Log ind
Log ind

Moneypennybloggen

Her finder du vores gratis vidensbank

Søger du løbende læring, inspiration, sparring og et

fælleskab om investering og privatøkonomi?

Nordnets nye indeksfonde og mine tanker om disse

Nordnets nye indeksfonde og mine tanker om disse

Opdateret februar 2021

Nordnets nye indeksfonde og mine tanker om disse

Nordnet lancerer 4 nye indeksfonde, som er de billigste i Danmark blandt de danske fonde. Mellem 0.2-0.4% vil de ligge på, hvilket betyder, at det vil blive nogle af, hvis ikke DE billigste indeksfonde på det danske marked. Selvfølgelig findes der ETF'er som er lidt billigere, men der har du også valutaveksling og kurtage. Nordnets nye indeksfonde er helt kurtagefrie, hvilket jeg som svensker synes er på tide (i Sverige betaler vi kun kurtage for aktier og ikke for investeringsfonde)! ;)


Nordnet havde tidligere flere indeksfonde. Disse talte, foruden Danmark, også de andre 3 Skandinaviske lande (Sverige, Norge og Finland). Den gamle danske indeksfond vil fra oktober 2020 have en ÅOP på 0,2%. De andre skandinaviske indeksfonde fra Sverige, Norge og Finland kan man ikke længere købe, men de lukkes dog ikke helt ned. Så hvis du ejer nogle af disse, så betyder det, at du kan beholde dem og sælge dem, men de kan altså ikke længere købes. Deres ÅOP er den samme som tidligere.

Jeg er er helt vild med Nordnets initiativ

Vi har en affiliate aftale med Nordnet som er aktiv i perioder, hvilket betyder, at hvis du starter en konto på Nordnet via vores link (er den ikke aktiv brug bare nordnet.dk :)), så støtter du også os. Jeg vil bare være helt tydelig, at jeg altid er 100% transparent i alle mine artikler, og ville aldrig reklamere for en platform (med eller uden affiliate) hvis jeg ikke selv syntes rigtig godt om den og selv bruger den. Og jeg er helt vild med Nordnets initiativ. Og det er primært fordi det de har lavet nu, er noget jeg har savnet RIGTIGT meget på det danske market. Billige, nemme og kurtagefrie indeksfonde! Selvfølgelig er det brilliant markedsføring fra deres side, synes jeg (ja, de har endda lavet rigtige små fond-flasker for at sprede budskabet hehe), men jeg må ærligt sige, at jeg elsker det.

Selve produkterne vil jeg gennemgå mere i detaljer her nedenunder, men primært synes jeg, det er et stærkt move fra Nordnets side, at tilbyde danskerne dette. Udover et godt move fra Nordnet er det også "et nudge" til alle konkurrenter, som måske vil presse sine gebyrer og dermed en mulighed for, at vi danske investorer kan få bedre investeringsprodukter. - Dette er kun godt, hvis du spørger mig. De nye indeksfonde fra Nordnet, vil du kun kunne købe via Nordnet, altså hvis du er kunde/bruger hos Nordnet. Det er helt gratis at have et depot på Nordnet, og det er helt ok at have flere depoter i forskellige banker.

Kort opsummering af de 5 nye indeksfonde

Information fra Nordnets side:


Nordnet Indeksfond USA


Denne fond følger udviklingen i S&P 500, altså et af de største amerikanske indeks med 500 virksomheder som Apple, Microsoft og Amazon. Her spreder du din risiko i nogle af de største amerikanske virksomheder, se listen på S&P500 HER. Det er ingen screening / filtrering på bæredygtighed hvad jeg ved. Du betaler 0.3% i ÅOP og ingen kurtage. (Fonden går som kapitalindkomst.)


Nordnet Indeksfond Global.


Her får du en fond som følger det globale indeks MSCI World Index (Bloomberg Ticker: NDDUWI). Du får spredning i over 1.500 virksomheder i 23 lande verden over. USA udgør den største andel, dernæst regioner i Europa og Asien og sidst resten af verden. Her følger du verdensmarkedet og får en rigtigt god spredning. Du betaler 0.3% i ÅOP og ingen kurtage. Du betaler 0.3% i ÅOP og ikke noget kurtage. (Fonden går som kapitalindkomst.)


Nordnet Indeksfond Europa.


Nordnet Indeksfond Europa følger et indeks (MSCI Europe Index (Bloomberg Ticker: M7EU)). De vigtigste sektorer i dette indeks er sundhed, forbrugsvarer, finans og industri og du får som investor del i f.eks. Nestle, AstraZeneca og LVMH Moet Hennessy. Du betaler 0.3% i ÅOP og ingen kurtage. (Fonden går som kapitalindkomst.)

Nordnet Indeksfond Nye Markeder.


Nordnet Indeksfond Nye Markeder


følger udviklingen i mere end 1.000 virksomheder i 26 lande, den følger MSCI Emerging Markets Index (Bloomberg Ticker: NDUEEGF). Det største land repræsenteret i denne fond er Kina, men også Indien og Brasilien er med. Virksomheder du får her er f.eks. Tencent og Alibaba. Du betaler 0.4% i ÅOP og ingen kurtage. (Fonden går som kapitalindkomst.)


Nordnet Indeksfond Danmark.


Nordnet Indeksfond Danmark følger det danske market, og er den samme som det altid været. I Oktober øges dog ÅOP fra 0% til 0.2%, hvilket stadigt er meget billigt. Fonden følger aktieindekset OMX Copenhagen 25 GI Index (OMXC25GI) og dermed også afspejle det afkast, som indekset genererer. I fonden er det ikke nogen aktie som nå udgøre mere end 20%). (Fonden går som aktieindkomst.)

Er passiv investering godt?

Dette er en diskussion som har været til stede i lang tid. Jeg har endnu ikke fundet et studie som viser, at de aktivt forvaltede fonde gør det bedre. Jeg er meget glad for indeksfonde og det disse fonde tilbyder for private investorer som ikke har tid eller interesse for aktiehandel. -Selv jeg som har interesse for enkelt aktier har en base af indeksfonde i min portefølje. Læs mere om mine tanker om aktiv vs. passiv investering i DETTE indlæg.


Udover dette skriver Forbrugerrådet TÆNK sådan her efter sin undersøgelse om aktive vs. passive fonde:


”Det, som vi grundlæggende kan se ud af testen, er, at de passive investeringsforeninger klarer sig lige så fint – eller i rigtig mange tilfælde bedre – end de aktive investeringsforeninger.”

Nordnets nye indeksfonde og fordele og ulemper ved disse

Fordele

  • Billig og nem risikospredning (0.2-0.4%)
  • 0 kr i kurtage og ingen minimumskurtage.  --> Så vil du bare ind og prøve at købe noget for første gang, så synes jeg dette er et godt bud :). Man lærer mere om investering og om sig selv som investor hen ad vejen, og her betaler du ingen kurtage (gebyr for at handle) og der er ikke et minimumsbeløb.
  • Beskattes med lagerprincippet og som kapitalindkomst så passer det godt til børn som kan bruge sit frikort. OBS på Danmarksfonden som beskattes som aktieindkomst og via realisationsprincippet.

Ulemper

  • Kun mulighed for lagerbeskatning (de har ikke udbyttebetalende fonde, hvilket jeg synes ville være godt at kunne vælge) - alle uden Danmarksfonden beskattes som kapitalindkomst (kan også være en fordel afhængig af hvordan man ser på det :)).
  • De er syntetiske, det vil sige at de, enkelt sagt, ikke køber de underliggende værdipapirer men replikerer indekset syntetiskt. Det er lidt kompliceret, så jeg lader Brian Buus Madsen, Head of Business Management @ Nordnet forklare (du kan btw læse hele blogindlægget med spørgsmål og svar om fondene HER). Her er et af hans svar fra en kommentar på indlægget jeg linkede til:

Der findes mange fonde som er syntetisk replikerede, og selvom jeg godt kan lide de fysiske, så er jeg ikke urolig for at Nordnet skulle gå konkurs. Derudover er JP Morgan modpart, altså USA's største bank som støtter op.

  • Der findes stadig ETFer som er billigere :) (dog koster disse i kurtage og valutarisiko)
  • Det er ikke rigtigt bæredygtigheds-screening på disse fonde. Der findes dog indeks som tager højde for dette, så jeg venter på Nordnets næste skridt ;)

Vil jeg investere i Nordnets nye indeksfonde?

Jeg vil fortsætte med min månedsopsparing i de fonde jeg har i dag, dvs primært med Sparinvest. Da jeg pt ikke er interesseret i at købe noget som beskattes som kapitalindkomst vil jeg kun overveje disse fonde til min datters depot. Især USA og Europa-fonden synes jeg virker spændende, men de giver allesammen samlet en rigtigt fin spredning. (Update februar 2021: Da Nordnets Danmarksfond er blevet ændret til aktieindkomst og realisationsbeskattet køber jeg nu denne i min månedsopsparing.)


Jeg skal nok skrive et indlæg om hvordan jeg vil strikke det hele sammen når jeg kommer dertil. Og jeg vil følge op på det løbende. Da det er kurtagefrit, så vil det ikke koste mig gebyrer udover ÅOP for at tilføje disse fonde i depotet. Så ja, det eneste jeg er lidt i tvivl om er, at de er lagerbeskattede og kapitalindkomstbeskattede (dog går Danmarksfonden som aktieindkomst). Det synes jeg personlig er lidt noget bøvl, og ikke så vild med det generelt. Men de er perfekte for min datter Lærke og hendes depot for minderårige, da hun kan bruge sit frikort (dog ville jeg anbefale alle først at starte en børneopsparing fremfor et depot, fordi der er ALT afkast skattefrit - mere om det en anden gang ;)).

Disse nye indeksfonde er altså ret konkurrence-dygtige med sine lave ÅOP'er. Man vil heller ikke have den samme valutarisiko når du investerer i Nordnets fonde, som man har i ETF'er. Uanset, synes jeg det er et virkelig godt initiativ fra Nordnet og nogle gode produkter, som jeg håber vil gøre det nemmere for danskere at komme i gang med at investere. Jeg tror stadig mange er utrygge ved ETF'er (ja, bare navnet er jo lidt mærkeligt...), og derfor er disse fonde et rigtigt godt alternativ. Læs forresten HER om hvad ETF'er er for noget. :)


Hvad tænker du om Nordnets nye indeksfonde? :)

Vi har også lavet et lille mini onlinekursus hvor vi viser hvordan du sætter Nordnets Månedsopsparing op. Der findes 3 forskellige man kan sætte op, og vi viser hvordan du kommer i gang, søger i fonde og mange flere ting som der plejer at blive spurgt om. Linnéa viser også hendes egen Månedsopsparing og hvilke fonde hun har valgt. Kurset kan du se lige så mange gange du vil, og koster kun 149 kr. Læs mere om det her.

0 Kommentarer
Tilføj kommentar

Om os

Moneypenny blev skabt i 2016, for at inspirere flere danske kvinder til at investere og for at arbejde for en øget økonomisk ligestilling i Danmark. Gennem foredrag, dialog, events og netværk inspirerer og opmuntrer vi kvinder til at tage et bevidst valg omkring deres økonomi, spare mere op og investere.

Kom med på vores nyhedsbrev!

Gå ikke glip af gode tips og tricks omkring privatøkonomi og investering, samt information omkring kurser, webinarer, nye bogudgivelse, nyheder m.m. 

Skriv dig op til at modtage tips og trick og nyheder her:

Navn Påkrævet felt!
Mailadresse* Påkrævet felt!

Connect & Follow

Copyright Moneypenny and More 2024


Læs om vores handelsbetingelser her

Læs om vores GDPR regler her

Din kurv er tom Fortsæt
Indkøbskurv
Subtotal:
Rabat 
Rabat 
Se detaljer
- +
Udsolgt