fbpx

Om at finde sin penge-balance!

Oktober 2021
(ikke korrekturlæst endnu, skrevet af en svensk :))

Kære du,

Her kommer et indlæg jeg har villet skrive i lang tid. Og nogen gange skal man bare stoppe med, at tænke og bare agere… så nu skriver jeg det ned. Så må vi se hvad det bliver til – og så håber jeg mine tanker vil give mening og forhåbentlig give dig en god følelse i maven! 🙂 Fordi jeg tror enlig at det jeg gerne vil skrive om her, er det jeg synes er noget af det ABSOLUT vigtigste man skal vide når man begynder, at interessere sig for sin økonomi.. og ikke sådan kun investering, som jo er et skønt og dejligt nørderi i sig selv, men mere privatøkonomisk og hvordan man selv skal forholde sig til sin egen økonomi.

penge-balance
Bevidsthed, bevidsthed, bevidsthed! Her er AC og mig på vores seneste foredrag hvor vi, udover at introducere til investering, snakker meget om økonomisk bevidsthed 🙂

Hvad handler økonomi om for dig?

Så hvad handler økonomi om for dig? Når du tænker på økonomi, hvad er det for følelser som kommer op? For mig var økonomi noget ”hårdt” og meget kedeligt.. noget man bare skulle. Investering var endnu værre, det virkede svært og uoverskueligt. I dag indebærer økonomi og investering noget meget mere blødt for mig. Økonomi og penge betyder for mig i dag frihed, uafhængighed og en følelse af kontrol.

Er jeg nødt til at gå på kompromi med mig selv for at blive bedre til, at spare op?

Jeg synes nogen gange det er en ”misconception” omkring dette at ”gå op i” at spare op og investere. Det jeg så gerne vil give videre med mit arbejde med Moneypenny og alt andet jeg laver indenfor økonomi og investering, er selvfølgelig at inspirere og hjælpe alle som vil i gang med at investere, men primært er det faktisk at inspirere andre til at få et andet, eller nyt, forhold til sine penge – ja, eller at finde frem til det forhold til penge som man har det godt med, om det giver mening :). At finde en balance i at spare op til sin fremtid men samtidig leve det liv man vil I DAG. Du skal heller ikke investere om du ikke har det godt med det, men så har du jo taget et bevidst valg. Og det er det vigtigste.

Nice to have vs. Need to have

Nice to have vs need to have er noget der skrives en del om. Mad og et tag over hovedet er noget man SKAL have – altså “need to have”, hvor “nice to have” er måske en tur i biografen eller en ny taske når man allerede har en som fungerer fint. 🙂

Opsparing og at tage hånd om sin økonomi handler ikke om at gå over til KUN at købe NEED to have ting og sager. Altså at helt skære væk de ting man synes er nice to have… det er ikke sådan det skal forståes. For nogen fungerer den der strategi med at leve på en sten godt, men overhoved ikke for alle… At få et bedre forhold til sin økonomi handler om bevidsthed, bevidsthed omkring hvad som giver en værdi og glæde i livet. Og så skal man jo bruge sine penge der. Jeg tror at alt for mange bruger penge på “nice to have” uden at give det en tanke. Sådan var jeg i hvert fald. I dag bruger jeg selvfølgelig mange penge på “nice to have” – men i dag nyder jeg det meget mere.

Fordi hver ting jeg køber, eller hver krone jeg sparer op og investerer, er et bevidst valg jeg tager. Och det er den fedeste følelse.

Tre tips til at finde din penge-balance:

 1. Lav et budget.
  Kig alle dine udgifter igennem, identificere hvad der er nice tio have og hvad der er need to have. Mærk efter HVAD for nogen ting som du bliver glad af – måske vil du her lave en plan om at skære alle de andre ting væk? Et budget vil give dig overblik, kontrol og økonomisk bevidsthed.
 2. Tænk igennem dine mål og drømme.
  Hvad vil du i dit liv? Hvad er dine mål og drømme? Skriv gerne de her ting op, og lav f eks en plan for hvor meget du har brug for at spare op for at nå de ting. Dette vil også hjælpe dig med, at have et mere bevidst forbrug.
 3. Skabe en holistisk tilgang til din økonomi.
  Jeg synes enlig ordet holistisk føles lidt ukonkret og hokus pokus, men hvad jeg mere er at du skal prøve at lave en 360 graders profil af hele din økonomi. Hvordan føles din økonomiske situation i dag? Altså alle deler – indkomst, udgifter, evt. lån m.m. Er det noget du vil ændre eller optimere? Var ikke bange for at tage rådgivning om det er nogle større ting du ikke har overskud at tage fat i. Jeg har altid været lidt nærig når det kommer til de der ting, men husk, at en investering i dig selv og din økonomi i dag også batter noget. Måske har du brug for nogen som kommer udefra for at hjælpe dig med at lave en struktur. Jeg synes også om, at visualisere ting, skriv ned eller tegne din økonomi på et ark papir. Op med det på væggen – kigge på det under et styk tid og mærk efter hvad for deler du kan lide og om der er deler du gerne vil forandre.
  (Denne punkt handler mere om helhed, hvor punkt 2 mere handler om de mål du har og hvor mange penge du specifikt har brug for, for at kunne nå dertil eller opleve de drømme du har.)

Husk at det er din vej og at den vej du vælger er den rette. 🙂

penge-balance

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment