fbpx

Klodshans-metoden

Der er mange forskellige måder at investere på, og det handler om at finde den måde som passer bedst til ens egne ønsker. Derfor vil jeg give en kort introduktion til Klodshans-metoden, som er en meget fin metafor for at alverdens viden og forberedelse ikke kan sikre sejren. Nogle gange taber man, og man må derfor blot sørge for at man tager sine forholdsregler.

Jeg har skrevet lidt om min egen start og strategi som investor og hvad der har fået mig til at vælge den vej. Før jeg gik igang, så læste jeg en del, fordi jeg synes det var interessant hvordan ens egne penge kan tjene penge for én. Jeg går meget ind for learning-by-doing, men man skal bare aldrig investere flere penge end man har råd til at tabe.

Investér som Klodhans og brug Klodhans-metoden!

Et typisk spørgsmål er om man god kan begynde at investere, selvom man ikke har 100.000 kr. at gøre med. Det kan man sagtens! Man skal bare være bevidst om betydningen af handelsomkostninger og divercifisering. Hvis du er interesseret i at læse om en anden måde du kan investere for mindre beløb, så kan du læse mere om Nordnets Månedsopsparing her.

Én måde at investere på er ved at gøre brug af Klodshans-metoden. Overordnet handler den metode netop om at mindske handelsomkostninger (kurtage) og øge diversificering (og derved mindske risikoen) og den egner sig allerbedst til den langsigtede investor.

 

How to: Klodhans-metoden–>

Du kan måske sætte 1000 kr. til side hver måned; måske mindre, måske mere. For eksemplets skyld siger vi 1000 kr. Du beslutter dig for at købe hvert halve år. Jo længere du sparer op, jo mindre omkostninger. Men samtidig vil du også have en mere risikabel portefølje i de første år.)

Efter 6 måneder har du opsparet 6000 kr.  som du kan handle for. Du udvælger en aktie for de penge du har sparet sammen. Det kunne f. eks. være en technology-aktie af en slags. Det kunne også være obligationer, fonde eller ETF´er, hvis du er mere interesseret i den slags værdibeviser.

Du begynder nu forfra på din opsparing. Når du IGEN har sparet 6000 kr. sammen, så køber du. Men hver gang i en anden sektor, f. eks. forsyning eller sundhed, for at øge diversificeringen/mindske risikoen.

Og på den måde bliver du ved med at spare op, handle, spare op og handle, indtil du har en diversificeret portefølje. Der er forskellige holdninger til hvad det vil sige, men et sted mellem 10-20 forskellige slags aktier.

Dernæst stopper du med at divercifisere yderligere. Det kan blive unødigt komplekst at have alt for mange slags værdibeviser. Der er nu gået en del år. Nogle af dine aktier vil være faldet og nogle vil være steget. Du kan kan nu skabe balance i din portefølje, ved at købe op i dem med den laveste kurs, hvis  du stadig tror på aktien og muligheden for at kursstigning.

Karsten Engmann fortæller mere om Klodshans-metoden her.

 

Jeg håber det gav lidt indblik i at der er flere måder man kan investere på! Og at man ikke behøver have en kæmpe sum til at starte med. 🙂 Det vigtigste er at du får gjort dig nogle tanker og lægger dig fast på en strategi.  På den måde kan du bedst undgå unødige omkostninger og unødig risiko.

 

Hilsen Heidi

 

Klodshans-metoden

 

 

2 Comments

  • Catharina
    Hej Heidi Jeg er ny i denne verden, og vil gerne benytte mig af "Klods-Hans" metoden. Jeg undrer mig over, at du skriver, at man først skal købe aktier når man har sparet 6000 kr sammen? Jeg tænkte, at jeg hver måned ville købe for 2000 kr. Er det helt skørt? Hilsen Catharina
    • Heidi Nielsen
      Hej Catharina! Nej, de 6000kr er blot et eksempel, man kan sagtens købe for fx 1000 eller 2000kr af gangen. Det eneste man skal være opmærksom på er hvad den valgte platform tager i gebyr. Hvis den fx tager 30 kr. i gebyr pr. køb og pr. salg, så skal du på 1000kr opnå en stigning på 60kr + hvad du skal betale af skat på din gevinst. Det er kun pga. disse gebyrer at mange taler om at man skal investerer større beløb. Men før man er mere sikker som investor, så synes jeg at man skal se det som nogle billige lærepenge og holde sig til at investere de beløb man har det godt med og som man kan tåle at miste, hvis det skulle gå mindre godt de første gange :)

Leave a comment