fbpx

Hvad er en ETF?

Hvad er en ETF?

Kæreste læsere,

Hvad er en ETF? Vi får mange spørgsmål om ETFer og investeringsforeninger. Og jeg er så meget med på at dette er forvirrende til at starte med. Når det kommer til investeringsforeninger og investeringsfonde har jeg prøvet at forklare forskellen i DETTE indlæg. I dette indlæg vil jeg skrive lidt om hvad ETFer er for noget. 🙂 Jeg vil også skrive lidt om indeks og om passiv vs aktiv forvaltning.

Den første ETF kom i starten af 1990, men det er først de seneste måske 4-5 år at jeg har fået mine øjne op for denne type produkt. ETF’er er et godt alternativ til investeringsforeninger, da ETF’er generelt er passivt forvaltede (de følger et indeks) og dermed har meget lave omkostninger. Men der er stadig ting at være opmærksom på, når man investerer i ETF’er.

Alle disse begreber… hvad er det nu en ETF er?

Ok. først og fremmest. Hvad er en ETF? Jeg sagde selv EFT i lang tid, – hvordan skal man have styr på alle de begreber!? ;D Men anywahy, en ETF, eller Exchange Traded Fund, er en form for investeringsfond, hvor man passivt investerer i et indeks. Med passivt menes, at man investerer i et produkt hvor der ikke sidder en forvalter som administrerer produktet og prøver at slå markedet. Dette medfører også at ETF’er ofte er meget billige i omkostninger (vi snakker ned til 0.05% i ÅOP.. sammenlignet med de fonde vi har i DK på 0.5-3%..). Med en ETF følger du ganske enkelt aktiemarkedet, hvordan går “gennemsnittet” af alle aktier. Der findes ETF’er som følger/tracker forskellige indeks. Hvilket indeks er op til investoren at vælge.

Hvad er en ETF

Hvad er et indeks så?

Et indeks kunne være OMXC25, altså de 25 mest omsatte aktier på Københavnsbørsen.  Der findes en dansk ETF som følger dette, den hedder XACT C25, og du kan f eks finde den HER. Det kunne også være OMXS30 (det svenske indeks), eller indeks for Mexico, Frankrig, Tyskland osv. Der findes også indeks som ikke er landspecifikke, men som eksempelvis følger “indeks for små virksomheder i Europa”, “Emerging markets”, “virksomheder indenfor infrastruktur” eller “virksomheder indenfor guldproduktion”. Der findes altså et HAV af forskellige typer af indeks. Et lidt sjovt eksempel på en ETF er “iShares Ageing Population UCITS ETF“, som investerer i virksomheder som har med en øget befolkningsmængde (som bliver ældre) at gøre – fx flere pensionister = flere som vil på ferie med krydstogtsskib (ETF’en ejer f eks selskabet Carnival CORP.). Her under har jeg indsat eksempler på to indekser, det svenske OMXs30 og et af de amerikanske, S&P 500 (jeg finder dem ved at google “OMXS30” og “S&P500” :)).

Hvad er en ETFHVad er en etf

Hvordan finder jeg ETF’er?

Du kan finde forskellige ETF’er via ETF-torvet på Nordnet, eller via Morningstar. Du kunne også prøve at søge på fx “water ETF”, hvis du er interesseret i at investere i virksomheder som agerer indenfor vand-sektoren. Eksempler på de som udsteder ETF’er er iShares, XACT og Vanguard. Dog er det ikke altid vi har mulighed at investere i alle ETFer, da der er kommet en ny lovgivning som forhindrer investering i f eks amerikanske ETFer (Men man kan finde de fleste via xetra, den tyske börs). Via iShares hjemmeside er det også nemt at søge på forskellige ETF’er, og se deres beholdninger og omkostninger. F e ks kan du investere i ETF’er som følger de bedste udbyttesaktier globalt, eller en ETF som følger det brede “world index”. Med iShares MSCI World får du en bid af ca 1140 virksomheder til en omkostning på 0.24%.

Fordele og ulemper med ETF’er

 • En fordel er den lave omkostning, og at det er en let måde at få en god bredde på sine investeringer. Dermed en høj grad af risikospredning.
 • En anden fordel er at en ETF købes og sælges på samme måde som en aktie. Dermed er køb og salg hurtigt eksekveret.
 • En ulempe er, at det stadigt er kompliceret med beskatning af ETF’er (de beskattes efter lagerprincippet, men nogle som aktieindkomst og nogle som kapitalindkomst)
 • Du finder listen over ETFer som beskattes som aktieindkomst HER,  og læs lidt om det på Dansk Aktionærforenings hjemmeside HER: .
 • En anden ulempe er, at man som nybegynder skal have styr på eventuel gearing.

Dette bør du tænke på med ETF’er

Gearing

Med ETF’er kan man også geare. Dette betyder at du kan købe et produkt som fx følger OMXC20, men til en “bull gearing” på x10. Går OMXC20 op 1% så går dit produkt op 10%. Det kan selvfølgelig også gå den anden vej, hvilket gør at du bør være klar over risikoen du løber ved at købe et gearet produkt! Begrebet “Bull” har at gøre med en opadgående trend, altså at tyren stanger kursen OP. Modsætningen til “Bull” er “Bear“, som slår kursen NED (du kan se at vi godt kan lide tyre og bjørne i vores logo 😉 ).

moneypenny hvad er en etf

Risiko

Som det er med aktier, udgør ETF’er, som kun investerer i aktier, en høj risiko. Der findes også ETF’er som følger obligationsmarkeder. Dette medfører at du selv kan fordele den sprednings /risiko-strategi du gerne vil have, til en lav omkostning.

Skat

ETF’er er desværre ikke den samme produkttype som aktier. I Danmark er ETF’er lagerbeskattede og betragtes som kapitalindkomst (se links ovenfor til de ETFer som betragtes som aktieindkomst). Dette betyder, at du hvert år beskattes af gevinster på dine ETF’er. Modsat får du dog også fradrag for eventuelle tab. Min personlige holdning er, at dette er unødigt komplekst og burde ændres. Også Morningstar synes beskatning af ETF’er er meget kompliceret. Det er også uretfærdigt, da “du kan komme til at betale en højere procentsats for dine gevinster i et år, end du kan trække fra eventuelle tab året efter“. Joachim B. Olsen fra Liberale Alliance arbejder på en forandring når det kommer til ETF’er.

June fra Danske Bank

Danske Bank har lanceret en robotrådgiver, June, som baserer sine investeringsråd på ETF’er til en afgift på 0.8%. Jeg synes man selv kan administrere sin ETF-portefølje til en meget lavere omkostning. De 0.8% som June tager, er alt for meget. (Der findes også alternativer i Sverige som er meget billigere, så de danske banker kan nok gøre det bedre).

Læs mere om robotinvesteringer HER.

Hvad er en ETF

Links

 

Kom med gratis i vores Moneypenny cummunity for kvinder som investerer!

Hvad er en ETF

4 Comments

 • Nadia Jørgensen
  Tak for et lærerigt indlæg! Jeg er dog lidt forvirret over beskatningen. Hvis ETF’ er betragtet kapitalindkomst og lagerbeskattes, skal man så både betale lagerbeskatning hvert år af det man ikke sælger og så derefter betale kapitalskat af gevinsten når man sælger? Jeg kan nemlig ikke se hvornår der er enten lagerbeskatning eller kapitalbeskatning. Ift. Til det link i indlægget der angiver de ETF’ der betragtes som aktieindkomst, skal man så udelukkende betale aktieskat af disse og ikke andre former for skat? Altså hhv 27 eller 42% af den solgte gevinst? TAK!
  • Linnéa Schmidt
   Hej Nadia, Håber jeg forstået dit spørgsmål korrekt. Du skal ikke betale skat når du sælger om noget er beskattet via lagerprincippet, det er kun om det er via realisationsprincippet. Så du betaler hvert år på fortjeneste (selvom du ikke sælger) og kan også trække tab fra (dog til en lavere procentsats end det du betaler for fortjeneste). Din evt fortjeneste som beskattes med lagerprincippet betragtes som kapitalindkomst og beskattes med de procentsatser. Håber det giver mening? De ETFer som er betragtede som aktieindkomst er stadig under lagerprincippet men fortjeneste beskattes som aktieindkomst. Synes selv det er meget komplekst, og var selv glad da jeg først hørte de skulle starte med aktieindkomst, - men da det stadig er via lagerprincippet så synes jeg stadig det er ret forvirrende. ETFer er altså altid under lagerprincippet, og ikke realisationsprincippet - hvor nogle går under som kapitalindkomst og andre som aktieindkomst. Håber min forklaring gav mening - eller skriv igen! :) /Linnéa
 • Helene
  Jeg er ny med investering og ny på denne side - hvor jeg håbede at finde gode råd om investeringer. Men nu er det anden side, jeg kigger på inden for få minutter med forældede oplysninger. Den første var en side, hvor der stod at Saxobank ikke kræver kurtage for fx danske, tyske og amerikanske børser. Hvilket det så altså gør. Den anden side er den her .. hvor der står at ETF'er er kapitalindkomstbeskattede. Ja nogle er da. Men hvad med at nævne 'skats liste'? Så jeg må nok indrømme at jeg har mistet tilliden allerede. Desværre.
  • Linnéa Schmidt
   Hej Helene, Er det vores indlæg om platforme? Fordi den skal nemlig opdateres da Saxo (for nyligt) øgede sit kurtage. På dette indlæg om ETFer hvor du kommenterer har jeg refereret til Skats side med de ETFer som er beskattede som aktieindkomst (står under afsnit "Fordele og ulemper med ETF’er"), så jeg ved ikke helt hvad du synes er forældret? Mvh, Linnéa

Leave a comment