Log ind
Log ind

Moneypennybloggen

Her finder du vores gratis vidensbank

Søger du løbende læring, inspiration, sparring og et

fælleskab om investering og privatøkonomi?

Hvad er udbytte?

Hvad er udbytte?

Hvad er udbytte?

Udbytte er penge man kan få, når man er medejer af et selskab; altså når man ejer aktier i et selskab. Når et selskab oplever gevinst, eller fortjeneste/overskud, så kan selskabet på generalforsamlinger bestemme, at de vil give en del af sit overskud til sine medejere, og det er altså os aktionærer. Hvor stor en del af overskuddet  selskabet deler ud som udbytte, varierer fra selskab til selskab, og man kan for eksempel finde denne information via “Investor Relations” på selskabets hjemmeside. 


Det som er magisk ved udbytte er, at man får penge ind på sin konto, helt uden, at man behøver at sælge sine aktier. Bare ved at være aktionær i et selskab har du ret til, at få en del af en eventuel fortjeneste, hvert år, hvis selskabet vælger at udbetale en del af denne fortjeneste som udbytte. Det er der mange af de større selskaber som vælger at gøre og det er af samme grund, at en del investorer vælger at gå efter lige præcis disse selskaber.


”The beauty of dividends is that you get paid, whether the market is up or down”

- Howard Silverblatt


Hvad er en udbytteaktie?

Ja, en udbytteaktier er faktisk bare en aktie som giver udbytte. Men når man snakker om ”udbytteaktier”, mener man de aktier, der har en historik med at være "gode" udbytteaktier.

Så hvad er en god udbytteaktie så? Selvfølgelig skal man, som med alle andre aktier, kigge på helheden af et selskab inden man investerer i det. For at få helheden med, skal man altså inkludere flere nøgletal end kun direkte afkast. Så en god udbytteaktie er en ellers sund virksomhed som giver udbytte og som gerne øger sit udbytte hvert år (udbyttevækst - jeg skal nok skrive et særskilt indlæg om dette).

Hvad er direkte afkast?

Det med udbytte som ofte forvirrer er, at man taler om det på to forskellige måder. For det første snakker man om udbytte i kroner og ører og dette tal ligger helt fast pr. aktie, for eksempel at selskab X giver 5 kr. i udbytte. For det andet taler man også om udbytte som direkte afkast, hvor man her ser på udbyttet/det direkte afkast, set i forhold til aktiekursen eller også det man selv har givet for aktien og dette udregnes i procent (hvis det gælder dit eget direkte afkast så snakker man om "Yield on Cost”). Dette kan godt være lidt forvirrende, når man er ny investor. Men tænk på at udbytte er det samme for alle som ejer aktien, men direkte afkast kan altså variere fra én investor til en anden, afhængig af hvad hun har givet for aktien. Det direkte afkast du f.eks. finder på Nordnet er set ifht. den kurs som aktien står i, i det øjeblik hvor du kigger på den. :)


Eksempel:


Aktie X giver 5 kr. i udbytte og aktiekursen står i 100 kr.

Direkte afkast er --> 5 kr. / 100 kr. = 5%


Stine har givet 50 kr. for aktien, hendes direkte afkast (yield on cost, YOC) er 5/50 = 10%.

Christina har givet 96 kr. for aktien, hendes direkte afkast (yield on cost, YOC) er 5/96 = 5.2%.


Hvad er X-dagen?

Når man taler om udbytte, tales der ofte om X-dagen. Skæringsdato, cut off dato eller ex-dividend day på engelsk. Man vil derfor typisk gerne eje aktien før x-dagen, fordi det er på denne måde man får del af selve udbyttet. Det vil sige, at køber du aktien på X-dagen har du ikke ret til udbytte.


Hvor kan du finde x-dagen for det selskab du er interesseret i? Det kan du finde inde på Nordnet eller på selskabets hjemmeside. Ooooh... en lille "perk" fra mig, svenskeren --> Tjek denne awesome kalender lige HER . ;)


Fra Nordnets Udbytteguide:

"Du kan nemt selv tjekke, om aktierne i din portefølje udbetaler udbytte. Det gør du under "Oversigt", når du klikker ind på den enkelte akties egen side. Nederst på denne side ser du under "Corporate actions" en kolonne omkring udbytte og en selskabskalender. Hvis selskabet har oplyst hvornår og om de udbetaler udbytte, vil det fremgå her. Du kan også ændre til historisk udbytte, og se tidligere udbetalte udbytter"


Køb bogen

Køb bogen "Derfor elsker jeg udbytteaktier"

Her gennemgår jeg hvad udbytteaktier er for noget og giver dig indsigt i min egen udbyttestrategi!
Det er lang tid siden, jeg har læst en bog der har motiveret mig til at
lave så konkrete handlinger, så hurtigt.

- Maj Wismann

Hvordan finder jeg ud af om en aktie betaler udbytte?

Der findes en del forskellige måder at finde ud af lige præcis dét. Jeg har derfor samlet mine bedste tips i et særskilt indlæg! Det finder du HER. 


Nogle links til dig:

0 Kommentarer
Tilføj kommentar

Om os

Moneypenny blev skabt i 2016, for at inspirere flere danske kvinder til at investere og for at arbejde for en øget økonomisk ligestilling i Danmark. Gennem foredrag, dialog, events og netværk inspirerer og opmuntrer vi kvinder til at tage et bevidst valg omkring deres økonomi, spare mere op og investere.

Kom med på vores nyhedsbrev!

Gå ikke glip af gode tips og tricks omkring privatøkonomi og investering, samt information omkring kurser, webinarer, nye bogudgivelse, nyheder m.m. 

Skriv dig op til at modtage tips og trick og nyheder her:

Navn Påkrævet felt!
Mailadresse* Påkrævet felt!

Connect & Follow

Copyright Moneypenny and More 2024


Læs om vores handelsbetingelser her

Læs om vores GDPR regler her

Din kurv er tom Fortsæt
Indkøbskurv
Subtotal:
Rabat 
Rabat 
Se detaljer
- +
Udsolgt