fbpx

Sådan startede jeg min crowdfunding-rejse med Kameo

– Indlægget indeholder affiliate links til Kameo (crowdfunding-platform) og skal derfor betragtes som reklame. Vælger du at bruge vores links, så støtter du også vores arbejde med Moneypenny –

At investere i crowdfunding

Jeg har i lang tid været nysgerrig på at have en del af mine investeringer i crowdfunding. Allerede i 2016 lyttede jeg til en svensk podcast, hvor jeg første gang hørte om Kameo. Nu er de kommet til Danmark, og jeg er ved at bruge en del af mine penge på investering i crowdlending via Kameo. Jeg går maks ind med 5% af mine penge, og jeg ser dette som en måde at sprede min risiko på. Bliver jeg varm i tøjet på et tidspunkt, vil jeg måske overveje at investere mere. Her skriver jeg lidt om mine tanker om crowdlending, og i mit næste indlæg vil jeg dele alle skridt jeg har taget for at komme i gang med crowdlending (screenshots og 100% transparens :))

Hvad er crowdfunding

Det siges at crowdlendning startede i 2005 med den brittiske virksomheden Zopa, og derefter de amerkanske LendingClub og Prosper i USA. Crowdlending tillader virksomheder at finansiere sig selv gennem en stor gruppe af mennesker(crowd = stor gruppe, lending = udlåne penge). . På den måde går de altså uden om den traditionelle bank. Via crowdlending låner mange mennesker et mindre beløb til en virksomhed mod at få en rente. Crowdlending har mange navne, og går også under peer-to-peer lending (P2P). Det behøver heller ikke altid at være en virksomhed som man udlåner til, men det er det som oftest. Indenfor crowdlending er der tre spillere:

Låntager:
Den part som tager lånet til en “lav” rente.

Udlåner:
Dig og mig som udlåner penge til en højere rente end den vi kan få på en opsparingskonto.

P2P udlånsselskaber:
F. eks. Kameo, altså en virksomhed med en platform. De gør det muligt for låntager at låne penge fra udlånere, og laver en risk assessment af låntager.

Hvad er risikoen?

Hvis jeg skal være helt ærlig har jeg altid været lidt usikker på hvorfor man kan få så høj en rente indenfor crowdlending. Altså mere specifikt HVORFOR fik disse virksomheder ikke låner ved mere formelle institutter? Det må være virksomheder/projekter med en lidt højere risiko end andre som får finansiering fra større investorer/lån fra banker. Men nu er det en risiko jeg er villig til at løbe – fordi jeg ved at Kameo laver en risikoanalyse på alle de virksomheder/projekter de får ind. De kan selvfølgelig ikke garantere noget, men jeg føler at jeg er klar over hvad det er for en risiko jeg løber.

Efter finanskrisen kan jeg godt forstå, at banker tøvede med at låne penge ud. Derfor blev P2P-platforme et alternativ til banker.

  • Det er altid en risiko ved at investere
  • “Things are out of your hands”, når du gjort dit valg og overført penge til platformen
Crowdlending
Som med alle investeringer, så er det godt at have en strategi. Jeg vil selv lave et excel-dokument, hvor jeg løbende kan skrive ind hvordan det går. Jeg ønsker mig også en investeringsbog, hvor jeg kan samle det hele – og måske får vi lavet en selv næste år ;). Elsker Google Drive, men det er altså noget specielt med at have en fysisk bog.

Hvad er fordelen med crowdlending?

  • Høj rente
  • Du bestemmer hvilke projekter du vil investere i
  • Hjælper virksomheder eller personer/projekter som ellers ikke ville få finansiering
  • Passiv indtjening (hvis man vælger at re-investere i nye projekter for sit afkast)

Hvorfor vælger jeg Kameo?

Der findes en del virksomheder du kan investere igennem. F. eks. Mintos, Brickshare m. fl. Der er ikke de store forskelle. Jeg har valgt Kameo, fordi jeg synes det er godt at have muligheden for at investere i flere lande i Skandinavien, fordi det er i min nærhed og at jeg kender til markedet (med Mintos kan du sprede dig mere, det er også godt – og du kan jo bruge lige så mange du vil :)). Derudover synes jeg de har god service, og en enkel brugeroverflade. Kort sagt synes jeg risikoen er den samme uanset hvilken platform jeg bruger, og derfor går jeg på gefühl og på den spiller/platform som jeg hørt mest om i længst tid. Hvis de var helt galt på den, så ville de nok ikke have klaret sig på markedet. Jeg er helt på det klare med risikoen ved at investere i crowdfunding og er spændt på at se hvordan det kommer til at gå. 🙂

Skat

Jeg skal finde ud af dette lidt mere eksakt når jeg kommer dertil, men SKAT har lavet en guide til lige dette. Denne kan du finde HER.

Until next time…

I mit næste indlæg vil jeg dele ud af min rejse ind i crowdfunding-investering. Jeg vil dele alle skridt, og mine tanker hen ad vejen. Løbende vil jeg også opdatere min “Kameo-portefølje”. 🙂

 

Crowdlending

Links

[subscribe2]

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment