmarksfond er blevet ændret til aktieindkomst og realisationsbeskattet køber jeg nu denne i min månedsopsparing.)

Jeg skal nok skrive et indlæg om hvordan jeg vil strikke det hele sammen når jeg kommer dertil. Og jeg vil følge op på det løbende. Da det er kurtagefrit, så vil det ikke koste mig gebyrer udover ÅOP for at tilføje disse fonde i depotet. Så ja, det eneste jeg er lidt i tvivl om er, at de er lagerbeskattede og kapitalindkomstbeskattede (dog går Danmarksfonden som aktieindkomst). Det synes jeg personlig er lidt noget bøvl, og ikke så vild med det generelt. Men de er perfekte for min datter Lærke og hendes depot for minderårige, da hun kan bruge sit frikort (dog ville jeg anbefale alle først at starte en børneopsparing fremfor et depot, fordi der er ALT afkast skattefrit – mere om det en anden gang ;)).

Disse nye indeksfonde er altså ret konkurrence-dygtige med sine lave ÅOP’er. Man vil heller ikke have den samme valutarisiko når du investerer i Nordnets fonde, som man har i ETF’er. Uanset, synes jeg det er et virkelig godt initiativ fra Nordnet og nogle gode produkter, som jeg håber vil gøre det nemmere for danskere at komme i gang med at investere. Jeg tror stadig mange er utrygge ved ETF’er (ja, bare navnet er jo lidt mærkeligt…), og derfor er disse fonde et rigtigt godt alternativ. Læs forresten HER om hvad ETF’er er for noget. 🙂

Hvad tænker du om Nordnets nye indeksfonde? 🙂

Linnéa skriver om indeksfonde

 

23 Comments

 • Pernille
  Hej Linnéa Tak for et godt indlæg! Altid rart at læse noget helt nede på jorden og i øjenhøjde. Jeg er også vild med, at du er så ærlig omkring affiliate, så får man jo lyst til at støtte op To spørgsmål: 1. Kan man have mere end én månedsopsparing? Jeg ligger DKK 1.000 om måneden via månedsopsparing i 4 indeksfonde og vil ikke pille ved det, men så kan jeg vel ikke støtte jer? Hvis jeg alligevel vil købe de nye fonde, må jeg vel bare indbetale mere om måneden på min nuværende og købe de nye fonde på den måde? 2. Måske et dumt spørgsmål, men er det kun via månedsopsparingen man kan købe dem? (Tænker det er derfor de er uden kurtage) Jeg synes de lyder rigtig gode! Og kunne godt være interesseret, jeg fik også en mail fra Nordnet om dem, men i og med jeg bruger LBB strategi (har læst et af dine andre indlæg) vil jeg jo ikke røre min nuværende portefølje og slet ikke i denne periode. Men er nu blevet mere huk på dem, via din video og indlæg! Hilsen Pernille
  • Linnéa Schmidt
   Kære Pernille, Tak for din kommentar, og ked af at det tog lidt tid at vende tilbage til dig. 1. Du kan oprette flere, jeg ville tro en månedsopsparing kan knyttes til hvert depot. :) Så har du tre depoter ville du kunne starte tre forskellige månedsopsparinger, hvis du ville det. Der er maks 4 fonde per månedsopsparing, så det ville ikke gå at automatisere, men du kan jo manuelt købe dem til gratis kurtage, hvis du ville det. :) Og tusind tak fordi du gerne vil støtte os <3, det er dog desværre kun gennem at starte som ny kunde som vi får et kick back. 2. Findes ingen dumme spørgsmål! :) Du kan købe dem selv også, helt manuelt. Deres fonde er lavet som en lille "perk" til deres egne kunde, og dermed gratis kurtage og lave ÅOP :) Ja, jeg vil helt sikkert kigge på disse når jeg en dag starter depot til min datter i hvert fald. Er som jeg skrev ikke det store fan af kapitalindkomstbeskatning og lagerprincip. ;) Ønsker dig et godt afkast :) Kh, Lnnéa
   • Malene
    Kære Linea Hvad er det med kapitalindkomstbeskatning og lagerprincip, hvorfor er du ikke vild med det? Hvad betyder det med almindelige ord? Og hvad vil du foretrække i stedet for og hvorfor? Mvh Malene
    • Linnéa Schmidt
     Hej Malene! Du kan læse mere om lagerpricipppet og kapitalindkomst her: https://moneypennyandmore.dk/hvordan-fungerer-skat-for-aktier-og-fonde/ Der har jeg prøvet at forklare så godt jeg kan. :) Jeg synes om at have styr på den skat jeg skal betale og hvornår, derfor kan jeg godt lide realisationsprincippet hvor jeg betaler skat når jeg sælger, derudover må jeg nok indrømme at jeg ikke kan lide idéen om at blande sammen mine investeringer med min kapitalindkomst :). Det kan dog absolut være godt i nogen tilfælde, f eks investering til børn så de kan bruge sit frikort. Håber det giver mening! :) Og læs endelig indlægget jeg linkede til, der går jeg igennem skat på en bedre måde en jeg vil kunne skrive her nu en tirsdag aften i sofaen ;) Kh, Linnéa
 • Helle Nielsen
  Hej. Jeg er spritny i dette univers. Har oprettet en månedsopsparing i dag med 4 Nordnet Indeksfonde. Du skriver at det er et super-valg for en nybegynder men samtidig er du ikke begejstret for lagerbeskatning og kapitalindkomstbeskatning. Men betyder det ikke, at når man en dag sælger og får sit afkast, så betaler man ikke skat. (det er jo gjort hen ad vejen). Eller har jeg helt misforstået det? Bedste hilsner Helle
  • Linnéa Schmidt
   Hej Helle, Jo, du har forstået det hele korrekt med lagerbeskattningen. Jeg synes indeksfonde er et supervalg, men synes selv at det er nemmere at overskue realisationsbeskattede fonde (og at jeg får mere ud af renters rente i det lange løb om det er realisationsbeskattet), hvor Nordnets EGNE indeksfonde ikke pladser ind. :) Giver det mening? Kh, Linnéa
  • Linnéa Schmidt
   Her kan du læse mere om hvordan jeg sat op min månedsopsparing: https://moneypennyandmore.dk/min-maanedsopsparing-paa-nordnet/ Det er lidt forvirrende på Nordnets side, da de har to forskellige typer af månedsopsparing - hvor den ene kun gælder deres egne og den andre er mere fleksibel. Jeg har et screenshot på det i mit indlæg :) Kh, Linnéa
 • Hej jeg kom til at kende til dig ved dr TV’s program super godt program. Når men til det jeg vil spørge om kan det betale sig med de indexfonde og Hvordan beskattes de
  • Linnéa Schmidt
   Hej Mikkel, De er alle lagerbeskattede og går som kapitalindkomst - alle foruden Danmarksfonden som går som aktieindkomst. Jeg vælger selv andre fonde til mine frie midler, men ville absolut kunne bruge disse til f eks min datter depot eller pension/aldersopsparing. :) Mvh, Linnéa
   • Pia
    Hej Linnéa. Hvis Nordnets indeksfond Danmark beskattes som aktieindkomst, burde den så ikke fremgå af Skats positivliste for 2021? Jeg kan ikke finde den på listen. Men måske overser jeg noget?
    • Linnéa Schmidt
     Hej Pia, Jeg undrer mig lidt over hvordan positiv-listen er bygget op da den blander fonde og ETFer, og jeg troede fra start det kun var ETFer. Jeg vil skrive om det når jeg snakket med SKAT. Der er mange fonde som er aktieindkomst som ikke er på listen, hvad jeg kan se i hvert fald. Mvh, Linnéa
 • Brian
  Hej. Først - godt nytår:-) Tak for en god og spændende blog:-) Jeg skal til at starte med månedsinvestering. Jeg har lige et par spørgsmål. 1) hvis man opretter en månedsopsparing til mindreårig og investerer i de kapitalindkomst beskattet nordnet fonde er det så korrekt, at forældrene beskattes, hvis indbetalingerne kommer fra forældrene? Og ikke, hvis indbetalingerne kommer fra eks. bedsteforældre. I så fald beskattes barnet og frikortet kan benyttes. Er det korrekt? 2) Kan man skifte mellem de 4 valgte ETF'er fra måned til måned eller er de faste 'for evigt'? Mvh. Brian
  • Linnéa Schmidt
   Hej Brian! 1) Ja det er rigtigt. Vælg kapitalindkomst-beskattede produkter og sikre dig med skat og frikort gennem at lade f eks bedsteforældre indbetale. 2) Ja, du kan skifte som du vil. Også fordeling. :) Mvh, Linnéa
 • Rikke
  Hej Linnéa Ved du om man kan kombinere Nordnets egne fonde og indexfonde, så man f.eks. har to af hver på Nordnets månedsopsparing. Det ser ikke umiddelbart sådan ud. Mange hilsner Rikke
  • Linnéa Schmidt
   Hej Rikke, Er ikke helt sikker på hvad du mener. Nordnets fonde er indexfonde. Men tænker du om du kan blande Nordnets egne på den månedsopsparing som ikke kun er for Nordnets egne, så ved jeg ikke. Men om du ikke kan finde dem i den liste, så er det nok som du siger. - At du er nødt til at holde dem især. Dog ved jeg ikke om du kan oprette de to forskellige månedsopsparinger på det samme depot, spontant tænker jeg nej, men det må jeg teste :) Kh, Linnéa
 • Lars Andersen
  Hej Linnea Jeg er noget forvirret. Nordnets index fond Danmark A - beskattes den som kapital eller beskattes jeg først ved salg af aktier ? Hilsen Lars
  • Linnéa Schmidt
   Hej Lars, Nordnet skriver at den er lagerbeskattet men beskattes som aktieindkomst. :) Mvh, Linnéa
   • Bettina
    Nordnet skriver sådan: Nordnet Indeksfond Danmark beskattes som aktieindkomst efter realisationsprincippet, selvom den er akkumulerende. Nordnet indeksfond kan derfor ikke anvendes til virksomhedsskatteordning (VSO) Jeg er derfor meget i tvivl om, om den er egnet til aldersopsparing. Jeg troede netop, at den var lagerbeskattet, som du også skriver. Vh Bettina
    • Linnéa Schmidt
     Hej Bettina, Åh det var godt du skrev - jeg har tænk opdatere indlægget et styk tid men nu fik jeg lige taget mig sammen! :) Nordnet Indeksfond Danmark beskattes som aktieindkomst efter realisationsprincippet, selvom den er akkumulerende. De har ændret reglerne siden jeg opdaterede indlægget sidst, vilket også gør at jeg i dag ejer denne fond for min Danmarkseksponering pga den lave ÅOP. :)
 • Sven
  Hej Linnea Hvis jeg operetter et depot i Nordnet til min ratepension og køber indesfonde - bliver de så også lager beskattede? Tak for svar.
  • Linnéa Schmidt
   Hej Sven, Ja, da selve ratepensionen er et lukket skattemiljø beskattes du med PAL-skat 15.3% via lagerprincippet. Læs evt. mere her: https://uvildige.dk/hvad-er-pal-skat-og-hvordan-afregnes-den :) Mvh, Linnéa
 • Smj
  Hej Linnéa. Et spr fra en nybegynder- har lige startet mit investerings eventyr og forøger at læse alt muligt om potentielle aktier, fonde og lign. Mit spr er - jeg har sat 15000kr ind i Nordnet og købt aktier i 2 fonde og et firma - blot for at komme igang. Planen var at min investering er til min pension, som ikke er så god som ønsket, men er det så dumt jeg bare har oprettet et depot. Skulle jeg i stedet have lavet en pensions opsparing ( en ratepension)? Jeg har bare kastet mig ud i det - og kommer nok til at lave en masse fejl, men skal bare lige høre hvad er smartest ifht min egen private pensions opsparing?
  • Linnéa Schmidt
   Hej! På en ratepension så er det 15.3% i lagerbeskatning hvert år og pengene er fastlåst til du går i pension. I et depot så er du mere fleksibel med dine penge, og kan trække dem ud når du vil. Jeg investerer selv via et depot med frie midler til min pension. :) Kh, Linnéa PS. GODT GÅET!!!

Leave a comment