fbpx

Hvad er tegningsretter?

I Moneypenny har vi de sidste mange uger haft mange spørgsmål om hvad tegningsretter er og hvordan de fungerer. Her tænkte jeg derfor skrive et kort indlæg for at forklare hvordan det fungerer og give links til gode steder hvor du kan lære mere. 🙂

Hvad er tegningsretter?

En tegningsret giver dig retten at købe (eller tegne) x antal nye aktier i en virksomhed til en forudbestemt aktiekurs. Dette sker ofte når virksomheder laver en så kaldet nyemission, det vil sige at de udsteder nye aktier for at få kapital ind. Der får ofte de investorer som allerede er aktionærer et tilbud om at tegne/købe aktierne til et specifikt pris, – de får en ret til dette, en tegningsret. Det kan f eks være at du ejer 10 aktier i en virksomhed og du får tilbud om at tegne 2 nye aktier per aktie du ejer i forvejen, det vil sige du får 20 tegningsretter. Du behøver ikke at udnytte disse retter og du kan også vælge at sælge dem, så beskattes de som aktieindkomst.

Ofte står det f eks TO1 eller lignende når det er en tegningsret, og du kan håndtere dine retter inde under corporate actions ( f eks inde på Nordnet, hvor du også plejer at få besked om det). Jeg har lige lært at har du tegningsretter via Nordea så skal du ringe ind, måske er det på samme måde i de ”ikke-specialiserede” banker.

Hvad skal jeg vore opmærksom på?

Jeg synes det vigtigste er at du skal finde ud af hvorfor en virksomhed vælger at udstede nye aktier. Når en virksomhed laver en nyemission for at få nye penge ind – og hvad skal de bruge det nye kapitel til? Er det for at kunne køre videre da de lige nu kører på ”steam”, eller er det fordi de vil bruge det til at investere i nye maskiner eller fordi de vil ekspandere globalt? Find ud af om du synes det er en sund grund til at du skal investere flere penge i virksomheden.

Jeg fik f eks tegningsretter i Storytel på et tidspunkt og det var fordi de skulle lancere i flere lande. Jeg syntes det virkede som en god idé, og købte de nyemitterede aktier til fordelagtig pris via mine tegningsretter.

Links til dig som vil læse mere:

Skat: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2244482

Lidt fra Shareholders om tegningsretter til B&O: https://www.shareholders.dk/investorviden/104594/hvad-stiller-du-op-med-dine-tegningsretter-i-bo

Læs om min investeringsstrategi her: https://moneypennyandmore.dk/hvordan-ser-min-investeringsstrategi-ud/

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment