fbpx

Skal jeg gå ind med alle penge på én gang eller sprede det ud?

Indlæg skrevet 2021-08-10

Skal jeg gå ind med alle penge på én gang eller sprede det ud?

Mange spørgsmål som kommer inde i Moneypennygruppen, og også på vores mail, handler om man skal købe for en hel påse penge med detsamme eller sprede det ud over tid. Her findes der enlig to svar ifølge mig. Det giver matematisk set bedst mening at gå ind med det hele på én gang – OM du er langsigtet. Dette på grund af at markedet historisk har givet 7-10% pr år i snit, og at de fleste år faktisk er positive. Men denne strategi er også følsom over for hvordan du har det i maven ved at gå ind med det hele på én gang. Og dine følelser spiller faktisk en stor rolle – fordi har du det ikke godt med den strategi du vælger er det en større chanse for at du sælger i panik når børsen går ned, og dermed mister du sandsynligvis også en del penge.. Så man skal lige mærke efter hvordan man har det med det.

“Lump-sum investors” tager mere risiko på den korte bane, da man jo ikke ved hvordan børsen vil gå liiige når man er gået ind. At sprede det ud er en kortsigtet beskyttelse og koster i stedet et højere afkast i det lange løb.

Hvad gjorde jeg?

Det rationelle menneske indenfor investering, Homo Economicus, ville helt sikkert gå ind med hele posen med detsamme. Andre ville sprede det lidt ud over tid, for at det føles bedre. Jeg er nok selv en miks, da jeg gerne vil være den der robots, den der mega rationelle investor, men jeg ved godt at jeg ikke 100% kan være det. Så jeg startede med få kroner, nogle dejlige lærepenge, for at senere gå ind med ca 1/5 af de penge jeg gerne ville investere (30.000 kr). Det var penge jeg sparet op i lang tid – inden jeg vidste noget om investering – fra ekstra jobs under studietiden. Jeg havde bestemt mig for at jeg ikke havde brug for de penge i buffer, og ville gerne investere dem. Jeg tror det var kort efter de 30.000 kr (jeg var jo nødt til at sikre mig at jeg kunne se der aktier og penge inde på mit depot ;D), måske 3 måneder, som jeg gik ind med hele resterende beløb.

Kan jeg time markedet?

Dette spørgsmål handler jo enlig i grund og bund, om at time markedet. Kan man det? Nej. Ingen ved hvordan børsen vil gå, og derfor synes jeg man skal kigge historiskt og mærke efter selv hvad som vil fungere for én selv. Læs evt. mit indlæg om at time markedet – og at det ikke er muligt. Det absolut bedste ifølge historikken på aktiemarkedet, er at være fuldt investeret og aldrig prøve at hoppe ind og ud.

 

Hvem er du som investor og hvilken strategi vil fungere for dig?

Det er helt op til dig selv, hvordan du vil gøre det.

Vigtigst ifølge mig, er at du skal kunne holde din strategi! Du kunne f eks:

  1. Gå ind med det hele på én gang.
  2. Gå ind med 1/4 over hvert kvartal, eller
  3.  Gå in med 1/12 over 12 måneder..

 

Godt afkast til dig! 🙂

 

Gode links på emnet:

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment