fbpx

Start med en strategi – og skriv den ned

Gæsteindlæg om strategi – skrevet af Karin Bech, privat investor og medlem af Moneypenny

 Før jeg købte de første aktier, brugte jeg et par år på at læse bøger om investeringer, gå på kurser hos Dansk Aktionærforening m.m. At det tog så lang tid at komme i gang, skyldes – ud over ønsket om at lære en masse, inden jeg risikerede mine hårdt tjente penge – at jeg havde en fornemmelse af, at der var noget rivende galt med den økonomiske udvikling. Det var midt i 00’erne.

Og så bristede boblen – med Lehman Brothers’ krak 15. september 2008 som hovedet på sømmet. En måned efter købte jeg med angst og bæven de første aktier på ratepensionsdepotet, som jeg heldigvis kort inden krakket havde fået flyttet fra Danica til et kontant depot i banken. I 2012 oprettede jeg også et depot med frie midler hos Nordnet.

Det er gået godt. Ud over at jeg har været super heldig med, hvornår jeg kom ind på markedet, så har det også været vigtigt, at jeg fra starten har haft en nedskrevet strategi, som jeg har kunnet ty tilbage til, når jeg kom i tvivl.

Strategien er løbende revideret i takt med, at aktiemarkedet og mine porteføljer har udviklet sig.

Efterhånden har jeg kigget på min strategi så mange gange, at den nu ligger på rygraden. I det følgende er strategien uddybet og begrundet, så andre også har en mulighed for at forstå den:

 

Fundamental – men kigger også på kurver

I udgangspunktet er jeg fundamental investor – prøver at kigge på selskabernes værdi og udviklingspotentiale osv. Har selskabet et produkt, der er behov for, og gerne et unikt produkt? Er ledelsen til at stole på, og synes jeg i det hele taget, at det er en fed virksomhed?

Jeg er ikke ekspert i regnskaber, forstår basal virksomhedsøkonomi og nøgletal. Og så interesserer jeg mig for erhvervslivet og er generelt nysgerrig og bredt orienteret.

Jeg tror, at markedet altid får ret på lang sigt, for kurserne vil arbejde hen mod selskabernes reelle værdi. Men på kort sigt er markedet tit totalt psykopatisk og irrationelt. Ud over almindeligt hysteri er der en masse spekulanter og shortere, der prøver at fuppe os andre.

Overordnet opfatter jeg teknisk analyse som hokus-pokus, men har af halvbitter erfaring lært også at kigge lidt på kurver og trends. Dumt at købe, når noget tydeligvis går nedad!

Køb og behold

Jeg er langsigtet og har is i maven. Hvis jeg tror på et selskab/produkt, kan jeg holde en aktie, til jeg er blå i hovedet. Kina-angst, Brexit, Trump-valg osv, der får markedet til at dykke, får mig ikke til at panikke. Jeg lukker bare ned, laver noget andet og kigger på porteføljen igen, når det hele er på vej op. For skidtet stiger jo altid igen.

 

Spredning

Fra starten havde jeg et mål om at have mindst 15-20 aktier i hver portefølje (i dag har jeg cirka det dobbelte i pensionsporteføljen). I pensionsporteføljen har jeg ud over aktier også cirka 15-20 % investeringsforeninger (aktivt forvaltede).

Jeg er i hver portefølje startet med en “bund” af større solide selskaber, typisk OMC C20 eller Large Cap. På toppen af det har jeg løbende suppleret med interessante mindre selskaber med stort vækstpotentiale (men også større risiko for tab). Kigger lidt på resultater og nøgletal – fx må et lille vækstselskab godt have en høj P/E, mens en kedelig udbytteaktie skal have en ret lav P/E.

Jeg sørger for spredning på brancher, men har en overvægt af it- og medico-selskaber, som jeg holder af og synes, jeg forstår. Til gengæld har jeg fx droppet shipping – jeg forstår simpelthen ikke branchen.

M.h.t. geografisk spredning, så er der kun danske aktier i pensionsporteføljen, fordi min bank tager enormt høje gebyrer for udenlandske aktier. Men eftersom de fleste af “mine” danske selskaber har langt størstedelen af deres omsætning (og meget af produktionen) i udlandet, så er risikoen alligevel geografisk spredt. På Nordnet-kontoen har jeg lidt udenlandske aktier, men har tit brændt nallerne der, fordi jeg ikke har føling med markederne og ikke adgang til god, opdateret information.

Jeg har ingen obligationer. Kunne måske overveje virksomhedsobligationer, men realkreditobligationer er højrisikable i disse år – giver næsten ingen rente, og når den generelle rente i samfundet stiger, vil folk smide obligationerne for at sætte penge i banken – og så falder kurserne. Desuden har jeg en stor friværdi i mit hus, og det afbalancerer formuen på cirka samme måde som obligationer.

 

Rebalancering

Køber som udgangspunkt altid for samme cirka halvrunde beløb af hver aktie. At jeg starter med cirka samme beløb er med til at sprede risikoen, og jeg synes, at det giver mig overblik over porteføljen.

Når en lille og meget volatil aktie (fx cBrain og Asetek) stiger meget, tager jeg toppen af/sælger noget og bruger gevinsten til at købe noget andet interessant, så der sikres større spredning. Store solide selskaber (fx Novo, Chr. Hansen og SimCorp) må godt fylde mere i porteføljen, men også her rebalancerer jeg løbende.

 

Timing af køb og salg

Planlægger ofte køb og salg i forhold til regnskaber og generalforsamlinger/udbytter.

 

Kursalarmer i stedet for stop loss

Bruger aldrig stop-loss. Fatter ikke ideen med det. Man risikerer at sælge et kort sekund, hvor en aktie lige er nede, inden den stiger igen. Men jeg sætter gerne en masse kursalarmer, dvs. at der kommer en mail, når aktier rammer en bestemt pris. Det giver mig tid til at tænke mig om: Vil jeg virkelig købe/sælge nu, eller har verden ændret sig?

 

Held og lykke med investeringerne!

 

KILDER TIL INSPIRATION:

 

  • Benjamin Graham: Bogen ”The intelligent investor” er bibelen!
  • Kurt Kura: Bogen ”Den rationelle investor”, samme holdning som ovenstående, men nyere dansk
  • Dansk Aktionærforening – ”Investordagen”, bladet ”Aktionæren”, diverse kurser osv.
  • Generalforsamlinger i de selskaber, jeg ejer en lillebitte bid af.
  • Nyhedsbreve fra Maj Invest og andre firmaer og foreninger med fokus på investering. Når man er tilmeldt nyhedsbreve, kommer der også tit invitationer til gode arrangementer om erhvervsliv, økonomi, investering osv.
  • Børsen og andre nyhedsmedier, interesse for erhvervslivet, almen viden og almindelig sund fornuft.
  • Millionærklubben på 24syv. Men her og andre steder, så æd ikke informationerne råt! Prøv at uddrage kvadratroden af det, du hører, træk mindst halvdelen fra og tænk dig så godt om, før du handler. Lyder den info, du har fået, rent faktisk realistisk og forstår du firmaet/produktet? Er der bare tale om popsmarte udtalelser eller endnu værre: nogen, der prøver at få dig til at hoppe på en limpind for selv at tjene penge? Nogle gange er det bedre at sidde på hænderne end at trykke på for mange knapper …

 

[subscribe2]

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment